türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
sedir adası

Sedir Adası Tarihi Dokusu ve Doğa Güzellikleri İle Büyülüyor

Sedir Adası, tarih ve doğa severleri sımsıcak kucaklayan ender antik yerleşimlerden biridir. Her geçen gün daha fazla kişinin ziyaretine ev sahipliği yapan ada, Kedrai Antik Kenti kalıntıları ve Kleopatra Plajı ile göz kamaştırmaktadır. Özellikle pandemi kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen ada, günlük 6 bin ziyaretçisi ile yılda iki milyondan fazla kişiyi ağırlamaktadır.

Peki sizde, mavinin bin bir tonu arasından süzülerek gidilen bu dünyaca ünlü adayı keşfetmek istemez misiniz?

Yaz ve kış dönemi olarak her daim ziyaret edilebilen Sedir Adası nerede? Nasıl gidilir? Sedir Adası giriş ücreti ne kadardır? Konaklama imkanı var mıdır? Daha pek çok merak ettiğiniz sorunun yanıtı yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Sedir Adası Tarihi ve Hikayesi Nedir?

Sedir Adası hikayesiyle bizleri epey bir geçmişe götürmektedir. M.Ö. 6. yüzyılda Karyalıların önemli kenti Kedrai olarak bilinmektedir. O yıllarda Karyalılar için ticari ve turistik önem taşıyan bir yerleşim yeridir. Karyalılar uzun yıllar bugün ki Muğla, Aydın ve Denizli üçgeninde varlık gösterseler de Antik Yunan kavimlerinin Anadolu’ya göçüyle eski güçlerini kaybederler.

Söz konusu bölge önce Dorlar sonra Grekler, Persler, Helenler derken Romalılar ve nihayetinde Bizanslılar için birer yerleşim yeri olur. Pek çok medeniyetin izini taşıyan ada M.S. 11. yüzyılda Türk boylarının akınları ile karşı karşıya kalır.

sedir adası apollon tapınağı

Karia Bölgesi en sonunda 15. yüzyılda Osmanlı egemenliğine girer. Yüzyıllar öncesinden günümüze kadar dönemin antik yapılarını görmek ise hala mümkündür.

Bugün ada üzerinden görebileceğiniz kilise, sütunlar ve Apollon Tapınağı her ne kadar tahrip olmuş olsa da geçmişi parmaklarınızın ucunda hissetmenizi sağlamaktadır. Kalıntılar arasında özellikle mükemmel işçilik örneği ile Helenistlik orijinli 2500 kişilik antik tiyatro dimdik ayakta durmaktadır.

sedir adası antik tiyatro

Neden Diğer Adı Kleopatra Adası?

Kleopatra Plajı, adanın en merak edilen yeridir. Bir o kadar da görenlerde hayranlık uyandırmaktadır. Onu bu denli özel yapan hikâye ise şöyledir; rivayet odur ki, ünlü Romalı komutan Marcus Antonius ve sevgilisi Kraliçe Kleopatra tatillerini geçirmek üzere Kedrai Antik Kenti’ne gelirler.

Aşk tazelemek için ne muhteşem bir yerdir burası! Ancak kraliçe adada kumun olmamasından yakınmaktadır. Bunun üzerine Antonius, sırf Kleopatra istediği için Mısır’dan 60 gemi ile adaya kum getirtir. Altın renkli kumun ada ile buluşmasının ardından Kleopatra Plajı Sedir Adası için alternatif bir isme dönüşür ve Kleopatra Adası olarak da anılır.

 

Adını Aldığı Sedir Ağaçlarına Ne Oldu?

Yeşil ve mavi tonları ile büyüleyici güzelliğe sahip Sedir Adası ismini tahmin ettiğiniz üzere ada üzerindeki sedir ağaçlarından almaktadır. Fakat günümüzde zeytin ve çam ağaçları ile bezeli adada bir tane dahi sedir ağacı görmek mümkün değildir. Bunun sebebi ise Karyalıların gemi yapımında dayanıklılığı ile bilinen sedir ağacını kullanmasıdır.

Kendi Kendine Çoğalan Kedrai Kumu

Kleopatra efsanesi kadar kumun kimyasal özellikleri de bir hayli dikkat çekicidir. İlk duyulduğunda oldukça garip gelse de yapılan çalışmalar adada ki kumun kendi kendine çoğaldığını göstermiştir.

Anadolu’da bir benzerinin dahi olmadığı söylenen kedrai kumunu sıradışı yapan ise sadece kendi kendine çoğalması değil aynı zamanda yanma özelliği gösteriyor olmasıdır.

Kristal kumlar birbiri ile aynı boyutta olup karbonatlı çamurun bir çekirdek etrafında birikmesi ile oluşmaktadır. Tatlı sularda bulunan karbonatın deniz ile buluşmasıyla kum tanesi etrafından halkalar meydana gelir.

Halkalarda oolit ve pizolit kumları oluşmaktadır. Ancak bu kumu oluşturan etkenler henüz tespit edilebilmiş değildir. Bu akıl almaz kumun kumsal dışına çıkarılması, üzerine basılması kesinlikle yasaktır.

Kumkurtaranların görev aldığı adada, kum çalmanın cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar para cezasıdır. Bizden söylemesi!

