türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
afyonkarahisar gezi

Afyonkarahisar Gezi Rehberi

Afyonkarahisar Konum ve Ulaşım

Afyonkarahisar ili Ege bölgesinde İç Batı Anadolu sınırları içinde kalır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1021 metre olan il, kuzeyde 144 km Eskişehir, kuzeybatısında 100 km Kütahya, doğusunda 223 km Konya, güneyinde 169 km Isparta, güneybatısında 225 km Denizli, batısında 116 km Uşak illeri ile komşudur. Afyonkarahisar’ın İstanbul’a olan mesafesi 450 km, İzmir’e 325 km, Ankara’ya 260 kmdir. İl, Batı Anadolu’ya ait tüm yolların kavşak noktasındadır. Merkez ilçesi de dahil toplam 18 ilçesi olan ilin ekonomisinde ağırlıklı olarak sanayi, tarım ve hayvancılık hakimdir. En önemli sanayi ürünü traverten taşı ve mermerdir. Ayrıca yeraltı kaynakları açısından da zengindir. Kükürt, demir, kalay, kurşun, manganez, cıva, linyit gibi cevherler çıkarılmaktadır. Turizm sektöründe Türkiye’nin en fazla kapasitesine sahip termal merkezidir.

Afyonkarahisar ili, kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlayan yolların kesiştiği noktada merkez konumundadır. Bu nedenle Türkiye’nin tüm şehirlerine olan ulaşımı rahattır. Türkiye’nin ilk özel otobüs terminali olan AFTAŞ, Afyonkarahisar şehir merkezinde, bünyesindeki birçok otobüs firmasıyla hizmet vermektedir. Ayrıca Afyon Otobüs Firmaları'nın bilgileri web sitemizde ayrıntılı olarak verilmektedir.

Havayolu tercih edenler için en yakın havaalanı il merkezine 55 km uzaklıktaki Kütahya sınırları içerisinde bulunan Zafer Bölgesel Havalimanıdır. İç ve dış hatlarda hizmet veren havalimanı termal turizme olumlu katkı sağlaması açısından proje edilmiş, 2012’de hizmete girmiştir. Demiryolu ulaşımında ise Afyonkarahisar ili Türkiye’nin 4 ayrı demiryolu hattının buluştuğu yerdedir. Konya hattı, Kütahya hattı, Uşak hattı ve Denizli hattı, il sınırları içerisinden geçmektedir. Şehir merkezinde bulunan Ali Çetinkaya Tren Garına ilin her noktasından ulaşım araçları vardır.

Afyonkarahisar'ın Tarihi

Tarihi kaynaklara göre, Afyonkarahisar şehri ilk olarak Hitit İmparatorluğu’nun egemenliği altında yer almış, daha sonra Frigya, Lidya, Pers, Büyük İskender, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. 1071 Malazgirt zaferiyle Türklere açılan bu topraklar Osmanlı İmparatorluğu’nun 14 sancağından biridir. 1. Dünya Savaşı sonrası Yunanlıların işgali altında kalan Afyonkarahisar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki Kocatepe Cephesinde geri alınıp Kurtuluş Savaşı’nın simge şehirlerinden biri olarak tarihe geçmiştir. Şehrin ismi, daha sonra Cumhuriyet Döneminde, şehir topraklarında yetişen Haşhaş bitkisinin özü olan Opium’un Afyon şeklinde okunmasıyla Afyon adını almış, ayrıca Selçuklular zamanından şehir merkezindeki tepenin kayalıkları üzerinde bulunan kaleye Karahisar denilmesiyle o dönemlerden Osmanlılara kadar “Karahisar-ı Sahip” adıyla anılmış, zaman içerisinde Afyonkarahisar olarak güncellenmiştir.

Afyonkarahisar Gezilecek Yerler

Kaplıcalar

Heybeli ve Kızılkilise Kaplıcası: Afyon-Konya yolu 30. Km’de
Gazlıgöl Kaplıcası: Afyon-İhsaniye yolu 20. Km’de
Sandıklı-Hüdayi Kaplıcaları: Afyon-Antalya yolu 65. Km’de
Ömer, Gecek Kaplıcaları: Afyon-Kütahya yolu 15. Km’de

Bu kaplıca ve içmeler solunum yolu, metabolizma, cilt hastalıkları, romatizma, dolaşım bozukluğu, şişmanlık ve diyabet gibi rahatsızlıklara şifa olmaktadır.

Çağlayan Şelalesi

Afyonkarahisar merkezine 48 km mesafedeki Çay ilçesi’nin güneyindeki Sultan Dağı eteklerinde yer alır. Çay deresinin üzerinde 30 metreden dökülen parçalı şelalenin doğal güzelliği ve gürül gürül akan suyun çıkardığı sesin eşliğinde piknik yapabilir, güzel anlar yaşayabilirsiniz.

