türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
bursa

Bursa Gezi Rehberi

Bursa Konum ve Ulaşım

Marmara bölgesinin İstanbul’dan sonra en büyük ikinci şehri olan Bursa ili, köklü tarihi ve kültür mirası olma özelliği ile Türkiye’nin önemli merkezlerindendir. Kuzeyinde Marmara Denizi ve 70 km’de Yalova ili olan Bursa’nın, kuzey doğusunda 160km’de Sakarya ve 132km’de Kocaeli, doğusunda 95km’de Bilecik, güneyinde 177km’de Kütahya ve batısında 151km’de Balıkesir illeri bulunmaktadır. İstanbul’a olan uzaklığı 245km olan Bursa ili, Ankara’ya 384km, İzmir’e 325km, Antalya’ya 541km mesafededir.17 adet ilçesi bulunan Bursa nüfus yoğunluğu açısından Türkiye’nin 4. büyük kentidir.

Bursa ili karayolu ulaşımı bakımından şehirlerarası karayollarının ve otoyol güzergahının üzerinde bulunmaktadır. Şehir merkezine 10km mesafedeki Bursa Otogarı geniş bir kapasiteye sahip olup bünyesindeki otobüs firmalarıyla Türkiye’nin diğer şehirlerine olan karayolu ulaşımında hizmet vermektedir. Dilerseniz Bursa Otobüs Firmaları sayfamız aracılığı ile Bursa Otogarı Burulaş hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Havayolu ulaşımını tercih edenler için, merkeze 40km mesafedeki Bursa Yenişehir Havalimanı iç ve dış hat uçak seferleri ile hizmet vermektedir.

Denizyolu ulaşımı için İstanbul Yenikapı- Mudanya hattıyla hızlı feribot seferleri yapılmaktadır.

bursa koza han

Bursa'nın Tarihi

Bursa ilinin tarihi geçmişi hakkında bugüne kadar yapılan çalışmalardan ve arkeolojik kazılardan elde edilen sonuçların ışığında, bölgede MÖ4000 yılına kadar yerleşim izlerinin olduğu saptanmıştır. Yenişehir yakınlarındaki Menteşe Höyüğü ve Orhangazi yakınlarındaki Ilıpınar en eski yerleşim yeri izlerini taşımaktadır. MÖ700’lerde Homeros bu bölgeyi “Mysia” olarak adlandırmaktadır. Ancak MÖ 3. yüzyılda Bithynialılar ve Prusiaslılar tarafından kurulan ilk kentin adı “Prusa” olarak kayıtlarda geçmektedir. Daha sonra şehir önce Lidyalıların hakimiyetine geçmiş ardından Perslerin egemenliğinde kalmıştır. Romalıların, Bizanslıların, Selçukluların da yaşadığı bu topraklar Osmanlı Devleti zamanında en önemli zamanını yaşamış ve başkent ünvanını almıştır.

Bursa Gezilecek Yerler

Ulu Cami

Bursa şehir merkezinde bulunan bu tarihi yapı , Osmanlı mimarisinin çok kubbeli örnekleri arasında en büyük ve anıtsal özelliğe sahip camisidir. 1300’lü yılların sonunda Yıldırım Bayezid Han tarafından mimar Ali Neccar’a yaptırılmıştır. 20 adet kubbesi olan yapının ortasında bulunan büyük kubbenin üstü cam olarak inşa edilmiş, alt kısmında ise 16 köşeli mermerden bir şadırvan bulunmaktadır. Caminin minberi kündekari tekniğiyle yapılmış , minberin doğu bölümünde güneş sistemi, batı bölümünde ise galaksi sistemi yer almaktadır. Gezegenlerin tasvirinde büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek oranlarla birebir örtüşmektedir. Ulu cami içerisinde 192 adet yazı ve hat sanatının özgün örnekleri görülmektedir.