Sedir Adası Nerede?

Tam olarak Sedir Adası nerede derseniz eğer bugün ki Muğla ilinin Ula İlçesi içerisinde kalmaktadır. Adaya en yakın yerleşim yeri de Marmaris’e bağlı Çamlı Köyü’dür. Bu sebeple de adaya en kısa sürede de bu köyden geçilmektedir. Adanın yakınında Orata Adası ve Küçük Ada bulunmaktadır.

Sedir Adası, Gökova Körfezi’nin 800 metrelik kıyı uzunluğuna sahip, arkeolojik kalıntıları sebebiyle de Birinci Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olup aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesi’dir. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesindeki ada “müze” statüsündedir.

Sedir Adası Nasıl Gidilir?

Sedir Adası nasıl gidilir merak edilen soruların başında gelmektedir. Adaya ulaşmak için öncelikle Muğla Akyaka ya da Marmaris Çamlı Köyü’ne ulaşmanız gerekmektedir. Çünkü adaya tek ulaşım deniz yolu olup bunun için ister Muğla Akyaka’dan ister Marmaris’e bağlı Çamlı Köyü İskelesi’nden kalkan teknelerle Sedir Adası ulaşımı sağlanabilir. Şehir dışından Muğla'ya karayolu ile gelecek doğa severler Muğla Otogar üzerinden Sedir Adasına ulaşabilirler. Daha detaylı Sedir Adası yol tarifi için;

Not: Bir konuda okuyucularımızı uyarmak isteriz; Ula-Akyaka arasında keskin ve tehlikeli virajlar bulunmaktadır. Bir o kadar da nefes kesen bir manzarası vardır. Aman! Manzara seyredeyim derken kaza yapamayın!

sedir adası tekne turu

Sedir Adası Tekne Turu Fiyatları Ne Kadar?

İki farklı başlangıç noktası bulunan Sedir Adası tekne turu programlarını yakından inceleyelim. Sedir Adası Muğla Akyaka kalkışlı tekne turları sabah 10.00-18.00 arasında gerçekleştirilmektedir. Genellikle rotaları şöyledir,

2021 Eylül ayı için öğle yemeği dahil Akyaka klasik Sedir Adası tekne tur fiyatları Kleopatra Adası giriş ücreti hariç 75₺’den başlamaktadır. Öğle yemeğinde balık ya da tavuk tercihli olarak makarna ve salata verilmektedir. İçecekler ekstra ücretlendirilmektedir. Tur boyunca her koyda 30 dakika yüzme molası verilirken Sedir Adası için bir buçuk saat zaman ayrılmaktadır.

sedir adası lacivert koyu

Sedir Adası Marmaris kalkışlı tekne turları ise 09.30-18.00 saatleri arasında düzenlenmektedir. Marmaris oteller bölgesinden servislerle alınan misafirler sırasıyla şu rotayı izlemektedir;

Sedir Adası serbest zaman 3 saat olarak belirlenirken diğer molalar 30’ar dakika olarak planlanmaktadır. İçeceklerin ekstra olduğu gezinin ücreti yine ada giriş ücreti hariç 100₺’dir. Öğle yemeği menüsünde tavuk, makarna ve salata bulunmaktadır.

Tekne Turuna Çıkmadan Yanınıza Almanız Gerekenler

Ege’nin en güzel koylarında özgürlüğün tadını çıkarırken su altını keşfetmeyi de unutmayın. Yanınıza şnorkel, su altı kamerası ya da en kötü deniz gözlüğü mutlaka alın. Deniz kestanelerine de dikkat etmeyi ihmal etmeyin!

2021 Yılı Sedir Adası Giriş Ücreti Ne Kadar Oldu?

Her gün açık olan ada,
Yaz Dönemi 1 Nisan-1 Ekim tarihlerinde saat 08.30’da açılıp 19.00’da kapanmaktadır.
Kış Dönemi ise 1 Ekim-1 Nisan tarihleri arasında 08.30’da açılıp 17.30’da kapanmaktadır.
Sedir Adası giriş ücreti 2021 yılı için 75₺’dir. Müze kart sahipleri ise ücretsiz giriş yapabilmektedir.

Müze Kartımı Unuttum Ne Yapmalıyım?

Ayrıca gişelerden 60₺ karşılığında müze kart alma imkanınızda bulunmaktadır. Ya da dilerseniz buradan temin edebilirsiniz. Ola ki müze kartınız var ancak yanınıza almayı unuttunuz. Hiç sorun değil, AppStore ya da Google Play Store’dan Türkiye’nin Müzeleri uygulamasını indirerek sağ alt köşedeki barkod kısmından mevcut müze kart bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

Kleopatra Adası’nda Konaklama Yapılabilir Mi?

Kleopatra Adası sadece günü birlik ziyaretlere açıktır. Bırakın oteli pansiyonu çadır dahi kurulması yasaktır. Aslında pek de kalmak istemeyebilirsiniz çünkü adada akrep ve yılan tehlikesi bulunmaktadır. En iyisi adanın tarihi zenginlikleri ile donanıp, masmavi suların tadını çıkardıktan sonra hoş anılarla ayrılmaktır. Umarız siz de bir gün Ege’nin biriciği Sedir Adası ile tanışırsınız. Keyifli yolculuklarınız olsun.