türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
tunceli merkez

Tunceli Gezi Rehberi

Tunceli Konum ve Ulaşım

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Tunceli ili, Yukarı Fırat Bölümü’nde konumlanmıştır. Kuzeyde Munzur Dağları, doğuda Bingöl Dağları, güneyde ise Keban Baraj Gölü ile çevrilmiş olan Tunceli’nin Merkezi de dahil olmak üzere toplam 8 adet ilçesi bulunmaktadır. Ekonomisinin önemli bir kısmını tarım ve hayvancılığın oluşturduğu Tunceli, son dönemlerde tarım kooperatifi sistemli belediyecilik anlayışıyla dikkatleri çeken illerimiz arasına girmiştir. Tunceli’nin kuzeyinde 131km’de Erzincan, güneyinde 136km’de Elazığ, doğusunda 142km’de Bingöl, batısında ise 232km’de Malatya illeri bulunmaktadır. İstanbul’a olan uzaklığı 1169km olan Tunceli, Ankara’ya 816km, İzmir’e 1395km, Antalya’ya ise 1176km uzaklıktadır.

Tunceli, şehri kuzeyden Erzurum ve Erzincan, güneyden de Elazığ iline bağlayan devlet karayolu üzerinde yer almaktadır. Tunceli – Erzincan karayolu aynı zamanda Doğu Anadolu Bölgesi’ni Karadeniz Bölgesi’ne bağlamaktadır. Tunceli Otogarı şehir merkezinde konumlanmış olup, bünyesindeki seyahat firması ile Türkiye’nin birçok şehrinden karayolu ulaşımını sağlamaktadır. Tunceli popüler otobüs seferleri için Tunceli Otobüs Firmaları sayfamızdan bilgi alabilirsiniz.

Tunceli sınırları içerisinde demiryolu hattı bulunmamaktadır. Şehre en yakın Tren İstasyonu Erzincan ve Elazığ illerinde yer almaktadır.

Tunceli’ye ulaşımda havayolunu tercih edecek olan ziyaretçiler için, şehre en yakın havalimanı yaklaşık 130km uzaklıktaki Elazığ Havalimanı’dır. İç ve dış hatlarda uçak seferleri ile hizmet veren Elazığ Havalimanı’nda uçuş sonrası ulaşım için Havaş, taksi, araç kiralama ve toplu taşıma seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.

tunceli plajı

Tunceli'nin Tarihi

Tunceli’nin güneyinde, şu anda Keban Baraj Gölü altında kalmış olan Pulur Höyüğü’nde bundan elli yıl önce yapılmış olan arkeolojik kazılarda elde edilen kalıntıların Kalkolitik Çağa ait olduğu bilinmektedir. Antik Çağda İşuva denilen bölgede ilk yazıtlar, Subarrular’dan başlayarak Hurriler Kavmi ile devam etmiştir. Daha sonra Hititlerin var olduğu bölgeye zaman içerisinde Urartular, Medler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Partlar, Bizanslılar ve Sasaniler egemen olmuşlardır. 1071’de Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türklerin Anadolu’ya girmesi ile, Anadolu Selçuklularının hakimiyetine giren Tunceli ve çevresine, 1243 senesinde Moğollar yerleşmişlerdir.1473’te ise Akkoyunluların yönetiminden Osmanlı Devleti’ne geçmiştir. O dönemde şehir, “Gümüş Kapı” anlamına gelen Dersim adıyla önce Erzurum’a sonraları Elazığ’a bağlanan bir sancak statüsündeydi. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Dersim vilayeti olarak ayrılan ilin adı, Mustafa Kemal Atatürk tarafından “tunç gibi sağlam insanların yaşadığı yöre” anlamına gelen Tunceli olarak değiştirilmiştir.

Tunceli Gezilecek Yerler

Munzur Vadisi Milli Parkı

Tunceli il merkezi ile Ovacık ilçesi arasında kalan 42.000 hektarlık vadi alanı, Munzur Vadisi Milli Parkı olarak 1971 senesinde ilan edilmiştir. Milli Park, tamamen doğal yaşam alanına ev sahipliği yapmaktadır. Endemik bitki ve hayvan türleri, akarsu kaynakları ve bitki örtüsü ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin tabiat güzelliklerinden biridir. Kampçılık ve doğa sporlarına uygun ortamları ile şehir hayatından uzakta sakin ve doğayla içiçe zamanlar geçirmek isteyen ziyaretçiler için mükemmel bir seçenektir. Doğa yürüyüşü, jeep safari, balıkçılık, ATV kiralama, bisikletle gezi ve rafting yapma olanakları Munzur Vadisi Milli Parkında mevcuttur.