Acıgöl Kuş Cenneti

Başmakçı ilçesinden 5 km güneybatıdaki Akpınar köyü sınırlarında bulunan Acıgöl Kuş Cennetinde 170 civarında farklı kuş türü bulunmaktadır. Flamingo, martı, karabatak, pelikan, turna, leylek, yaban ördeği gibi kuşları doğal ortamlarında gözlemleyebilir, çevresinde doğa yürüyüşleri yapabilir, fotoğraf çekebilirsiniz.

İscehisar, Peri Bacaları

İscehisar ilçesi, Seydiler kasabasında bulunan Peri Bacaları’nın özellikle Akdere mevkiindeki kısımları görülmeye değer güzelliktedir. Kapadokya’ya benzer oluşumları ve tarihi kalıntılarıyla, etkileyici ortamıyla, her yıl çok sayıda turisti ağırlayan mekan, bugüne kadar birçok film setinde de kullanılmıştır. Peri Bacalarına şehir merkezinden ulaşım araçları mevcuttur.

Afyon Kalesi

Şehir merkezinde bulunan kale, volkanik bir tepe üzerinde, 226 metre yükseklikte inşa edilmiştir. Selçuklular ve Bizanslılar zamanında önemli savaşlara tanık olmuş olan kalenin zirvesinde Frigler döneminde ait izlere rastlanmaktadır. Ana tanrıça Kybele için yapılmış tapınak ve dört büyük sarnıç bulunur. Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat kale yanında saray ve küçük mescit ilave ettirmiştir. Kale ve çevresi sit alanı ilan edilmiştir.

Frig Vadisi, Tabiat Parkı (Metropolis)

Frig vadisi, Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir illeri arasında kalan, takriben 3000 yıl önce Frigler döneminde kayaların oyularak evler, sarnıçlar, kaleler ve anıt mezarlar yaptıkları yaşam alanlarının kalıntılarıdır. Mistik havası ve gizemli detaylarıyla günümüze kadar araştırmacıların ve turistlerin ilgi odağı olmuş bir tarih mirasıdır. Vadinin Afyonkarahisar sınırları içinde yer alan kısmı Afyon-Eskişehir karayolunun 27. Kmsinden sağ yönde 4.7 km sonra Ayazini köyünden başlar. Kaya evleri, sarnıçlar, Avdalaz Kalesi, Ayazini Kilisesi ve Kaya mezarları gibi birçok etkileyici yapı ziyaretçilere açıktır. Beldede her yıl turizm şenlikleri düzenlenmektedir. Frig Vadisinde kamp kurma olanağı mevcut olup atlı turlar düzenlenmekte ya da trekking bisiklet rotaları Friglerin kullandığı antik yollardan gezilebilmektedir.

Ulu Cami

Şehir merkezinde kalenin bulunduğu tepenin eteklerindedir. Selçuklu döneminden günümüze ulaşan farklı mimarisi ve özgün görünümüyle ahşap direkli camiler sınıfındaki en ihtişamlı örneklerdendir. Miladi 1272 tarihinde Selçuklu veziri Sahip Ata Fahrettin Ali’nin oğlu Sancakbey Nusreddin Hasan tarafından kaptırılmıştır. Kırk ahşap sütun üzerindeki çatısı nedeniyle “Kırk Direkli Cami” olarak da bilinir.

Afyon Mevlevihanesi

Kuruluş tarihi takriben 13. Yüzyıl olan Anadolu’nun ilk mevlevihanesi özelliğini taşır. Konya’dakinden sonra önem sırasına göre 2. sırada gelmektedir. Hz. Mevlana’nın 7. Kuşak torunu olan Sultan Divani zamanında Mevlevilerce önemli bir dergah olmuştur. “40 Hatimli Şifalı Aşure” geleneği ilk defa buradan çıkmıştır. Mevlevihane içinde iki müze bulunmaktadır. Bir balmumu Mevlevi heykellerinin olduğu adeta geçmiş zamanları yansıtan ortamıyla etkileyici bir alandan ibaret olup diğeri ise 12 tane Mevlevi şeyhinin sandukalarının olduğu mekandan oluşmaktadır.

afyon lokumu

Afyonkarahisar'da Yeme İçme

Afyon ziyaretinizde satın almadan dönmeyin denilen yöresel lezzetlerin başında Afyon kaymağı, Haşhaşlı ekmek, ekmek kadayıfı tatlısı, Afyon sucuğu, lokum, yemeklerinin arasında da Çullama Köfte, İlibada Dolması, Nohut Çöreği, Özbek Pilavı, Keşkek, Sakala çarpan Çorbası, Göce Tarhanası ve Şakşuka bulunur.

Afyonkarahisar Otobüs Bileti

Afyonkarahisar'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Afyonkarahisar otobüs biletini Afyonkarahisar Otobüs Firmaları Dinar Turizmsayfamız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.