türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
bitlis adilcevaz

Bitlis Gezi Rehberi

Bitlis Konum ve Ulaşım

Doğu Anadolu’nun en dikkat çeken illerinden olan Bitlis ,tarihi ve kültürel izler taşıdığı gibi coğrafi yapısı ve doğal güzellikleri ile çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır.

Van Gölünün batısında yer alan şehrin sahip olduğu en önemli hazinelerinden biri Nemrut Dağıdır.

Bitlis ilinin merkezinden hariç 6 ilçesi bulunmaktadır. İlin kuzeyinde 83km’de Muş, 234km’de Ağrı, batısında 135km’de Batman, doğusunda 97km’de Siirt, güneyinde ise 168 km’de Van ili bulunmaktadır.

Bitlis’in İstanbul’a olan uzaklığı 1505km, Ankara’ya 1090km, Antalya’ya ise 1292km’dir.

Bitlis’den çevre illere karayolu ulaşımı oldukça rahattır. Otobüsle yolculuk yapacaklar için Bitlis Otogarı Tatvan yolu üzerinde olup, otobüs firmalarıyla şehirlerarası ulaşım hizmeti vermektedir. Ayrıntı bilgi için Bitlis Otobüs Firmaları sayfamızdan yararlanabilirsiniz.

Tatvan ilçesinden geçen demiryolu, ulaşım için bir diğer seçenektir.Ankara’dan kalkan Vangölü Ekspresinin son durağı Tatvan istasyonudur. Ayrıca Haydarpaşa-İran demiryolu Tatvan ilçesinden geçmektedir.

Havayolunu tercih edenler içinse, en yakın Muş, Van ve Batman illerindeki havalimanlarından THY’nin tarifeli uçak seferleri bulunmaktadır.

Denizyolu için ise Van Gölü üzerinden Van Tatvan arası feribot ulaşımı bulunmaktadır.

bitlis

Bitlis'in Tarihi

Bitlis ili geçmiş çağlardan bu yana üzerinde birçok medeniyeti barındırdığından adeta bir açık hava müzesi niteliğindedir. MÖ2000’lerde Hititlerin egemenliğinde olan bu topraklarda daha sonraları Asurlar, Urartular, İskitler, Medler, Lidyalılar, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklular hüküm sürmüştür. 1514 yılında Osmanlı İmparatorluğunun topraklarına katılan Bitlis, 1929 yılında Muş iline bağlı ilçe durumundayken, 1936 yılında il statüsüne kavuşmuştur.

Bitlis Turistik Yerler

Nemrut Dağı ve Krater Gölü

Tatvan ilçe merkezinde 2948m yükseklikteki Nemrut Dağı en son 1400’lü yıllarda faaliyete geçmiş olan volkanik bir dağdır. En yüksek noktasının adı Sivri Tepe olan dağ özellikle doğa sporu tutkunlarının gözde merkezidir. Bitlis’te kış turizminin önem kazanmasını sağlayan kayak merkezi ve kayak tesisleri de bulunmaktadır.

Nemrut Krater Gölü ise 10km genişliğiyle dünyanın 2. büyük krater gölü olma özelliğindedir. Çevresinde kampçılar ve trekking severler için olanaklar sağlayan göl, son yıllarda oldukça yoğun ilgi görmektedir.

Van Gölü

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nü yörenin halkı deniz olarak nitelendirmektedir. Nemrut Dağının volkanik patlamaları sonucunda oluşmuştur. Suları tuzlu ve sodalı özellikte olmasına rağmen Adilcevaz ilçesinin sahilleri özellikte yaz aylarında dolup taşmaktadır. Göl manzaralı otellerde konaklayabilir, göl restoranlarında Van Gölü çiftliklerinde yetiştirilen inci kefalinin tadına bakabilirsiniz.

Bitlis Kalesi

MÖ312 yılında Büyük İskender’in şehire adını veren komutanlarından Bedlis tarafından inşa ettirilmiştir. Bitlis ilinin merkezinde yer alan ihtişamlı yapı panoromik bir şehir manzarasına sahiptir. Kale surları içerisinde kazı çalışmaları halen devam etmektedir. Bugüne kadar çıkarılan arkeolojik kalıntılar arasında Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait eserlere rastlanmış ve bir hamam kalıntısı da sağlam olarak gün yüzüne çıkarılmıştır.

Ahlat Müzesi

Ahlat ilçesinde yer alan müzede Urartu döneminden başlayarak Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler bulunmaktadır. MÖ2000 yıllarına ait eşyalar , seramikler Selçuklu mezarlığında yapılan kazılarda çıkarılan arkeolojik kalıntılar ayrıca Çifte Hamam ve Ulu Cami’de yapılan kazılarda elde edilen tarihi eserler de müze ziyaretçilerine açıktır.

Çifte Kümbetler

Ahlat ilçesinde, 13.yy’da inşa edilmiş olan çifte kümbetlerin büyük olanı, Akkoyunlulardan Şirin Hatun ve Bugatay Aka için diğeri ise Esen Tekin Hatun ve Hüseyin Timur’a aittir. Ahlat taşından yapılmış kümbetlerin üzerinde kitabeler yer almaktadır. Yaklaşık olarak bin yıllık olan bu antik yapının alt katı mezar üst katı ibadet yeri olarak tasarlanmıştır.

bitlis tatvan

Selçuklu Mezarlığı

Tatvan’a 50km mesafede Bitlis-Ağrı yolu üzerinde olan mezarlık alanı dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığıdır. Kubbet-ül İslam olarak da bilinen mezarlıkta 8.169 adet mezar taşı bulunmaktadır. Selçuklu mezarlığında Urartulardan Osmanlılara kadar birçok medeniyetin izlerine rastlanmaktadır. Taşlar üzerindeki kabartma ve süslemelerle yabancı turistlerinde görmek için geldikleri yerlerden olan Selçuklu Mezarlığı, UNESCO Dünya Kültürleri Miras Listesi’ne girme çalışmaları sürdürülmektedir.

İhlasiye Medresesi

Şehir merkezindeki tarihi yapı sekiz asırlık bir geçmişe sahiptir. 1200’lü yılların başında Salçuklular zamanında yaptırılan medresede, birçok sanat ve bilim insanı yetiştirilmiştir. Bahçesinde türbe ve mezarlık bulunan medrese klasik Selçuklu mimarisinin güzel bir yansımasıdır.

bitlis büryan

Bitlis'de Yeme İçme

Bitlis mutfağı bölge insanının hayvancılıkla uğraşmasından dolayı, daha çok et ağırlıklıdır. En önemli yöresel lezzeti keçi etinin kuyuda pişirilmesi ile yapılan Büryan Kebabıdır.

Bunun dışında şekalok yemeği, tutmanç aşı, bitlis köftesi, gari aşı, katıklı dolması, glorik, gebol, çireş pancarı, kengerli pilav, halim aşı ve keledoş Bitlis mutfağına ait yemeklerin arasında sayılabilir.

Bitlis Otobüs Bileti

Bitlis'e yapacağınız seyahatler için en ucuz Bitlis otobüs biletini Bitlis Otobüs Firmaları Bitlis Taç Turizm sayfamızın aracılığıyla online satın alabilirsiniz.