türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
bartın merkez

Bartın Gezi Rehberi

Bartın Konum ve Ulaşım

Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan Bartın ili, yemyeşil doğası, akarsu ve yaylaları ile şirin bir Karadeniz kentidir. Kuzeyde 59km sahil şeridine sahip olan Bartın ili, ılıman iklim türüne sahiptir. Ekonomisi, kömür madenleri ve tarıma endeksli olan kent, geçmiş çağlardan beri popüler yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Şehir merkezi de dahil olmak üzere 4 adet ilçesi bulunan Bartın’ın güneyinde 89km’de Karabük, doğusunda 183km’de Kastamonu, doğusunda ise 90km’de Zonguldak illeri yer almaktadır. İstanbul’a 420km olan Bartın, Ankara’ya 283km, İzmir’e 756km, Antalya’ya 803km, Trabzon’a ise 804km mesafededir.

Karayolu ulaşımı oldukça kolay olan Bartın iline devlet yollarını kullanarak ulaşabilirsiniz. Otobüsle yolculuk edecekler için Bartın Otogarı şehir merkezinde olup, bünyesindeki otobüs firmaları ile ülkemizin birçok şehrine karşılıklı otobüs seferleri ile hizmet vermektedir. Sizde Bartın'a sefer düzenleyen otobüs firmalarını görmek için Bartın Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Havayolu ile ulaşımı tercih eden yolcular için Bartın il sınırları içerisinde havaalanı bulunmamaktadır. Şehre en yakın havaalanı 35km uzaklıkta bulunan Zonguldak Çaycuma Havalimanıdır. Havalimanından Bartın yönüne ulaşım araçları ve rent a car hizmeti mevcuttur.

Bartın ilinde demiryolu hattı bulunmamaktadır. En yakın tren istasyonu 40km mesafede bulunan Zonguldak tren istasyonudur. Zonguldak’ın, Ankara ve Karabük istikametlerine demir yolu bağlantısı bulunmaktadır.

amasra

Bartın'ın Tarihi

Bartın ili ve çevresinde sürdürülen arkeolojik araştırmalar neticesinde, şehrin bulunduğu yerin en eski sahipleri Gaskalar’dır. MÖ.13.yy’da yerleşmiş olan Gaskalar’dan sonra Hititler daha sonra sırasıyla Bitinyalılar, Paflagonyalılar, Frigler, Fenikeliler , Karyalılar gibi koloniler bölgede hüküm sürmüşlerdir. Antik çağlarda Bartın Irmağının adının “Parthenios”, ırmağın kenarında kurulan kentin ise “Parthenia” olduğu kayıtlarda görülmektedir. MÖ.7.yy’ın sonlarına doğru Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Pontus Krallığı, Romalılar ve Bizanslılar, 1071 yılında Anadolu Selçukluları gelene kadar Bartın ve çevresine hakim olmuş olan medeniyetlerdir. 1400’lerde Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları içerisine giren Bartın, Bolu Sancağına bağlı bir ticaret merkezi konumunu elde etmiştir. Cumhuriyetin ilanı yıllarında Zonguldak Mutasarrıflığına bağlı olan kent, 1991 senesinde çıkarılan bir kanunla vilayet statüsünü kazanmıştır.

Bartın Turistik Yerler

Güzelcehisar

Bartın ili Amasra ilçesinde bulunan Güzelcehisar Köyü, şehir merkezine 17km mesafede tabiatın içinde sakin bir sahil köyüdür. Antik çağda Cenevizliler zamanında Kromna Antik Kenti burada kurulmuştur. Antik kentin gözcü kulesi görevini gören tarihi kalesi, günümüze gelinceye dek tahrip olarak tek burcu ayakta kalsa bile Güzelcehisar’ın en iyi manzaraya sahip tarihi eserlerinden birisidir. Yeşil ve mavinin buluştuğu bu köyde ormanlık alanları ve berrak sularıyla Karadeniz sahili Güzelcehisar’ın ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Köyün denizle buluştuğu alanların bir kısmı, çok eski zamanlarda volkanik lavların oluşturduğu jeolojik kaya oluşumlarından meydana gelmektedir. Yalnızca İskoçya ve Kuzey İrlanda gibi ülkelerde benzer oluşumların görülebildiği Lav Sütunları, doğanın güzelliğini gözler önüne sermektedir. Ayrıca Güzelcehisar’da özellikle yaz aylarında yoğun ilgi gören altın sarısı kumsalları ve masmavi denizi ile İnkumu Plajı, oldukça popüler mekanlarından biridir.

Gürcüoluk Mağarası

Bartın ili Amasra ilçesinin Gölleryazı mevkiinde bulunan Gürcüoluk Mağarası, Bartın doğa turizminin öne çıkan mekanlarındandır. Yerli ve yabancı çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir. 169m uzunluğundaki Gürcüoluk Mağarası, içerisindeki sarkıt ve dikitleri, galeri ve odacıkları ile girdiğiniz andan itibaren sizi hayran bırakacak özellikte bir oluşumdur. Şehir merkezine 10km mesafedeki mağaraya ulaşım oldukça kolay sağlanmaktadır.

