türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
kilis merkez

Kilis Gezi Rehberi

Kilis Konum ve Ulaşım

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Kilis ili, güneyinde Suriye ile sınır komşusudur. Ekonomisinin büyük çaptaki kısmını tarım ve hayvancılığın yanı sıra sınır ticaretinin de önemli bir yer tuttuğu Kilis, sanayisiyle de gelişme gösteren ve büyümeye devam eden illerimizdendir. Kilis ayrıca, kültür ve tarihi ile bilinip gezilmesi gereken şehirlerden biridir. İl merkezi de dahil olmak üzere toplam 4 adet ilçesi bulunmaktadır. Kuzeyinde ve doğusunda 63km’de Gaziantep yer alırken, batısında ise 146km’de Hatay ili ile komşudur. Ankara’ya olan uzaklığı 726km olan Kilis, İstanbul’a 1179km, İzmir’e 1148km, Antalya’ya 800km, Trabzon’a ise 896km mesafededir.

Kilis Güneydoğu Anadolu Bölgesinin güney batı ucunda yer almaktadır. İl aynı zamanda Hatay , Gaziantep, Şanlıurfa gibi büyükşehirlere yakın konumdadır. Suriye ile aramızdaki Öncüpınar sınır kapısı nedeniyle de stratejik bir öneme sahiptir. Dolayısıyla şehre ulaşım devlet karayolları bağlantıları ile kolaylıkla yapılabilmektedir. Otobüsle seyahat edecek olanlar için Kilis Otogarı şehir merkezinde olup, Türkiye’nin başta büyükşehirleri olmak üzere birçok ilinden otobüs firmalarının seferleri ile ulaşım sağlanabilmektedir. Kilis'e sefer düzenleyen otobüs firmaları için Kilis Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Havayolu ulaşımı için ise Kilis’e en yakın Havalimanı yaklaşık 40km mesafedeki Gaziantep Havalimanıdır. Uluslararası havalimanı olan Gaziantep havalimanı iç ve dış hatlardaki uçak seferleri ile yolculara hizmet vermektedir. HAVAŞ servis araçları, taksi, otobüs ve araç kiralama seçeneklerinden biriyle Kilis’e ulaşabilirsiniz.

kilis ravanda kalesi

Kilis'in Tarihi

Kilis ili ve çevresinde yapılan tarihsel çalışmalar, bölgede ilk yerleşim izlerinin MÖ.3500’lü yıllara kadar uzandığını ortaya çıkarmıştır. Şehir merkezine 5km mesafede bulunan Oylum Höyük bölgesi, Geç Kalkolitik Çağa ait izler ve o dönemlere ait kalıntılar taşımaktadır. Antik çağdan itibaren Kilis ilini de içine alan bölgede hakimiyet kuran uygarlıklar, Babil Devleti, Hititler, Hurriler, Mitaniler, Aramiler, Asurlar, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Anadolu Selçuklu Devleti, Memluk Devleti ve Osmanlı Devleti olarak sıralanabilir. Osmanlılar zamanında Halep’e bağlı bir sancak olan Kilis, çöküş döneminde derebeylerinin yönetiminde kalmıştır. 1.Dünya Savaşı yıllarında Mondros Ateşkes antlaşması sonuçlarına göre Kilis, önce İngilizler bir sene sonrada Fransızlar tarafından işgal edilmişse de, 1921 tarihinde Milli Mücadele zamanında Ankara İtilafnamesi hükümlerince işgalcilerden temizlenmiştir. 1995 yılına kadar Gaziantep iline bağlı kalan Kilis, 1995’te çıkarılan kanunla vilayet ünvanını almıştır.

Kilis Gezilecek Yerler

Ravanda Kalesi

Kilis ilinin Polateli ilçesine bağlı Belenözü Köyü mevkiinde yüksek bir tepe üzerinde kurulmuş olan Ravanda Kalesi, kayalar oyularak inşa edilmiştir. Günümüze gelinceye kadar sert iklim koşullarından ve diğer etmenlerden olumsuz etkilenmiş olan yapının bir bölümü tahrip olmuştur. 2008 senesinde başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında tarihi yapı güzergahına merdiven basamakları ve dinlenme parkurları ilave edilmiştir. Hitit medeniyetine ait izler taşıyan kalenin iç kale dış kale ve sur duvarlarında çeşitli incelemeler yapılmış ve iki büyük su sarnıcına rastlanmıştır. Sarnıçların birinde Afrin Çayı’na kadar uzanan gizli bir geçit bulunmaktadır. Oldukça ilginç bir yapı olan Ravanda Kalesi Kilis ilinde görülmesi gereken yerler arasındadır.

