Türkiye’nin güneybatısında bulunan Göller Yöresinde, Akdeniz Bölgesinin de kuzeyinde yer alan Isparta ili, gül üretimi ile ünlü ve de dünyanın gül yağı üretiminin yaklaşık %65’ini karşılayan bir şehrimizdir.12 adet ilçesi bulunan Isparta, lavanta bahçeleri sayesinde de çok sayıda ziyaretçi ağırlamaktadır. Özellikle hasat zamanlarında yöreye özel turlar düzenlenmektedir. Kuzeyinde 169km’de Afyonkarahisar, güneyinde 130km’de Antalya, doğusunda 263km’de Konya, batısında ise 51km’de Burdur ile komşudur. Ankara ile olan uzaklığı 421km olan Isparta ili, İzmir’e 382km, İstanbul’a ise 595km mesafededir.
Coğrafi konumu itibariyle Isparta, Antalya, Afyonkarahisar ve Konya istikametlerindeki devlet yolları üzerinde bulunmaktadır. Bu yüzden şehre karayolu ulaşımı oldukça rahattır. Isparta Otogarı şehir merkezinde olup, diğer şehirlerden Isparta’ya otobüsle gelen ziyaretçiler için bünyesinde birçok otobüs firmaları ile hizmet vermektedir. Popüler Isparta otobüs seferleri için Isparta Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Isparta Süleyman Demirel Havalimanı, şehir merkezine 35km uzaklıktadır. Hem yurtiçi hem de yurtdışı uçak seferlerinin gerçekleştiği havalimanına, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerden haftanın 7 günü karşılıklı seferler yapılmaktadır.
Isparta iline demiryolu ulaşımı bölgedeki çalışmalar nedeniyle, bir süre önce durdurulmuştur.
Isparta ve çevresinde bölgenin tarihine dair yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda elde edilen verilere göre, şehrin geçmişi Paleolitik Çağ’a kadar uzanmaktadır. MÖ2000’li yıllarda Friglerden başlayan yerleşim, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılarla devam eden izler taşımaktadır. Isparta adı Roma-Bizans dönemlerinde şehrin adının “Sparta”olmasından gelmektedir. O dönemlerde Anadolu’nun en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Isparta, Türklerin Anadolu’ya girmesinin ardından verimli topraklarının değerlendirilmesi ve tarımın gelişmesiyle daha da güçlü bir şehre dönüşmüştür. Osmanlı imparatorluğunun çöküşünün ardından ve I.Dünya Savaşı sırasında İtalyan işgaline maruz kalan Isparta ili, Milli Mücadele Komutanlarından Ali Fuat Cebesoy önderliğindeki Türk Ordusu tarafından işgalden kurtarılarak 1923’de Türkiye Cumhuriyeti’nin illerinden biri olmuştur.
Isparta ili Keçiborlu ilçesinde bulunan Koyucak köyü, lavanta bahçeleri nedeniyle son dönemde doğaseverler ve fotoğrafçılar tarafından oldukça ilgi görmektedir. Lavanta Kokulu Köy olarak da bilinen bölgeye düzenlenen turlar aracılığı ile gelen ziyaretçiler hasat zamanı öncesinde keyifli zamanlar geçirmektedirler. Haziran-Ağustos ayları arasında en yoğun dönemi olmakla birlikte bölge turizmi açısından da önemli gelir potansiyeline sahip bir yerdir.
Isparta ilinin Sütçüler ilçesine 20km mesafede bulunan Yazılı Kanyon ismini Bizans Dönemine ait ibadethanelerin kalıntıları ve üzerlerine bulunan yazıtlardan almıştır. Kanyon alanı 1989 yılında Tabiat Parkı olarak tescillenmiştir. Doğal yaşamı, kuş türleri, bitki örtüsü ile her yıl çok sayıda turistin ziyaret ettiği Yazılı Kanyon içerisinde bulunan antik Kral Yolu, tapınak ve sunakların kalıntıları ile oldukça ilgi çekici bir mekandır. Tabiat Parkı içerisinde dinlenme ve kamp alanları bulunmaktadır.
Hıristiyan alemi ve din turizmi açısından kutsal mekanlardan kabul edilen Aziz Paulus Yürüyüş Yolu, Antalya’nın 10km doğusunda bulunan Perge’den başlayarak Isparta’nın Yalvaç ilçesine kadar devam etmektedir. Türkiye’nin Likya Yolu’ndan sonra en uzun yürüyüş rotası olma özelliği taşır. Aziz Paulus’un yürüyerek geçtiği var sayılan yolun uzunluğu yaklaşık 500km’dir. Roma yolları, orman yolları ve patikalardan oluşan rota boyunca kamp alanları ve konaklama tesisleri mevcuttur.