Amasra Müzesi

Bartın şehir merkezine 17km mesafede bulunan Amasra ilçesinde, kentin tarihsel geçmişini en güzel şekilde anlatan ve sergileyen Amasra Müzesi yer almaktadır. 1955 yılından bu yana faaliyet gösteren müze, 1982’den beri günümüzdeki binasında hizmet vermektedir. Yaklaşık 3000 yıl öncesine uzanan zaman dilimi içerisinde Hellenistik dönem eserleri, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı Devletlerine ait eşya, eser ve kalıntılar görülebilmektedir. 4 salondan meydana gelen müzede iki etnografya, iki de arkeolojik salon bulunmaktadır. Ayrıca müze bahçesinde yakın geçmişe ait tarihi eserler sergilenmektedir.

Ulukaya Şelalesi

Bartın şehir merkezine 40km uzaklıkta bulunan Ulukaya Şelalesi, Ulus ilçesi sınırlarındadır. Bartın’ın mutlaka görülmesi gereken tabiat güzelliklerinden birisidir. Muhteşem manzarası ile özellikle bahar ve yaz mevsimlerinde halkın uğrak yerlerinden biri olan Ulukaya şelalesi, 20m yükseklikten dökülmekte ve çağlayanın dibinde bir gölet oluşturmaktadır. Çevresinde piknik yapabilir, güzel zamanlar geçirebilirsiniz.

küre dağları milli parkı

Tavşan Adası

Bartın ilinin Amasra ilçesine bağlı olan fakat karayla bağlantısı olmayan tek adasıdır. Adını yıllar önce halkın adaya bıraktığı tavşanların çoğalması sebebiyle alan tavşan adasına teknelerle geçilmektedir. Adada yaklaşık 70m uzunluğunda bir mağara bulunmaktadır. Ayrıca Cenevizlilerden kalma manastır kalıntıları ve Bizans Kilisesinin kalıntıları bulunmaktadır. Bir rivayete göre eski çağlarda Amasra sahilinden Tavşan Adasına yeraltından bir geçit ile rahipler gidip gelebiliyorlardı. Fakat bunun doğruluğu kesinleştirilmemiştir.

Fatih Camii

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Fatih Camii, aslında MS.9.yy’da inşa edilmiş bir Bizans kilisesidir. Osmanlı İmparatorluğu Amasra’yı sınırlarına katınca, dönemin padişahı Fatih Sultan Mehmet Han tarafından Fatih Camii’ne dönüştürülmüştür. 1887 senesinde büyük bir restorasyon geçirmiş olan cami günümüzde de ibadete açıktır.

Amasra Feneri

Bartın ilinin Amasra ilçesinin Boztepe mevkiinde kurulmuş olan deniz feneri, 1863 yılından bu yana denizcilere ışığıyla yol göstermektedir. Karadenizin en eski fenerlerinden biri olan Amasra Feneri, 20 deniz mili yani yaklaşık 40km mesafeden görülebilmektedir. 1980 yılına kadar gazla daha sonraları elektrikle çalışmaya başlamıştır. Fenerin bakımı ve çalışması ile ilgilenen aile dört kuşaktır, fenere ait evde ikamet etmektedir. Amasra’nın en güzel seyir manzarasının olduğu Boztepe’yi ziyaret edebilir, muhteşem Karadeniz manzarasında Deniz Fenerini gözlemleyebilirsiniz.

Küre Dağı Milli Parkı

Bartın il merkezine 100km uzaklıkta bulunan Küre Dağı Milli Parkı, ülkemizin ilk pan parkıdır. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından “Türkiye’nin Dünyaya Armağanı” olarak tescillenmiş olan bölge, ülkemizin 41 Milli Parkından biridir. 37000 hektarlık alanı kaplayan küre Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan Valla Kanyonu dünyanın en derin 2. Kanyonu olup, sadece profesyonel sporcuların geçebileceği 10 km uzunluğuyla kayalık uçurumlara sahiptir. Milli Park sınırlarında ayrıca muhteşem güzellikteki göletiyle Ilıca Şelalesi ve Prehistorik döneme ait kalıntıları barındıran Ilgarini Mağarası görülebilmektedir.

pirinçli mantı

Bartın'da Yeme İçme

Bartın çok çeşitli ve lezzetli yemek kültürüne sahiptir. Bu kültürün içinde Karadeniz yöresinden ve Anadolu’dan etkileşimler vardır. Bartın’ın geleneksel mutfağında hamur işleri, et yemekleri, zeytinyağlılar ve deniz ürünleri görülebilmektedir. Ayrıca turşu, reçel, marmelat, komposto ve konservelerin Bartın mutfağının vazgeçilmez ürünleri olduğu söylenebilir. Yöreye has lezzetlerin öne çıkanları arasında, pirinçli mantı, pumpum çorbası, yumurtalı isbut, kabak burması, Amasra salatası, kırk katlı börek, tavuklu köy böreği, yufkalı kebap, şalgam dolması, ayva yahnisi, Halışka, Kabak Böreği, Fesleğenli Gözleme ve İncir Donduması sayılabilir.

Bartın Otobüs Bileti

Bartın'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Bartın otobüs biletini Bartın Otobüs Firmaları As 74 Turizm, Lüks Bartın Koop sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.