Sakarya İli, Kocaeli 37 km., İstanbul 148 km., Düzce 79 km., Bolu 114 km., Bursa 158 km., Eskişehir 188 km., Ankara 306 km mesafededir. Ayrıca önemli kara ve demiryollarının kavşak noktasında bulunmaktadır. Taşımacılıkta önemli yeri olan ve ili doğu-yönünde boydan boya geçen D-100 karayolu ile TEM Otoyolu ile Bilecik istikametindeki D-25 karayolu ilin ana ulaşım ekseni durumundadır. Edirne’den başlayan Kınalı-Ankara otoyolu uluslararası bir öneme sahiptir. Yapımı devam etmekte olan Kuzey Marmara Otoyol Projesi Tekirdağ Kınalı ayrımından başlayarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü de içine alarak Kocaeli ve Sakarya il sınırları içerisinden geçmektedir. Toplam uzunluğu 260 km. olan projenin 54 km. lik otoyol kısmı ile 17 km. lik bağlantı yolları Sakarya ili sınırlarından geçmektedir.
Bunun haricinde Sakarya il sınırları içinden İstanbul’u Anadolu’ya bağlayan demiryolu geçmektedir. Yüksek Hızlı Tren hattının 91 km.si İl hudutları içerisinde yer almaktadır. Ana tren istasyonu şehir merkezine 9 km uzaklıktaki Arifiye tren istasyonudur. İl sınırları içerisinde toplam 7 istasyon bulunmaktadır.
Sakarya’ya havayolu ile ulaşım tercih edildiğinde en yakın havaalanları İzmit Cengiz Topel Havaalanı 33 km, İstanbul Kurtköy Sabiha Gökçen Havaalanı 110 km ve İstanbul Yeşilköy Atatürk Havaalanı 170 km. uzaklıktadır.
En yakın deniz yolu ulaşımı için ise Sakarya, İzmit merkez limanına 45 km mesafededir.
Sakarya Arifiye ilçesindeki Sakarya otogarından Türkiye’nin her yerine ulaşımı sağlayan otobüs firmaları vardır. Sizde Sakarya Otobüs Firmaları'nın bilgilerini web sitemizde ayrıntılı olarak inceleyebilirsiniz.
Sakarya coğrafi konumundan ötürü özelliklede İstanbul gibi metropol şehirlere yakınlığı nedeniyle, gerek şehirden uzaklaşmak isteyenlerin gerekse gezginlerin ilk seçenekleri arasında yer almaktadır.
Yeşil alanları, Sapanca gölü, çevre göletleri, yaylaları, tabiat parkları, dere ve şelaleleri, kaplıcaları, Karadeniz kıyısındaki yazlık sayfiye yerleri ile gezmek isteyenlere çeşitlilikler sunan Sakarya ili, görsel olarak kendine hayran bırakan tarihsel yapıları da içeriğinde barındırmaktadır.
Hem keyifle gezmek hem de farklı rotalar keşfetmek isteyenlere Sakarya’nın sunacağı önerilerden bir kaçını kısaca sıralayalım.
Sakarya ili, Marmara Bölgesinin doğusunda yer alan, gerek yöresel kültür zenginliğiyle gerekse hızlı kalkınma hamlesiyle Türkiye’nin önemli şehirlerinden biridir. Konumu itibariyle Sakarya İli, geçmiş çağlardan günümüze çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış, aynı zamanda tarihte birçok kavimlerin göç yolları üzerinde bulunmaktadır. MÖ 1200’lü yıllarda Hitit medeniyetinin, daha sonra sırasıyla Friglerin, Lidyalıların, Bitanya Krallığının hâkimiyet sınırları içerisinde kalmış, Büyük İskender ve Roma İmparatorluklarına ev sahipliği yapmış, MS 500 yıllarından Bizanslıların izlerini üzerinde barındırmış, çoklu kültürel zenginliğe sahip bir ilimizdir. 1071’de Selçuklu Devletinin 1200’lü yılların sonlarında Osmanlı İmparatorluğunun sınırları içerisinde kalmış olan Sakarya, 1800’den sonra Kafkasya ve 1921 Mart ayında Balkan göçüyle Yunan işgaline maruz kalmış 21 Haziran 1921’de Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki ordularla tamamen Türk hâkimiyetine geçmiştir.
Bu nedenle her yıl 21 Haziran tarihi Sakarya’nın kurtuluşu olarak kutlanmaktadır. 1954 yılında il statüsüne geçmiş, 2000 yılında büyükşehir olmuştur.