Oylum Höyük

Kilis il merkezinin 7km güneydoğusunda yer alan Oylum Höyük, Mezepotamya, Anadolu ve Suriye arasındaki en büyük höyüktür. Antik çağda birçok medeniyetin yaşadığı yer olan Oylum Höyük’te günümüze kadar yapılmış olan arkeolojik kazılarda Kalkolitik dönem ve Hellenistik döneme ait izlere rastlanmıştır. Bu çalışmalar Anadolu’nun geçmişine dair büyük çapta bilgiler elde edilmesini sağlamıştır. Oylum Höyük’ten çıkarılan eserler ve kalıntılar Kilis Müzesinde sergilenmektedir.

Aidesim Mozaikli Bazilikası

Oylum Höyüğün yakınında bulunan Bazilika, MS.6.yy’a ait erken hıristiyanlık dönemi eseridir. Siyah bazalt taşından ve uzun dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. İç mekanı üç nefe ayrılmış iki sıra sütunlardan oluşmaktadır. Yapılan kazılarda Ortaçağa ait eserler, Romalılara ait sikke ve kalıntılar ve sütun kaideleri çıkarılmıştır. Ayrıca bitkisel motiflemeli renkli mozaiklerle Malta Haçı şeklindeki taban mozaikleri Erken Bizans Dönemi özelliklerini yansıtmaktadır.

Söğütlüdere Mesire Alanı

Kilis il merkezine bağlı Söğütlüdere Köyü sınırlarında yer alan mesire alanı, 1991 yılında belediye tarafından hizmete açılmıştır. Özellikle bahar ve yaz dönemlerinde yoğun ilgi gören mesire alanında piknik yapılmakta ve eğlenceli etkinlikler düzenlenmektedir. Mesire alanı içerisinde Akpınar, Zoppun Nehri ve Söğütlüdere’nin yamaçlardan getirdiği sular derin bir göl oluşturmuştur. Göl etrafındaki tesiste Kilis mutfağının kebap ve mezeleri servis edilmektedir.

Neşet Efendi Konağı

Kilis kent merkezinde bulunan tarihi yapı, 1925 senesinde Halepli mimar Naci Ahmet tarafından, Neşet Topaloğlu adına inşa edilmiştir. Hükümet Konağı’nın da mimarı olan Naci Ahmet, Kilis’in en meşhur mimarıdır. Kilis yöresinin konak özelliklerini en güzel şekilde yansıtan Neşet Efendi Konağı, bodrum üstünde iki katlı olarak yapılmıştır. Binanın iç mimarisi oldukça karakteristik ve ilgi çekicidir. Konak günümüzde Kilis Müzesi olarak hizmet vermektedir. Müze içerisinde Kilis’in tarihsel geçmişine ışık tutan arkeolojik ve etnografik eserler sergilenmektedir.

kilis ulu camii

Ulu Cami

Kilis şehir merkezinde bulunan tarihi cami, şehrin en eski ve en büyük tarihi yapısıdır. Dikdörtgen planlı cami, büyük bir avluya sahip, mihrap önü kubbeli ve sekizgen minareli olarak inşa edilmiştir. Süslemeleri ile göz doldurucudur. Ulu cami aynı zamanda “Cami-i Kebir” olarak da bilinmektedir.

Polatbey Höyüğü

Kilis ilinin Polateli ilçesinde yer alan Polatbey Höyüğü, adeta bir açık hava müzesidir. I.Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak koruma altına alınmıştır. Bugüne kadar yapılmış olan araştırma ve antik kazılarda geçmiş medeniyetlere ait çok sayıda esere rastlanmıştır. Bu çalışmalar Kilis ve çevresinin tarihsel geçmişi hakkında önemli bilgilere ışık tutmaktadır.

kilis tava

Kilis'te Yeme İçme

Kilis ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve Suriye sınırında olduğu için kendine has ve karma kültüre sahip yöresel yemekleri vardır. Mutfağın ana malzemelerini bulgur ve et ürünleri oluşturmaktadır. Bayram ve kutlama gibi özel günlerde kurulan şenlik sofralarına has ayrı menüleri bulunmaktadır. Zeytinyağlı yemekler, yörede yetiştirilen zeytinlerin kaliteli yağları ile hazırlanmaktadır. Ayrıca baharatlı kebaplarda da hayvanların kendi yağları kullanılmaktadır. Kilis yemeklerinin öne çıkanları arasında, Kilis Tava, Lebeniye, Ekşili Malhıta, Oruk, Züngül, Şıhılmahşi, Sucuk Hapısası, Kilis Kebabı, Teşrübe, Anasonlu Kahke, Haytayla, Gerebiç, Tava Katmeri, Peynirli irmik tatlısı, Burma Tatlısı.. gibi lezzetler sayılabilir.

Kilis Otobüs Bileti

Kilis'e yapacağınız seyahatler için en ucuz Kilis otobüs biletini Kilis Otobüs Firmaları Çayırağası Turizm, Kilis Özgür Koop, Kilis Tura Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.