türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
van merkez

Van Gezi Rehberi

Van Konum ve Ulaşım

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Van ili, yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 6. büyük şehridir. Adını alan Van Gölü Türkiye’nin en büyük gölüdür ve etrafı volkanik dağlarla çevrilidir. Merkez ilçesi ile birlikte toplam 13 adet ilçesi bulunmaktadır. Doğa ve kültür turizmi açısından popüler yerlere ev sahipliği yapan Van ili, her yıl çok sayıda ziyaretçisini ağırlamaktadır. Kış mevsimleri uzun ve sert geçen Van’da, hayvancılık yaygın olsa da tarım azdır. Dünyaca üne sahip olan Van kedisi, iki gözü farklı renkte olan ve bu bölgede yaşayabilen ender bir türdür. Kuzeyinde 230km’de Ağrı, güneyinde 355km’de Şırnak ve 202km’de Hakkari, batısında ise 163km’de Bitlis illeri ile komşudur. İstanbul’a olan uzaklığı 1638km olan şehrin, Ankara’ya uzaklığı 1222km, İzmir’e 1752km ve Antalya’ya 1447km’dir. Van’ın doğusu İran ile sınır hattıdır. Kapıköy Sınır Kapısı, şehrin iki ülke arasındaki bağlantısıdır.

Van üzerinden İran’a kadar devam eden devlet karayolu mevcuttur. Diğer şehirlerden Van’a otobüs firmaları karşılıklı seferler düzenlenmekte olup, Van Otogarı şehir merkezindeki konumunda yolculara hizmet vermektedir. Van Otogarından sefer düzenleyen otobüs firmaları için Van Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Van Ferit Melen Havalimanı, Van seyahatini uçakla gerçekleştirmek isteyenler için iç hatlarda uçak seferleri ile hizmet vermektedir. Şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 8km olan Havalimanında uçuş sonrası, toplu taşıma, servis, taksi, rent a car hizmetleri verilmektedir.

Demiryolu ile ulaşım tercih edenler için Ankara-Tatvan arası Vangölü Ekspresi ile ulaşım sağlanabilmektedir. Van tren istasyonu şehir merkezindeki konumunda hizmet vermektedir.

van kalesi

Van'ın Tarihi

Van ili ve çevresindeki yazılı tarihin başlangıcı MÖ.5000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Kesin olan en eski yerleşim ise araştırma kayıtlarına göre MÖ.2000’de Hurriler Kavmi’dir. O zaman ki ismi ile “Tuşba” kenti Hurrilerin başkenti olmuştur. Daha sonra Urartular Van’ın gelişiminde önemli yol katetmişlerdir. 612 senesinde Medler bölgeye gelmiş ardından, Persler, Makedonyalılar, Partlar, Romalılar, Sasaniler ve Bizanslılar zaman içerisinde bu bölgede yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Malazgirt Zaferinden sonra Büyük Selçuklu Devletinin egemen olduğu Van ili ve çevresini, Eyyübi, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve 1458’de de Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlı İmparatorluğu hakimiyeti altına almıştır. Kurtuluş Savaşından önce Rusların işgaline uğrayan Van ili, 1921 Moskova antlaşması ile Rus birliklerinden temizlenerek Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına resmen dahil edilmiştir.

Van Turistik Yerler

Van Kalesi

Şehir merkezine 5km uzaklıkta bulunan antik yapı, Urartular zamanında Kral I.Sarduri tarafından yaptırılmıştır. Sarp kayalıklar üzerinde bulunan yapı muhteşem Van Gölü manzarasına sahiptir. Kale içerisinde Kral I. Sarduri’ye ait olduğu düşünülen çivi yazılı kitabeler Asur dilinde yazılmıştır. Ayrıca II.Sarduri ve Menua’ya ait kaya mezarları, Analı Kız Açıkhava Tapınağı ve Sardur Burcu kale içerisinde görülebilecek önemli eserlerden bazılarıdır.