Yeşil Medrese

Bursa şehir merkezinde bulunan tarihi yapının diğer adı Sultaniye Medresesi olup, günümüzde Türk-İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır. 1400’lü yıllarda Sultan Çelebi Mehmet tarafından yaptırılmış olan medresede zamanında birçok ünlü bilgin yetiştirilmiştir. Müzede 13.yydan 20.yya kadar Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler, el yazması kitaplar, zırhlar, silahlar, çiniler, altın ve gümüş sikkeler, geleneksel Türk el işi giysiler ayrıca özel bölümde Memlük Sultanı tarafından Yıldırım Bayezid Han’a hediye edilmiş olan ceylan derisi ile ciltlenmiş Kuran-ı Kerim’de sergilenmektedir.

Atatürk Evi

1923 yılı Ocak ayında Bursa Belediyesi tarafından Miralay Mehmet Bey’den satın alınan köşk, Atatürk’ün ziyareti sırasında kendisine hediye edilmiş, Atatürk Bursa’yı ziyarete geldiğinde bu köşkte konaklamıştır. Vefatının ardındansa Müzeler Genel Müdürlüğüne devredilmiştir. Cumhuriyetin 50. Yılından itibaren halkın ziyaretine açılmış olan Atatürk evi, eşyaları ile birlikte orijinal haliyle korunmaktadır.

Koza Han

Osmanlı padişahı II.Bayezid tarafından İstanbul’daki medrese ve cami için gelir sağlaması amacıyla yaptırılmıştır. Tarihi Ulu Cami yakınında bulunan handa ipek böceği kozaları ve ipekli kumaşlar satılmaktaydı. Bu zamanda da Bursa’nın önemli ticaret mekanlarındandır. 50 odalı üst katında ipekli kumaşlar satan dükkanlar bulunurken 45 odalı alt katında kafetaryalar vardır. İnşasında kesme taşların kullanıldığı tarihi yapının tepe bölümünde 40 adet kubbe bulunmaktadır. Alt katında çinilerle süslenmiş bir büyük kapı, kapalı çarşıya açılan bir kapı ve Orhan Cami’ye açılan bir kapı mevcuttur. Orta bölümündeki avlusunda büyük bir şadırvan ve çay mekanı bulunmaktadır.

Mudanya

Bursa merkezine 30km uzaklıktaki bu şirin belde, özellikle yaz aylarında Bursalıların serinlemek ve denize girmek için geldikleri, yeşil doğası ve zeytin kokan sokaklarıyla ünlü bir yerdir. Sahilde bulunan Mütareke Evini, tarihi Girit mahallesini, Rum kiliselerini ziyaret edebilir. Şirin balıkçı restoranlarında deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz.

bursa gölyazı

İznik

Bursa merkezinden yaklaşık olarak 45km uzaklıktadır. Osmanlı döneminin ilk başkenti olduğu gibi aynı zamanda da Vatikan’ın kutsal kabul ettiği şehirlerinden biridir. Hellenistik çağdan itibaren Roma ve Bizans imparatorluklarının yaşadığı İznik ve çevresi adeta bir açık hava müzesi özelliğindedir. Tarihi surları , Ayasofya Cami, Dikili Taşı, Su kemerleri ile ünlü ilçenin aynı adı taşıyan gölü İznik gölünün suları altında Roma döneminden kalma bizilika ve kilisenin kazı çalışmaları halen devam etmektedir. Gölde bir çok su sporlarını yapma imkanı olduğu gibi içerisinde yetişen yayın balığı , ıstakoz gibi deniz ürünlerini yiyebileceğiniz restoranlar da mevcuttur. Sokaklarında gezerken atölyelerden İznik çinisi ürünlerini satın alabilirsiniz.

Tirilye

Bursa Merkezine 41 km mesafede olan Tirilye, Marmara Denizi kıyısında 1. Derece sit alanı özelliğindeki bir beldedir. Bir yanı masmavi deniz, diğer yanı yemyeşil tepelerde zeytin ağaçları olan bu şirin beldenin sokaklarında Roma döneminden kalan eski kilise yapıları, meydandaki asırlık çınar ağacını, Taş Mektebi, Dündar evini görebilir, köylü pazarından yöresel ürünler el işi hediyelikler satın alabilir, tarihi Trilye Çamlı kahvesinde oturup deniz manzarasına karşı çayınızı, kahvenizi keyifle içebilirsiniz.