Dereova Şelalesi

Tunceli kent merkezine 45km mesafedeki Dereova Şelalesi, Nazımiye ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. 3 ayrı kaynaktan beslenen şelale 20m yükseklikten dökülmektedir. Etrafı ormanlık alanla çevrili şelale, yaz aylarında serin ortamıyla mesire alanı olarak değerlendirilmektedir. Kış aylarında ise donan şelale sularının oluşturduğu buzdan sarkıtları, görsel bir şölene ev sahipliği yapmaktadır. Tunceli il sınırlarında adeta küçük bir cennet olan Dereova Şelalesi, halkın hafta sonlarında dinlenmek için ziyaret ettiği popüler mekanlar arasındadır.

Sivdin Köprüsü

Tunceli ilinin Çemişgezek ilçesinde bulunan Sivdin Köprüsünün inşa edildiği tarih kesin olarak bilinmemektedir. Yapılan arkeolojik araştırmaların sonucunda kesin olmamakla birlikte köprünün, 12.yy ile 13.yy arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Karar Deresi üzerinde kurulmuş olan Sivdin Köprüsü, tek kemerli olarak tasarlanmıştır. Köprünün korkuluk duvarları moloz taştan örülmüştür. Şehir merkezinden ilçeye kalkan minibüslerle Çemişgezek’e ulaşılabilmektedir. Çemişgezek ile kent merkezi arası yaklaşık 120km’dir.

Yusuf Ziya Paşa Köprüsü

Tunceli ilinin Çemişgezek ilçesinde bulunan tarihi köprü, Tahar Çayı üzerinde kurulmuştur. 1807 yılında Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılan köprü, Tunceli’nin tarihi kıymetlerinden birisidir. Tahar Köprüsü olarak da bilinen Yusuf Ziya Paşa Köprüsü, 55m uzunluğunda 9m yüksekliğindedir. Sivri kemerli olarak tasarlanan yapı, kesme taştan inşa edilmiştir. Diyarbakır Valisi Akif Paşa tarafından 1856 senesinde restore edilmiştir.

Mazgirt Kalesi

Tunceli ilnin Mazgirt ilçesinde yer alan Mazgirt Kalesi MÖ.9.yy’da inşa edilmiştir. Kale içinde bulunan kitabeye göre Urartular zamanında Kral II.Rusas tarafından yaptırılmıştır. Moloz taşlar ve kayalar kullanılarak inşa edilen Mazgirt Kalesinin girişinde bir mağara vardır. Mağaradan kırk basamaklı bir merdivenle kaleye girilmektedir. Kale içinde ise yel değirmenlerinin kalıntıları görülebilmektedir.

munzur vadisi

Çelebi Ali Camii

Tunceli ilinin Pertek ilçesinde bulunan tarihi cami sade mimarisi ile dikkat çekicidir. Yapıda herhangi bir süsleme ve kabartma kullanılmamıştır. Sade moloz taştan kara planlı olarak inşa edilmiştir. Üstü içten kubbeli olan tarihi yapının sivri kemerli pencereleri vardır. 1570 yılında Çelebi Ali tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.

tunceli zerfet

Tunceli'de Yeme İçme

Tunceli mutfağı bulunduğu coğrafya ve halkın yaşam tarzından dolayı daha çok hayvansal ürünler ile tahıl ürünlerinden oluşmaktadır. Yöresel ekmeği saçta veya tandırda pişirmektedirler. Bazlama, yufka, kül gömmesi ve kumbik yörede pişirilen ekmek türlerinden bazılarıdır. Bağcılık ve arıcılıkta bölgede yaygın olduğu için, üzüm pekmezi, pestil çeşitleri ve şire yaygın besin türleri iken her yıl Pülümür’de düzenlenen Bal Festivalinde de organik ürünlerin tanıtımı ve satışı yapılmaktadır. Tunceli’nin yöresel mutfağına gelince, Tutmaç Çorbası, Düğürcük Çorbası, Mahluta Çorbası, Zerefet, Sir, Jarjun, Siron, Patila, Kete, Eşkene, Gullik, Pirpirim Boranisi, Kavurmalı Işgın, Kenger Kavurması, Hazırlop Köfte, Kofik Dolma, Bunbar Dolması, Lahana Sarması, Ayranlı Kabak, Soğan Aşı, Saç Kavurması, Tandır Kebabı, Kellecoş, Döğme Pilavı, Pekmek Helvası, Kalbur Hurması, Dut Tatlısı, 12 İmam Çorbası (Aşure).. yöre mutfağında pişen lezzetler arasında sayılabilmektedir.

Tunceli Otobüs Bileti

Tunceli'ye yapacağınız seyahatler için en ucuz Tunceli otobüs biletini Tunceli Otobüs Firmaları Can Dersim Tuncelililer, Can Munzur Vip , Dersim Vip Tuncelililer, Tunceli Çağdaş Turizm, Yılmaz Tuncelililer sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.