Hüsrev Paşa Camii

Van Kalesi’nden aşağıya inince görülebilen bu tarihi cami, Eski Van şehri denilen yerdedir.1567 senesinde Van Beylerbeyi Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimarının Mimar Sinan olduğu söylenmektedir. İki renkli kesme taş kullanılarak inşa edilmiş olan tarihi yapının kubbesi tuğladır. Kıbleye bakan duvarlarındaki süslemeler oldukça ilgi çekicidir. Türbe, imaret ve medreseden oluşan Hüsrev Paşa Camii külliyesi Van ziyaretinizde görmeniz gereken eserler arasındadır.

Hoşap Kalesi

Şehir merkezine yaklaşık 60km mesafede bulunan Hoşap Kalesi , Gürpınar ilçesi sınırlarındadır. Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti zamanında Mahmudi Süleyman Bey tarafından 1643 yılında askeri üs niteliğinde yaptırılmıştır. O dönemlerde Van Gölü yakınlarında bulunan önemli yerleşimlerden biridir. İçerisinde mescit, barınaklar, sarnıç ve zindanlar yer almaktadır. Sarp Kayalıklar üzerinde kartal yuvalarını andıran bir görsellikte inşa edilmiştir. İran yolu üzerinde olan tarihi yapının iki adet gözetleme kulesinin altındaki zeminde döşenmiş olan boru sistemi, o dönemlerde kervanların gelişini uzaktan duyabilmeyi sağlamak üzere tasarlanmıştır. Hoşap Kalesi’nin demir kapı kanatları da günümüze kadar ulaşabilmiştir.

Çavuştepe Kalesi

Van merkezine 25km uzaklıkta bulunan Çavuştepe Kalesi, Van- Hakkari yolunun güneyinde yer almaktadır. MÖ.760’da Urartu Kralı II.Sarduri tarafından yaptırılmıştır. Eski adı “Sardurihinili” olan tarihi yapı, inşa edildiği döneme ait mimari özellikleri en güzel şekilde yansıtmaktadır. Kale içerisinde Tanrı Haldi’ye ve Tanrıça İrmişuni’ye adanmış olan tapınak duvarlarındaki yazıtlar çivi yazısı ile yazılmıştır. Saray silolarında görülebilen devasa büyüklükteki küpler, o dönemde hububat depolamak için kullanılmıştır. Ayrıca şarap yapımında kullanılan tekneler de görülebilmektedir. Ana kayaya oyularak oluşturulmuş sarnıçlar da oldukça ilgi çekicidir.

van gölü

Yedi Kilise

Van gezisinde görülmesi gereken yerlerden birisi de Yedi Kilise’dir. İl merkezine 6km uzaklıkta bulunan bölge de iki grup halinde 5 kilise mevcuttur. Ayrıca eklenti olarak inşa edilen kütüphane, çan kulesi ve büyük dış hol (jamatun) bulunmaktadır. Ermeni Kilisesi olan Varak Surp Haç Manastırı, St.Sophia Kilisesi, St. John Kilisesi ve Kutsal Meryem Ana Kilisesi zaman içerisinde çok fazla tahrip olmuş olsa da halen turistler tarafından oldukça ilgi görmektedir.

Erçek Gölü Kuş Cenneti

Van Gölü’ne yaklaşık 30km uzaklıkta bulunan Erçek Gölü, 450 farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle flamingoların ilgi odağı olduğu bu doğa alanında ördek çeşitleri ve cılbıt, batağan, gibi farklı kuş türleri de görülebilmektedir. Her yıl düzenlenen flamingo festivaline çok sayıda fotoğrafçı ve kuş sever katılmaktadır. Göçmen kuşların mola verdikleri yer ve üreme alanları olması nedeniyle koruma altındadır.

Van Kedi Evi

Dünyaca ünlü bir gözü mavi diğer gözü kehribar rengi olan beyaz renkli Van Kedileri, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Merkezi tarafından kurulan Van Kedi Evi’nde hayvanseverleri beklemektedir. Nesli tükenmesin diye koruma altına alınmış olan bu sevimli kedileri sevebilir ve gözlemleyebilirsiniz.