Cumalıkızık

Bursa merkezine 10km uzaklıkta Yıldırım ilçesinde bulunan Cumalıkızık gerek karakteristik evleri ve sokakları gerekse dizi setlerine mekan olması nedeniyle son yıllarda turistik gezi turlarının vazgeçilmez rotası haline gelmiştir. 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine katılmış olan Cumalıkızık , kırsal görüntüsü, taş sokakları ve eski kerpiç evleri ile Osmanlı döneminde halen yaşayan bir köyü anımsatmaktadır.

Gölyazı

Nilüfer ilçesine bağlı olan Gölyazı, Bursa şehir merkezine 40km uzaklıktadır. Uluabat gölü kıyısında bulunan köy, Roma, Bizans ve Osmanlı tarzlarının birlikte bulunduğu yapıları, surları ,taştan dar sokakları ile kendine has bir karaktere sahiptir. 700 yıllık meşhur ağlayan çınar köyün sembolü olmuştur. 1903 yılından kalma Aziz Panteleimon Kilisesi kültürel mirastır. Turlarla gezen ziyaretçilerin özellikle serpme köy kahvaltısı için tercih ettikleri Gölyazı, gezip görülmesi gereken yerlerden biridir.

Uludağ Kayak Merkezi

Marmara Bölgesinin en yüksek dağı olan Uludağ kış turizmi açısından önemli bir merkez konumundadır. Bursa şehir merkezine 35km uzaklıkta bulunan Uludağ’a her yıl çok sayıda yerli yabancı turist gelmektedir. Uludağ’da her yıl başta Miks Tırmanış Festivali olmak üzere bir çok etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Kayak tesisleri , otelleri , pistleri ile kış sezonunda kış sporlarını yapma imkanını ziyaretçilerine sunan merkezde kar motoru safarisi en çok rağbet gören aktivitelerin başında gelmektedir.Bunun haricinde snowboard, dağ tırmanışı, buzul tırmanışı ve buz pateni yapılabilmektedir.

Oylat Kaplıcaları

İnegöl ilçe merkezine 25km uzaklıktaki kaplıcalar Bursa merkezine 70km mesafededir.Rivayete göre kaplıcanın sularının çeşitli rahatsızlıklara şifa olduğu Bizans Döneminden kalan kayıtlarda da bahsedilmektedir. Termal turizm açısından yoğun ilgi gören kaplıcalar bünyesinde konaklama tesisleri ve oteller mevcuttur. Ayrıca yakındaki Oylat şelalesi ve Oylat mağaraları da doğal güzellikleriyle ziyaretçilerin gezmeden dönmediği yerlerdendir.

iskender döner

Bursa'da Yeme İçme

Tarihten bu güne birçok kültüre ev sahipliği yapan Bursa ili, yöresel mutfağında özellikle Osmanlı tarzı saray mutfağının örnekleri çok fazla görülmektedir. Bursa deyince akla ilk gelen tabiki İskender Kebap’tır. Ayrıca Bursa pidesi Cantık ve tahinli pideyi mutlaka denemelisiniz. Kestane şekerinin merkezi olan Bursa Kemalpaşa Tatlısında doğduğu yerdir. İnegöl köftesi, ciğer sarma, pideli köfte, şipit, yufkalı hindi, etli gavata, mısır böreği, dızmana, pırasa böreği, incir dolması Bursa mutfağının önde gelen yemekleri arasında sayılabilir.

Bursa Otobüs Bileti

Bursa'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Bursa otobüs biletini Bursa Otobüs Firmaları İnegöl Seyahat, Kamil Koç, Narlıca Seyahat, Nilüfer Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.

Bursa Seyahat Yazıları

Bursa'da Gezilecek Doğal Güzellikler >

Bursa'da Gezilecek Tarihi Yerler >

Bursa'da Ne Yenir? >

Bursa'da Yapılacak Eğlenceli Aktiviteler >