1.Derece Doğal Sit Alanı olarak tescillenmiş Kovada Gölü Milli Parkı, Eğirdir Gölü’nün uzantısıdır. Çevresinde bulunan doğal yaşam alanı, yemyeşil doğası ve kuş türleri ile keyifli bir park ortamı arayanların tercih ettiği yerlerdendir. Kamp ve doğa sporu meraklılarının, piknik yapmak için gelenlerin ve doğa yürüyüşçülerinin sıklıkla tercih ettiği Milli Park, Isparta şehir merkezine 70km uzaklıktadır.
Isparta il merkezine 40km uzaklıkta bulunan Eğirdir Gölü, Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su gölüdür. Kampçılık, karavan, su sporları, yamaç paraşütü, trekking, doğa sporları gibi aktivitelerin yapılabildiği göl alanı Ispartalıların olduğu kadar turistlerin ve gezginlerinde rağbet gösterdiği en popüler yerlerdendir. Türkiye’nin mavi bayraklı gölü olarak lanse edilen Eğirdir Gölünün Altınkum plajı deniz sezonunda tatilcilerin akınına uğramaktadır. Çevresinde bulunan elma, kiraz ve şeftali bahçeleri, Eğirdir Kalesi, Aya Stefanos Kilisesi, Keyhüsrev Kervansarayı, Prostanna Antik Kenti, Bedre Koyu ve Yeşil Ada Eğirdir Gölü ziyaretçilerinin gezip görmeleri tavsiye edilen yerlerdendir.
Isparta il merkezine 26 km uzaklıkta bulunan Davraz Kayak merkezi, kış sezonunda amatörden profesyonele farklı derecelerdeki 12 pisti, kafeleri, konaklama ve kayak tesisleri ile turizm açısından önemli merkezlerdendir. Yaz döneminde de dağcılık, trekking ve yamaş paraşütü gibi doğa sporlarına elverişli alanları ile yoğun ilgi görmektedir. Antalya iline olan yakınlığı sayesinde Isparta Davraz Kayak Merkezi, son yıllarda daha da gelişmekte ve turistik potansiyelini önemli ölçüde arttırmaktadır.
Isparta il merkezine 90km uzaklıkta bulunan Adada Antik Kenti, Pisidia Bölgesi’nin antik kentlerindendir. Strabon’un kayıtlarında Antik Kentin ilk ismi “Artemidorosda” olarak geçmektedir. Anadolu’nun en iyi korunmuş ve sağlam kalabilmiş antik kentlerindendir. Kuruluş tarihi kesin olmamakla birlikte, MÖ7000 yıllarında Neolitik Dönemden Hititlere ve Bizanslılara uzanan geçmişin izlerini barındırmaktadır. Elde edilen arkeolojik bilgilerin ışığında Adada Antik Kenti, Roma İmparatorluğu zamanında en parlak devrini yaşamıştır. Antik yolları, bazilikası, anıt çeşmeleri, anıt mezarları, tapınakları ve tiyatrosu ile günümüze ulaşabilmiş kalıntıları, o dönemlerin mimari özelliklerini yansıtarak ziyaretçilerine hayranlık uyandırmaktadır.
Isparta yöresel özellikleri itibariyle, zengin ve çeşitli bir mutfak kültürüne sahip illerimizdendir. Bölgede yetişen tarım ürünleri ve meyve bahçeleri sayesinde bu ürünler yöre mutfağına da eklenmiş ve farklı lezzetler elde edilmiştir. Yöreye özgü gül yetiştiriciliği sayesinde de, muhteşem kokulu ve lezzetli gül reçellerini tatmazsanız da pişman olabilirsiniz. Ayrıca Eğirdir Gölü ve diğer göllerde yetiştirilen balık çeşitlerini, çeşitli balık restoranlarında tadabilmeniz mümkün olabilmektedir. Isparta yöresinin geleneksel lezzetleri arasında, Top Tarhana, Oğmaş, İrmik Çorbası, Fırın Kebabı, Tandır Kebabı, Sazan Dolması, Yalvaç Güllacı, Lorlu Güllaç, Şalgam Aşı, Yatırtma, Patlıcan Oturtma, Kuyruğu Sulu, İrmik Helvası sayılabilir.
Isparta'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Isparta otobüs biletini Isparta Otobüs Firmaları Isparta Petrol Turizm, Öz Isparta Turizm, Yalvaç Birlik, Yalvaç Koop. sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.