Adını Yunan Mitolojisinde Nehir Tanrısı Sangarius’tan alan, Türkiye’nin üçüncü en uzun akarsuyu olan Sakarya Nehri şehre adını vermiştir.
Sakarya İlinin merkezi Adapazarı ilçesi olmak üzere toplam 16 ilçesi bulunmaktadır. Yüzölçümü 4.817 Km2 olup 2017 verilerine göre 990.214 nüfusa sahiptir. Ekonomisi tarım ve sanayiye dayanan Sakarya’da nüfusun % 60’ı tarım sektöründe % 15’i sanayi sektöründe, kalanı diğer sektörlerde çalışmaktadır.
Sakarya ilinin Serdivan ilçesinde Çark Deresi (Melas Çayı) üzerinde yer alan Justinianus Köprüsü, Bizans Dönemi’nde inşa edilen Anadolu’daki en görkemli anıtsal yapılarındandır. Köprünün şehir merkezine uzaklığı 8 km’dir. Bizans İmparatoru Justinianus (527-565) tarafından MS 558-560 yıllarında yaptırılan bu taş köprü, 365 metre uzunluğunda, 9,85 metre genişliğinde olup 12 kemerden oluşur. Köprünün batı ucunda tak izi, doğu ucunda apsisli yapı ve köprü ile ilgili tonozlu yapı kalıntıları bulunmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğünce 1995 yılında onarılan köprü taşıt trafiğine kapatılmış ve köprünün her iki ucuna üçer basamak yapılmıştır.
1937'de dönemin Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya tarafından “Bizzat Atatürk’ün emriyle” yaptırılan “Sakarya Köprüsü”, 108.60 m. uzunluğunda, 4.80 m. genişliğinde olup, 93bin lira harcanarak tamamlanmıştır. Betonarme olarak inşa edilen köprü, her biri 35 m. açıklığında üç adet ayağa sahiptir.
1970’lere kadar bölgede sıkça rastlanan su baskınlarına karşı dayanmıştır. Adapazarı-Karasu yolu üzeri Rüstemler Mahallesi girişindedir. Şehir merkezine uzaklığı 6 km.dir. Son yıllarda köprü çevresi büyükşehir belediyesi tarafından çevre düzenlemesi proje kapsamına alınmış, nehir kenarına park alanları ve kafe-restoranlar inşa edilmiştir.
Hafta içi ve ya hafta sonu doğa içinde sakin ve huzurlu bir mekan Saklı Göl. İçinde ördekler, kuşlar, su kaplumbağaları görebileceğiniz tabiatın kıyısında yöresel ürünlerle kahvaltı keyfi yapabilir, temiz havasında çayınızı yudumlayabilirsiniz. Şehir içi minibüslerle ulaşım sağlayabileceğiniz Saklı Göl, Camili-Korucuk yolu üzerinde yer almaktadır. Şehir merkezine uzaklığı 14 km.’dir.
Mesire ve piknik alanı olan Reisler Okçular Gölü etrafında mangalınızı götürüp piknik yapmaya, hamakta keyif yapmaya, bisikletle gezmenize ya da balık tutmanıza olanak sağlıyor. Şehir merkezine olan uzaklığı 32 km. olan göl, Kaynarca ilçesi yolu üzerinde olup şehir merkezinden toplu taşıma araçları ile ulaşımı mümkün.
Acarlar Longozu Karasu’da, Sakarya Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü kesmin batısında yer alan, tabanında ve kıyısında çok farklı çeşitlerde bitki ve ağaç türleri barındıran Türkiye’nin 2. Büyük subasar ormanı ekosistemidir. Yüzlerce farklı kuş türüne ev sahipliği yapan longoz doğal dengenin korunması ve canlı soylarının devamında da önemli rol oynamaktadır.1998 tarihinde I. Derece Doğal Sit Alanı ve Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Sonbahar aylarında özellikle meraklılarının akınına uğrayan bu doğa harikası yer, objektiflerine sunduğu görsel şölenle amatör fotoğrafçıların ilgi odağı olmaktadır. Park alanı içerisinde gezginler için tekne hizmeti veriliyor, ayrıca da deniz bisikleti kiralanabilir.
