Çorum ili Karadeniz bölgesinin orta kısmında yer alır. Coğrafi konumu nedeniyle önemli geçitler üzerinde bulunan Çorum, Anadolu’ya bağlantı noktalarındandır. Türkiye’nin en uzun akarsuyu olan Kızılırmak Çorum ili sınırları içerisinden geçmektedir. Köklü tarihi ve doğal güzellikleri ile ayrıca doğal yaşam alanları barındıran ormanlık alanları ,dağ ve ovalarıyla Çorum ili iç turizm açısından oldukça ilgi gören şehirlerimizdendir.
Kuzeyinde 196km’de Kastamonu, 267km’de Sinop ve 172km’de Samsun, güneyinde 108km’de Yozgat, doğusunda 92km’de Amasya, Batısında 156km’de Çankırı illeri bulunmaktadır. Çorum’un Ankara’ya olan uzaklığı 241km ,İstanbul’a 614km , 820km İzmir’e , Antalya’ya 733km’dir. Çorum ilinin merkezi hariç 13 adet ilçesi bulunmaktadır.
Karayolu ile ulaşımda Çorum ili, Ankara-Samsun Devlet yolu üzerinde bulunmaktadır. Çorum Otogarı şehir merkezinde olup, Türkiye’nin birçok şehirinden otobüs firmaları Çorum ili’ne seferler düzenlemektedir. Çorum'a sefer düzenleyen otobüs firmalarını görmek için Çorum Otobüs Firmaları Sayfamızı ziyatet edebilirsiniz.
Çorum iline en yakın Havalimanı 64km mesafede bulunan Amasya Merzifon Havalimanıdır. Bir diğer seçenek ise Çorum’a 170km uzaklıktaki Samsun Havalimanı olmaktadır.
Çorum iline demiryolu ulaşımı bulunmamaktadır.
Çorum ili ve çevresinde bugüne kadar yapılmış olan araştırmalardan elde edilen tarihi bilgiler sonucunda 7000 yıl öncesine dayanan bulgulara rastlanmıştır. Bu coğrafyada yerleşmiş olan en eski medeniyet Hititlerdir. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesindeki 9 değerden biri olan Hattuşa Hitit Medeniyetinin başkenti olup bu günkü Çorum ilinin bulunduğu yerdir. Hititlerle Mısırlılar arasında yapılan Kadeş Antlaşmasının metin tabletleri Boğazköy ilçesinde yapılan kazılarda çıkarılmıştır. Alacahöyük Ören Yeri arkeolojide “arinna”olarak bilinen Hititlerin en önemli dini merkezlerinden biridir. Kral mezarları, Sfenksli kapıları, Hatti Tunç Güneş Kursu bu bölgede bulunana tarihi yerler arasında sayılabilir.
Çorum ve çevresi daha sonra Frig, Kimmer, Med, Pers, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişmend, Moğol ve Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk , milli kazıların başlangıç noktası olarak bu bölgeyi seçmiş ve çalışmaların başlamasını bizzat sağlamıştır.
Şehir merkezine yaklaşık 45km uzaklıkta olan Milli Park alanı Alaca ilçesine ise 15km mesafede bulunmaktadır. Boğazkale ilçesinde yer alan tarihi bölge her yıl çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Frigler, Romalılar, Bizanslılar ve Selçuklulara ait kalıntılar ve eserlerin görülebileceği açık hava müzesidir. 1988 yılında milli park ilan edilmiştir. Buradan elde edilen eserlerin bazıları Alacahöyük Müzesi ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmektedir.
Çorum il merkezine 85 km mesafede Boğazkale ilçesinde Anadolu’nun ilk başkenti olan Hattuşaş yer alır. 1986 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan tarihi bölgedeki kazılarda bu zamana kadar Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar çıkarılmıştır. İki bölümden oluşan Hattuşaş Antik Kentinin yukarı bölümünde kutsal yerler ve tapınaklar, aşağıdaki bölümünde ise yaşam alanları ve Büyük Tapınak görülebilir.
Çorum il merkezinde bulunan kale, Selçuklular zamanında inşa edilmiştir. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde yer verdiği Çorum kalesinin Sultan Kılıçarslan tarafından yaptırıldığını belirtmiştir. Kare planlı olarak tasarlanmış olan yapının dört köşesinde birer burç bulunmaktadır. Surların içinde bir cami ile kırkiki adet konut bulunmaktadır. Kalenin inşasında Roma-Bizans dönemlerine ait devşirme taşlar kullanılmıştır.
İskilip ilçesi, Romalılar zamanında seçkin ve önemli merkezlerden biri olmuştur. Ayrıca Bizans döneminde de en değerli üç yerleşim yerinden biri olduğu tarih kayıtlarında geçmektedir. İlçe merkezinde bulunan İskilip kalesinin altında yer alan Kaya mezarları Roma dönemine aittir. Bu tarihi kalıntının sütun başlıkları üzerindeki üçgenalınlık içerisinde iki kanatlı aslan figürü görülmektedir. Mezar odasında iki tane ölü sekisi yer almaktadır.
Diğer adı Murad-ı Rabi Cami olan yapı, il merkezindedir. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın azad ettiği kölesi Hayrettin Hazır tarafından yaptırıldığı Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde geçmektedir. Osmanlı döneminde II.Beyazıt zamanında deprem nedeniyle yıkılmış olan cami Mimar Sinan tarafından onarılmıştır. Ağaç işçiliğinin ön planda olduğu cami görselliğiyle dikkat çeken özelliklere sahiptir. Çok sayıda ziyaretçinin gezdiği Ulu Cami, Çorum ilinin önemli simgelerindendir.
Çorum ili Ortaköy ilçesinde bulunan kanyon 12km uzunluğunda olup “uzun geçit” adıyla anılmaktadır. MÖ2000 yıllarına ait su sarnıçları , kalıntılar, ahşap hatıl oyuklarıda görülebilmektedir. Bölgede bulunan duvar kabartmalarının en ünlüsü, sol elinde aslan yavrusu tutan tanrıça Kybele kabartmasıdır.Kanyon içerisinde yürüyüş parkuru mevcut olup, İncesu Kanyonu rafting ve trekking sporcularının tercih ettiği yerler arasında yer almaktadır.
Çorum şehir merkezine olan uzaklığı yaklaşık 22 km olan mesire yeridir. Ormanlık alan içerisinde bulunan tabiat parkı doğal yaşam alanıyla çok sayıda hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Huzurlu ortamıyla dinlenebileceğiniz kuş türlerini gözlemleyebileceğiniz aynı zamanda trekking parkurunda gezebileceğiniz Çatak tabiat parkı bahar aylarında piknik severlerin uğrak mekanları arasındadır.
İskilip dolması, Narlı kuzu budu Zalpa, yırtma çorbası, kuru mantı, madımak, mayalı, haşhaşlı çörek, çullama, kara çuval helvası, teltel , gül burma, kömbe , borhani.. gibi Çorum mutfağına has yöresel yemekler, Çorum’u ziyaret edenlerce denenmesi gereken lezzetler arasında sayılabilmektedir. Şehir merkezindeki restoranlarda yöreye özgü mutfağın örnekleriyle tanışabilirsiniz. Ziyaretiniz sırasında Çorum’un meşhur leblebisinden satın almayı da ihmal etmeyin.
Çorum'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Çorum otobüs biletini Çorum Otobüs Firmaları Çorum Kargı Turizm, Lider Anatolia sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.