türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
bilecik

Bilecik Gezi Rehberi

Bilecik Konum ve Ulaşım

Marmara bölgesinin güneydoğusunda yer alan Bilecik ilinin, kuzeyinde 102 km’de Sakarya, güneyinde 110 km’de Kütahya, batısında 94 km’de Bursa, doğusunda ise 216 km’de Bolu ve 80 km’de Eskişehir bulunur. İstanbul’a olan uzaklığı 199 km iken, Ankara’ya 316 km, İzmir’e 436 km’dir. Sakarya Nehri etrafında konumlanmış olan ilin 7 adet ilçesi vardır.

Şehir merkezinde bulunan Bilecik Otogarında Türkiyenin her bölgesine hizmet veren otobüs firmaları mevcuttur. Daha fazla bilgi sahibi olmak için Bilecik Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Bilecik konum itibariyle Anadoluya ulaşımı sağlayan karayolları üzerinde bulunmaktadır.

Havayolu ulaşımı için Bilecik ili sınırları içerisinde havalimanı bulunmamakla beraber, en yakın havalimanı 50km mesafede Bursa Yenişehir Havalimanı’dır.

Demiryolu ulaşımı için ise şehir merkezine 5km uzaklıktaki tren garından Ankara,Eskişehir ve İstanbul yönlerine tren seferleri ile yolculuk yapabilirsiniz.

seyh edebali türbesi

Bilecik Tarihi

Bilecik iline ait araştırmalarda elde edilen tarihsel kayıtlara göre, ilin eski çağlarda kullanılmış olan adları Belekome ve Agrilion olarak belirtilmektedir. Antik çağda Bitinya bölgesi olarak bilinen topraklarda MÖ1950’lerde Trakya kavimlerinden Thynler Kavmi yaşamıştır. Daha sonra Mısırlılar, Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Bitinya Krallığı, Romalılar, Bizanslılar hüküm sürmüş olup, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde de Söğüt ve Domaniç çevresi önemli bir merkez halini almıştır.

Kurtuluş Savaşı sırasında 1. ve 2. İnönü Savaşları Bilecik’te gerçekleşmiş olup, bölge Yunan işgalindan temizlenmiştir. Kurtuluş Savaşından çok fazla kayıpla çıkan Bilecik ili özellikle ekonomik ve sanayi alanında Cumhuriyetin ilanı sonrasında kendini toparlayabilmiştir.

Bilecik Gezilecek Yerler

Kömürsü Yaylası

Bozüyük ilçesine 28km mesafededir. 1700m yükseklikteki yemyeşil ormanlarla kaplı bu doğal alan günümüzde trekking turizmi açısından popüler niteliktedir.

Hagios Georgios (Aya Yorgi) Kilisesi

Osmaneli ilçe sınırları içerisinde bulunan Rum kilisesidir. 1874 yılında Macar bir mimar tarafından yapılmış olup, inşasında bölgeden çıkan kalker taşlar kullanıldığından ötürü uzun vadede dayanıksızlıktan duvarları erimiş ve yıkılmıştır. Osmanlı döneminde büyük tadilat geçirmiş olan yapı antik kalıntı özelliğindedir.

söğüt ertuğrul gazi türbesi

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

1880 yılında II.Abdülhamit tarafından Sağlık Evi olarak yaptırılmış olan yapı, daha sonraları restorasyon geçirerek 2001 yılında müze haline dönüştürülmüştür. Mimari özelliğiyle dikkat çeken yapı Osmanlı çadırı görünümünde inşa edilmiştir. Müze içerisinde Osmanlı çinileri, sikkeler, arkeolojik eserler sergilenmektedir. Müze Bilecik şehir merkezine 28km uzaklıktadır.

Şeyh Edebali Türbesi

Orhan Gazi tarafından Osmanlı Devletinin manevi kurucusu olan hocası Şeyh Edebali için yaptırılmıştır. İşgal yıllarında orijinal kubbesi maalesef tahrib olmuş yerine çatı inşa edilmiştir. İçerisinde Şeyh Edebali ve hısımlarına ait 11 adet sanduka yer alır. Türbe Bilecik şehir merkezinde tarihi Orhan gazi camiinin yanındadır.

Türbin Mesire Yeri

Bozüyük ilçesine 7km mesafede bulunan , suyu, oksijeni ve yeşili bol bir piknik alanıdır. Yamaçta bulunan şelaleye jenaratör türbini kurulmuş olmasından dolayı bu adı almıştır. Belediyeye ait çevre düzenlemesi ve sosyal tesisi bulunmaktadır.

Küçükelmalı Göleti

Pazaryeri ilçesine 10km uzaklıkta bulunan gölet, çam ağaçlarıyla çevrili kültür parkı ve mesire yeridir. Kampçılık ve doğa sporları için uygun olan alanda oyun parkurları, tenis kortu ve piknik için ayrılmış alanlar bulunmaktadır. Gölet çevresinde yürüyüş yolları ve olta balıkçılığı için platform bulunmaktadır.

Kaplıcalar

Bilecik ilnde termal turizm açısından önemi bulunan 2 adet kaplıca bulunmaktadır.

İlki Osmaneli ilçesinde bulunan Selçik İçmeleri olup, safrakesesi,böbrek taşları ve idrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde etkili olduğu belirlenmiştir.

İkincisi ise Söğüt ilçesi Çaltı beldesinde bulunan kaplıcadır.Romatizmal hastalıkların ve cilt rahatsızlıklarının tedavisinde banyoları ve içmeleriyle hizmet vermektedir.

Harmankaya Kanyonu

Yenipazar ve İnhisar ilçeleri arasında yaklaşık 4km uzunluğunda olan kanyon içerisinde şelaleler ve mağaralar bulunmaktadır. Trekking, kampçılık, dağcılık, rafting, yamaç paraşütü gibi doğa sporu tutkunlarının rağbet gösterdiği bu kayalık alan oldukça fazla ziyaretçi ağırlamaktadır.

Bilecik Festivalleri

Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri

Her yıl eylül ayının ikinci haftasında düzenlenen etkinliklerin 700 yıllık geçmişi vardır. Yörük Bayramı olarak da bilinen şenlikte geleneksel adetlerden örnekler gösterilirken, cirit oyunları oynanıp, pilav ikram edilir.

Şeyh Edebali Kültür Şenlikleri

Her yıl 6 eylülde başlayan organizasyonda konserler, folklor gösterileri ve Osmanlı’nın ünlü ilim ve irfan hocası olan Şeyh Edebali ve ahilik üzerine sempozyum düzenlenmektedir. Konuklara üzüm ve pilav ikram edilir.

bilecik nar lokumu

Bilecik'te Yeme İçme

Bilecik iline ait geleneksel mutfağın özünde yörük yemekleri ağırlıktadır. Hamur işlerinin çokça kullanıldığı Bilecik mutfağında yöreye özgü Kömme Ekmeği köz ateşin içinde gömülerek pişirilmektedir. Dağ erikli ekşili kesme aşı, bıldırcın kebabı, nohutlu mantı, büzme tatlısı, ovmaç çorbası, keklik kebabı Bilecik yöresinin geleneksel yemekleri arasında sayılabilir.

Bilecik Otobüs Bileti

Bilecik'te yapacağınız seyahatler için en ucuz Bilecik otobüs biletini Bilecik Otobüs Firmaları Bozüyük Tur, Gölpazarı Koop, Öz Bilecik Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.