türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
zonguldak merkez

Zonguldak Gezi Rehberi

Zonguldak Konum ve Ulaşım

Zonguldak ili, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan, kuzeyde ve kuzeybatıda Karadeniz’e kıyı şeridinde konumlanmış bir şehrimizdir. Topraklarının yarısı ormanlık alanlarla kaplı olan Zonguldak, doğal kaynaklar ve madenler açısından zengindir. Taş kömürü yataklarının ağırlıkta olduğu ilde, alüminyum, demir, kuvarsit ve kalker madenleri de işletilmektedir. Merkez ilçe de dahil olmak üzere Zonguldak’ın toplam 8 ilçesi bulunmaktadır. Doğusunda 89km’de Bartın , 102km’de Karabük, batısında 114km’de Düzce, güneyinde ise 159km’de Bolu illeri ile çevrilidir. İstanbul’a olan mesafesi 331km olan Zonguldak ili, Ankara’ya 268km, İzmir’e 667km, Antalya’ya ise 753km uzaklıktadır.

Zonguldak coğrafi konumu itibariyle devlet karayollarının üzerinde değildir. Şehre karayolu ile ulaşmak için İstanbul yönünden gelecek olanlar Düzce sapağından, Ankara yönünden gelecek olanlar ise Yeniçağ ayrımından, Zonguldak yön işaretlerini takip ederek ile ulaşabilirler. Otobüs seyahati tercih edenler için ise Türkiye’nin dört bir yanından Zonguldak’a otobüs firmalarının seferleri bulunmaktadır. Şehir otobüs terminali merkeze 1km mesafede olup, gelen yolculara şehir içi ulaşım araçları ile hizmet vermektedir. Zonguldak Otogar hakkında daha fazla bilgi için lütfen Zonguldak Otobüs Firmaları sayfamıza göz atın.

Zonguldak Çaycuma Havalimanı şehir merkezine 45km mesafede hem iç hem de dış hatlarda uçak seferleri ile hizmet vermektedir. Dış hatlarda Dusseldorf Almanya seferleri yapılmakta olup, iç hatlarda ülkemizin birçok şehrine uçuşlar yapılabilmektedir. Çaycuma Havalimanında Havaş Servis Araçları, Taksi, Toplu Taşıma ve Araç Kiralama hizmetleri mevcuttur.

Tren yolculuğu tercih edenler için Ankara ve Karabük illeri ile demiryolu bağlantısı bulunan Zonguldak ilinin, tren istasyonu şehir merkezinde bulunmaktadır.

devrek bastonları

Zonguldak'ın Tarihi

Zonguldak’ın tarihsel geçmişi MÖ.2500’lü yıllara kadar dayanmaktadır. İlk yerleşime ait izlerin Hitit Medeniyetine ait olduğu belirlenen araştırmalara göre, MÖ.1200’lerde Trakya üzerinden Anadolu’ya geçen Frigler maden faaliyetlerini ilk başlatan medeniyet olmuştur. Daha sonra MÖ.7.yy’da bölgeye gelen Kimmerler ve sonrasında Lidyalılar Zonguldak’a ilk liman inşa eden milletlerdir. Zaman geçtikçe, çeşitli kolonileri takip eden Persler, daha sonra Makedonyalılar, Romalılar ve Bizanslılar sırasıyla şehre hakimiyet kuran uygarlıklar olmuşlardır. MS.1084’te Anadolu Selçukluları’nın işgal ettiği topraklara, 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet Han komutasındaki Osmanlı Orduları sahip olmuştur. Milli Mücadele zamanlarında ise Belçikalı ve Fransız birliklerinin hükmettiği Zonguldak’ın tüm madenleri de bu iki ülkenin kontrolüne geçmiştir. Nihayet, Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk Ordusunun 1920 yılında gösterdiği kahramanca mücadele sonrasında Zonguldak Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına dahil edilmiştir. Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra da il statüsüne kavuşmuştur.

Zonguldak Gezilecek Yerler

Filyos Antik Kenti

Zonguldak merkezi olan Çaycuma ilçesi sınırlarındaki antik kent, Tieion Antik Kenti olarak Miletoslular tarafından kurulmuştur. Sonraki yıllarda MÖ.70’de Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilen bölge, yıkılıp yeniden inşa edilmiştir. Romalılar zamanında ticaret ve balıkçı şehri olan Filyos, dini merkez olarak da önemli bir kent olmuştur. Günümüze kadar devam eden arkeolojik araştırmalar ve kazı çalışmalarında Akropol, nekropol alanları, antik tiyatro, liman ,Filyos Kalesi, tapınaklar ve kentin su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen su kemeri gün yüzüne çıkarılabilmiş kalıntılardan bazılarıdır.

Filyos Kalesi

Zonguldak kent merkezinde bulunan antik eser, Romalılar zamanında yaptırılmıştır. Kale harika deniz manzarasına sahip bir burunda kuruldur. Mermer sütun ve kaidesi, taştan lahitleri, yazıtlı levhaları ve eski mezarların bulunduğu Filyos Kalesi, 2001 yılında Kültür Bakanlığınca restore edilmiştir. Yapımında iri kayaların kullanıldığı tarihi eser, oldukça heybetli bir görünüme sahiptir.

