Ağrı ili, Anadolu yaylası üzerinde Doğu Anadolu bölgesi üzerinde yer alır. Adını Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağından alan il, doğusunda İran, batısında Erzurum ve Muş, güneyinde Bitlis ve Van, kuzeyinde Kars ile komşudur. Van ile mesafesi 230 km, Erzurum ile 180 km, Kars ile 220 km, Iğdır ile 142 km’dir. İl, Gürbulak Karahudut sınır kapısı ile İran’a komşudur. Ağrı ilinin merkezi ile beraber sekiz ilçesi bulunmaktadır. İlçelerin her biri şehirler arası karayolu güzergahı üzerinde olduğundan şehir içinde ulaşım kolaydır.
Ağrı ilinin Ankara’ya uzaklığı 1065 km, İstanbul’a uzaklığı 1410 km, İzmir’e uzaklığı 1645 km ve Antalya’ya uzaklığı 1530 km’dir. Ağrı merkez ilçesindeki Ağrı otogarından Türkiye’nin her yerine ulaşımı sağlayan otobüs firmaları mevcuttur. Dilerseniz Ağrı Otobüs Firmaları'nın bilgilerini web sitemizde ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.
Havayolu ulaşımı için, Ağrı havalimanı şehir merkezine yaklaşık 8,5 km mesafede olup İstanbul ve Ankara’ya haftada yedişer uçak seferi karşılıklı olarak düzenlenmektedir.
Ağrı iline, demiryolu ulaşımı için, en yakın demiryolu Erzurum’dadır.
Ağrı ili coğrafi konum itibariyle Orta Asya’dan gelen kavimlerin geçiş yolları üzerinde bulunmaktadır.Geçmişten günümüze farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olan şehire eski zamanlarda Karakilise,Ararat,Karaköse gibi adlar verilmiştir. Tarihte sırasıyla Urartular, Persler, Selçuklular gibi uygarlıkların yönetiminde kalmış olan şehir,1921 yılında Ruslarla yapılan antlaşmayla Türkiye Cumhuriyeti sınırları içine dahil olmuştur.
Çolak Abdi Paşa tarafından 1685 yılında yapımına başlanan sarayı 1784 yılında oğlu İshak Paşa tamamlatmıştır. Doğubeyazıt ilçesine 7 km uzaklıktaki Eski Beyazıt’ınkayalıkları üzerinde inşa edilmiş olan görkemli yapı, Topkapı Sarayından sonra en büyük külliye yapısına hakimdir. Saray inşa edilirken Osmanlı, Selçuklu ve Fars mimarisinden esinlenilmiştir.Harem dairesi, hamamı, selamlığı, camisi ve anıt kapılarıyla saray Lale devrinde yapılmış son görkemli yapıdır. İshak Paşa Sarayı’nın en önemli özelliklerinden biri dünyanın en ilk kalorifer sistemli yapısı olmasıdır.
Urartu medeniyetinin hakim olduğu dönemlerde yapıldığı tahmin edilen kale, Eski Beyazıt’ın kuzey doğusundaki Belleburç denilen konumda yer almaktadır. Kale Doğu Beyazıt’a 5km mesafededir. Kalenin çevresi antik kent kapsamındadır. Plan olarak 3 ayrı bölümden oluşan kalenin orta bölümünde mağaralar ve tapınak bulunmakta,diğer kısımlarında ise Urartu mezarları ve antik kalıntılar görülmektedir.
Günbuldu köyündeki Meya Mağaraları Diyadin ilçe merkezine 15km uzaklıktadır. Kayalıkların içine oyulmuş olan mağaralarda odalar, ibadethaneler, barınaklar ve antik kalıntılar mevcuttur. Mağara duvarlarında farklı kültürlerin inançlarını yansıtan simgeler bulunmaktadır.Günümüze gelinceye dek oldukça tahrip olmuş olan kentte haçlı taş mezarlar vardır.
5137m yüksekliğindeki Ağrı Dağı Türkiye’nin en yüksek volkanik dağıdır. Zirvesi her daim karla kaplı olan ve halesiyle görenleri hayran bırakan Ağrı Dağı ,Büyük Tufan’dan sonra Nuh’un Gemisinin kalıntılarının burada olduğu varsayıldığından efsanevi bir karaktere sahiptir. Bugüne kadar bir çok dağcının tırmanış yaptığı dağ aynı zamanda kayak merkezi olarak da ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
İshak Paşa Sarayı’nın hemen alt kısmında Doğubeyazıt ilçe merkezine 7km uzaklıkta olan Keşişin Bahçesi efsaneye göre İsfahan padişahının oğlu Kerem ile keşişin kızı Aslı’nın dilden dile dolaşan aşk hikayesinin geçtiği yerdir. Tarihi geçmişte 16.yy’a dayandığı söylenen mekan turistlerin uğrak mekanlarındandır.
Diyadin ilçe merkezine 5km uzaklıkta bulunan kaplıcalar, Ağrı il merkezine 60km mesafededir. Çeşitli hastalıkların tedavisine şifa olan kaplıcalar termal turizm açısından yüksek önem arzeder. Ağrı bölgesinde hizmet veren otobüs firmaları ile havayolu şirketlerini kullanarak seyahat edip , Diyadin mevkiinde konumlanmış birçok termal tesiste konaklayabilirsiniz.
Kış aylarında özellikle kayak tutkunlarının tercih ettiği gözde merkezlerden biri olan Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi Ağrı’nın Eleşkirt ilçesine 6km mesafededir. Aralık-Nisan ayları arasında sezon hizmeti veren gözde mekanda oteller, kayak kulübü ,yürüyüş parkurları ile kafe-restaurantlar mevcuttur.
Doğubeyazıt ilçesine 12km uzaklıktaki Yukarıtavla köyünde bulunan bu cami, kare şeklindeki mimarisi ile tek minareli ve tek kubbeli olarak inşa edilmiş tarihi eser niteliğindedir. Osmanlı döneminde Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırılmıştır.
Ağrı yöresinde genel olarak etli yemeklerle hamur işleri dikkat çekmektedir. Yöre kültürünün en meşhur yemeği Abdigar Köftesi olmakla beraber , haşıl, hengel, çiriş ketesi, hasude ve kebap çeşitleri yöresel lezzetlerin arasında sayılabilir. İl merkezinde bu lezzetleri deneyimleyebileceğiniz mekanlar bulunmaktadır.
Doğubeyazıt ilçesinde Haziran ayı içerisinde düzenlenen festival kapsamında yörenin ünlü filozofu Ehmede Xani‘nin yaşam biçimi ve eserlerinin tanıtımları ile bölgenin tarihi, doğal güzellikleri ve turistik yerlerinin tanıtımı amaçlı film gösterimleri, paneller, konserler tertiplenmektedir.
Ağrı'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Ağrı otobüs biletini Ağrı Otobüs Firmaları Ağrı Doğu Turizm, Ağrı Kösedağı Turizm, As Ağrı Tur, Cesur Ağrı Dağı Turizm, Lider Ağrı Doğuş Turizm, Lider Doğu Anadolu Turizm, Lüks Ağrı Dağı Seyahat, Mek Ağrı Dağı, Patnos İtimat Turizm, Rek Ağrı Nuh Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.