Şehrin gürültüsünden, karmaşasından ya da sıcaklardan bunalanlar için bir diğer seçenek Çam Dağından doğan gürül gürül buz gibi sularıyla, doğal huzuru notalarıyla şenlendiren kuş cıvıltılarıyla adeta cenneti andıran ortamıyla Karasu Maden Deresi ziyaretçilerini karşılıyor. Çevresinde Kayın, Fındık, Çınar ve Ceviz ağaçları bulunan dere adını en son 1900’lü yıllarda işlenmiş olan ve daha sonra kaderine terkedilmiş haldeki boraks, çinko, kurşun, altın gibi elementlerin çıkarıldığı maden ocağından aldığı söylenir. Şimdi ise kamelyalarının altında alabalık yiyebileceğiniz ya da keyifle çayınızı içebileceğiniz tesisiyle Maden Deresinin etrafında uzun doğa yürüyüşleri de yapabilirsiniz.
Türkiye’nin en sakin beşinci ilçesi olduğu söylenir Taraklı’nın. Osmanlı döneminin mimarisini taşıyan ve her biri ayrı ayrı karakterlere sahip yüzlerce cumbalı konak tarzı evler karşılar sizi burada. Yöresel ürünler kurutulmuş sebzeler, tahtadan oyulmuş objeler, köy ekmeği ya da dokunmuş bezler satın alabilir, köpük helvanın tadına bakabilirsiniz. Adeta açık hava müzesini andıran Taraklı beldesinin sokakları bu güne kadar binlerce gezginin ilgi odağı olmuş. Asırlık devasa çınar ağacı çok sayıda fotoğrafçının kadrajına girmiş. 1500’lü yıllarda yapılmış olan tarihi eser niteliğindeki Yunus Paşa Camisi görenleri kendine hayran bırakır. Taraklı Evliya Çelebinin seyahatnamesinde bile doğal güzellikleriyle etrafındaki şimşir ağaçlarıyla yer almış görülmeye değer bir beldedir.
Geyve İlçesinin Maksudiye Köyünde bulunan Doğançay şelalesi ormanlık alan içerisinde saklı kalmış muhteşem güzelliğe sahip bir doğa harikasıdır. 2013 tarihinde dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tabiat anıtı ilan edilmiştir. Şehir merkezine 25 km, Sakarya-Bilecik karayoluna 10 km mesafede olan konumuyla ulaşımı çok rahat sağlanabilmektedir. 600m rakımda olan şelale adeta görsel bir şölen olarak karşımıza çıkar. Şelaleye çıkan yol bozulmamış doğasıyla dağ yürüyüşü ve yürüyüş parkuru olarak kullanılıyor.
Türkiye’nin en uzun ve aynı zamanda mavi bayraklı Karadeniz sahillerinden biri olan Karasu ilçesi özellikle yaz aylarında tatilcilerin akınına uğramaktadır. Masmavi denizi alabildiğine geniş kumsalıyla ilgi gören Karasu, son yıllarda yapılan yolları ve tesisleriyle gelişme kaydetmiş bir beldedir. Çok sayıda motel ve apartlara sahip olan bu tatil kasabasının nüfus yoğunluğu yaz aylarında 3 kat artmaktadır. Geniş caddeleri ve plaja yakın kafeleriyle şirin bir görsele sahiptir. Karasu içerisinde tercih edenler için Aquapark oteli de bulunmaktadır. Sakarya şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 50 km olan Karasu‘ya Adapazarı kuzey terminalinden minibüsler mevcuttur. İstanbul’dan gelmek isteyenler içinse TEM otoyolu Adapazarı çıkışından çıkınca 500m. sonra Karasu yol ayrımından saparak ilçeye ulaşabilirler.
Sapanca Beldesi, İstanbul’a yakınlığı nedeniyle son yıllarda gözde olmuş küçük bir yerleşim yeridir. 16 km uzunluğunda 45 km² alanında tatlı su gölü tektonik yapıda olup yöre halkının anlattığı efsaneye göre eski yıllarda yaşamış bir kasabanın batmasıyla bir gecede oluştuğu hatta gölün sularının aşırı çekildiği dönemlerde su altındaki minarelerin görülebildiği rivayet edilir. Sapanca gölü Adapazarı şehir merkezine yaklaşık 12 km mesafededir. Etrafında ormanlık alanlar içinde villalar, kıyı şeridinde mükellef köy kahvaltısı yapabileceğiniz kafe ve restoranlar, beş yıldızlı konforda konaklayabileceğiniz oteller bulunmaktadır. Kırkpınar Bağdat Caddesi civarında begonvillerin içinde veya sapanca sahilinde bisikletinizle gezebilirsiniz. Teknelerde balık yiyebilirsiniz. Macera severler için ormanlık alanlarda ATV kiralayabilir, paintball oynayabilir, bunun gibi birçok aktivite yapabilirsiniz. Maşukiye’ye uğrayabilir buz gibi dereden tutulan alabalıkları şelale manzarasında yiyebilir, şömine başında kütükten yapılmış restoranlarda keyifli bir akşam geçirebilirsiniz.