Vanadokya

Van il merkezine 120km uzaklıkta bulunan peri bacalarının olduğu bölge halk tarafından Vanadokya olarak adlandırılmıştır. Başkale ilçesi sınırları içerisinde bulunan bölge, Volkanik Yiğit Dağı’nın püskürmeleri sonucunda meydana gelmiştir. 17.000 civarında peri bacası, mağara ve tünellerin bulunduğu Vanadokya bir Kapadokya kadar olmasa da her yıl çok sayıda turist ağırlamaktadır.

Van Gölü

Ordadoğu’nun ikinci Türkiye’nin ise en büyük gölü olan Van Gölü, yöre halkı tarafından deniz olarak nitelendirilmektedir. Sodalı yapısı ile Van Gölü, sulama ve kullanma için uygun değildir. Akarsuların göle karıştığı yerlerde inci kefali denilen balık türü yetiştirilmektedir. Akdamar, Adır, Kuşadası ve Çarpanak olmak üzere 4 adet adası bulunmaktadır. Göl üzerinde Tatvan-Van arası feribot ulaşımı sağlanmaktadır. Tarihten günümüze kadar farklı genişlemeler gösteren Van Gölü suları altında kalan peri bacaları ve antik kentlere ait yapı ve eserler sodalı suyun özelliği sayesinde yosunlaşmadan olduğu gibi kalmıştır. Bu nedenle dalgıç sporu ile ilgilenen keşif meraklılarının ilgi odağı haline gelmiştir. Van Gölü çevresinde ayrıca otuz civarında plaj bulunmakta olup, bu plajlar gerek temizliği gerekse düzeni ile, özellikle yaz aylarında oldukça yoğun talep görmektedir. Gölde kano, yelken, su kayağı ve kürek sporları, çevresindeki ayrılmış bölgelerde, doğa sporları, kampçılık ve çeşitli aktiviteler yapılabilmektedir.

Akdamar Adası

Van Gölü içerisindeki dört adadan en büyük ikincisi olan Akdamar Adası, doğal güzelliği muhteşem manzarası ve tarihi yapıları ile Van Turlarının popüler noktalarından birisi haline gelmiştir. Adını Gevaş ilçesinden kalkan feribotla 30dk.’da ulaşabileceğiniz Akdamar Adasına girmek ücretli ya da müzekartla mümkün olabilmektedir. Adanın en önemli tarihi yapılarından olan Kilise, Ermeni Vaspurakan Krallığı zamanında Kral I.Gakik tarafından inşa ettirilmiştir. Yapımında kırmızı andezit taşı kullanılmış olan kilise, Orta Çağ Ermeni mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Özellikle dış duvarlarındaki kabartma ve süslemeler hayranlık vericidir. İncil ve Tevrat’ta geçen olayların betimlemelerini konu alan kabartmalar görülmeye değerdir.

van kahvaltısı

Van'da Yeme İçme

Van ilinin yöresel mutfağı denilince ilk akla gelen meşhur Van Kahvaltısıdır. Peynir çeşitleri başta olmak üzere yöresel tereyağı ve kaymak gibi hayvansal ürünlerin kullanıldığı kahvaltı menüsünde, Murtuğa ve Kavut yöreye özgü lezzetlerdendir. Taş fırınlarda pişirilen lavaş ekmeği kahvaltının bir diğer özelliğidir. Yöreye ait bir diğer lezzet de Van Gölü’nde yetiştirilen İnci Kefali’dir. Deniz ürünleri servis eden Van Gölü çevresindeki balık restoranlarında bu balığı tadabilirsiniz. Bunun dışında Van mutfağında, Ayran Aşı, Kavurmalı Uşgun Ekşilisi, Kurut Köftesi, Helise, Çılış Pilavı, Ciğer Köftesi, Borani, Erik Kızartması ve Kaşık Tatlısı…gibi yöresel lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.

Van Otobüs Bileti

Van'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Van otobüs biletini Van Otobüs Firmaları Best Van Turizm, Öz Erciş Seyahat, Van Erciş İtimat, Vangölü Turizm, Van Yolu Seyahat, Yeşil Erçiş Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.