Gelelim Adapazarı şehir merkezine. Yolunuz Adapazarı’na düşerse ve konaklamak niyetindeyseniz otel konusunda hiç sıkıntı çekmeyeceğinizi söyleyebiliriz. Şehir merkezinde oda kahvaltı hizmeti veren çok sayıda otel bulunmaktadır. Yeme içme konusunda da bol seçenekli olduğunu hemen ilave edelim. Merkezde bulunan Çark cd. Kafeler sokağı ile oldukça revaçta, ikinci seçenek Serdivan Beldesi. 100bin öğrenci kapasiteli Sakarya Üniversitesi Serdivan Beldesini son yıllarda olumlu yönde geliştirmiş ve farklı tarzlarda restoranlarla kafelerle ilgi odağı olmasını sağlamıştır. Şehirde 3 adette AVM bulunmaktadır. Adapazarı’na gelirseniz öncelikle Islama Köftesini ve cevizli kabak tatlısını tatmalısınız. Çark Mesireye ya da Kent Parka gidip çayınızı kahvenizi içebilir yürüyüş yapabilirsiniz. Tarihi Çarkı görebilirsiniz.
Sakarya’ya 30 km İstanbul’a 180 km Ankara’ya 270 km mesafede olan Kuzuluk Beldesi , şifalı sularıyla çeşitli rahatsızlıkları bulunan kişilerin tedavi amacıyla ya da sakinlik arayan şehir hayatından uzakta bir iki gün geçirmek isteyenlerin tercihi olmuştur. Belde içinde konaklayacağınız otellerle günlük kiralık pansiyon daireler bulmak mümkündür. Tesislerin yakınında Kuzuluk Tabiat Parkı restoranı ve yöresel ürünler satış mağazasıyla ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Termal su havuzları, sıcak su banyoları ,çamur tedavileri ile bilinen Kuzuluk’a TEM otoyolu üzerinden ulaşabileceğiniz gibi terminallerden Adapazarı otobüs firmalarıyla rahatlıkla gelebilirsiniz. Vib Turizm ve Sev Turizm Adapazarı merkezli olup Akyazı otobüs terminaline hizmet vermektedir.
Adapazarı’na 6km uzaklıkta olan Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı şehirden çok uzak olmasa da tamamen izole bir alan içinde doğal güzelliğine dokunulmamış bir mesire yeridir. Bahar ve yaz aylarında yoğun olan park alanı otuzdan fazla ağaç çeşidiyle tabiatın ortasında güzel bir gün geçirmenizi garantiler nitelikte. Ağaçların altında tahta masalar üzerinde piknik yapabilir, göl manzarası eşliğinde keyifle vakit geçirebilirsiniz. Gölde balık tutabilir, deniz bisikleti kiralayabilirsiniz. Göl çevresindeki parkurda yürüyüş yapabilir, bisikletinizle gezebilir, bisikletiniz yoksa da park içinden kiralayabilirsiniz. Poyrazlar Gölü İstanbul’a 166km Ankara’ya 320 km uzaklıktadır. Sakarya Büyükşehir Otobüs Terminalinden gelecek olanlar için Adapazarı şehir merkezinden ulaşım araçları mevcuttur.
Sakarya ili, coğrafi konumu itibariyle geçmiş zamanlardan bu güne kadar birçok kültürü kucaklamış, farklı medeniyetlere ve geleneklerine ev sahipliği yapmış bir ilimizdir. Halen günümüzde Sakarya sınırları içerisinde karadenizden, balkanlardan ve diğer farklı yörelerden göç ederek yerleşmiş olan halkın birbiriyle zaman içerisinde harmanlanmış, kendilerine has özelliklerini görmemiz mümkündür. Bunun en güzel örneği Sakarya mutfağında karşımıza çıkmaktadır. Şehrin yöresel lezzetlerinin başında ıslama köfte ve cevizli kaymaklı kabak tatlısı gelmektedir. Bunların dışında muhlama, dartılı keşkek, cevizli lokum, çerkez tavuğu, incir uyuşturması, yoğurtlu döner, dımbıl çorbası, beyti kebabı, kaldirek yemeği, cizleme, su böreği, petla, pirinçli kabak gibi yemekler Sakarya’nın yöresel lezzetleri arasında sayılabilmektedir.
Sakarya'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Sakarya otobüs biletini Sakarya Otobüs Firmaları Sakarya Sev Turizm, Sakarya Vib Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.