Gökgöl Mağarası

Zonguldak kent merkezine 3km uzaklıkta bulunan Gökgöl Mağarası, bölgede görülmesi gereken doğal güzelliklerden birisidir. Ülkemizin en uzun onuncu mağarası olan Gökgöl, 2001 yılından bu yana bölge turizmine katkı sağlamaktadır. Mağarada ana galeri, büyük çöküntü salonu, harikalar salonu, fosil giriş, astım salonu ve mucizeler salonu olarak adlandırılan kısımlar bulunmaktadır. Astım salonu’ndaki sabit ısı ve nem oranından dolayı mikro klima özelliği, astımı tedavi amaçlı ziyaret eden misafirlerin sayısını arttırmaktadır. Mağara içi görselliği kuvvetlendirmek için yapılan renkli ışıklandırmalar, sarkıt ve dikitleri daha da etkileyici göstermektedir.

Cehennemağzı Mağaraları

Zonguldak ili Ereğli ilçesinde yer alan Cehennemağzı Mağaralarının olduğu bölge, eski çağda “Acheron Vadisi” olarak adlandırılmıştır. Yanyana 3 mağaradan meydana gelen alandaki ilk mağara içerisinde, antik çağ kilisesi bulunmaktadır. Kilisenin zemini desenli mozaiklerle bezelidir. İkinci mağara, Koca Yusuf Mağarası olarak bilinmekte olup, küçük bir apsisi mevcuttur. Üçüncü mağara ise en geniş alana sahiptir ve zemini su ile kaplı bir havuz görünümünde olduğu için, su sarnıcı olarak kullanılmıştır. İlk iki mağaranın antik zamanlarda Hıristiyan cemaatinin gizli ibadet mekanı olduğu düşünülmektedir.

Çayırköyü Su Mağarası

Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesinde yer alan Çayırköyü Su Mağarası, içinde birçok su kaynağı bulunan farklı bir mağara türüdür. İçinde bulunan sarkıt ve dikitlerin büyüklükleri bakımından dünyanın sayılı mağaraları arasındadır. Mağara içerisindeki su kaynaklarının biri Gökgöl Mağarasından diğeri ise Göl Dağından gelmektedir. Mağara içerisinde 1km’lik alanda botla gezilebilmektedir. Mağara çıkışında bir de şelale bulunmaktadır. Çevresi mesire alanı olan Çayırköyü Su Mağarası’nın temiz ve soğuk sularında alabalık yetiştirilmektedir.

gökgöl mağarası

Ilıksu Kaplıcaları

Zonguldak ili Kozlu Beldesi sınırları içerisinde bulunan Ilıksu Kaplıcaları, şifalı suları ile termal turizme önemli katkı sağlamaktadır. Sıcaklığı 27 derece olan kaplıca suyu hem içmeler hem de banyolar olarak hizmet vermektedir. Mide ,safra kesesi ve bağırsak rahatsızlıkları için içilebilen kaynak suları, ağrılı vücut rahatsızlıkları ve radyoaktif etkenli hastalıklar için girilebilen kaplıca şeklinde tedavi sağlamaktadır. Her geçen gün daha da tanınan ve ilgi gören Ilıksu Kaplıcaları, bölgede başka sıcak su kaynaklarının varlığına ilişkin jeotermal çalışmaların yapılmasına sebep olmuştur.

Çınaraltı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunan Çınaraltı , koruma altında olan yaklaşık 600 yıllık 8 adet dev Çınar ağacının bulunduğu yerdir. Bu görkemli ağaçların altı, uzun yıllardır yöre halkınca, bir araya gelmek ve gölgesinde dinlenmek için kullanılmaktadır. İstanbul’un Fethi zamanında , Osmanlı’ya Anadolu ve Rumeli Hisarlarını onarmak için kale taşları ve taş ustaları gerekmiştir. Fatih Sultan Mehmet Han’ın emriyle bu büyük kale taşları ve işinin ehli taş ustaları Zonguldak Ereğli’den İstanbul’a gitmiştir. İstanbul’un Fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet, Ereğli’ye büyük katkılarından dolayı teşekkür mahiyetinde 6 adet çınar ağacı göndererek dikilmelerini emretmiştir. O zamandan günümüze kadar gelen bu görkemli ağaçlara bu sebepten dolayı “Fetih Çınarları” da denilmektedir.

Zonguldak Plajları

Karadeniz’e uzun bir kıyı şeridi bulunan Zonguldak ilinin, yaz aylarında yoğun ilgi gören plajları masmavi denizi, temiz ve bakımlı kumsalları ile hizmet vermektedir. Bazılarında belediyenin işlettiği tesislerin bulunduğu Zonguldak plajları, güzel bir yaz tatili geçirmenizi sağlamak için hizmet vermektedir. Çaycuma’ya yakın konumu ile en çok tercih edilen ve şehrin en büyük sahiline sahip olan Filyos Plajı, kent merkezinde yer alan Deniz Kulübü plajı, Uzunkum ve Kapuz Plajları, Kilimli ilçesindeki Göbü ve Türkali plajları, Kozlu sahili tesisleri ve Ilıksu plajı ,Ereğli ilçesindeki Erdemir Plajı tesisleri, Alaplı ilçesindeki Kocaman ve Kavukkavlağı plajları Zonguldak ilinin önerilen popüler plajları arasında sayılmaktadır.

kuzu kestanesi

Zonguldak'ta Yeme İçme

Zonguldak ilinin geleneksel mutfak kültüründe Karadeniz Bölgesi’nin etkilerini görebilmekteyiz. Buğday yoğun olmak üzere tahıl ve bakliyat ağırlıklı yöre mutfağında ayrıca bölgede yetişen Zılbıt Otu’da sıklıkla kullanılmaktadır. Zonguldak ormanlarındaki kestane ağaçlarında yetişen kuzu kestanesi de kentin en popüler tarım ürünlerinden birisidir.Ayrıca Ereğli ilçesinde yetişen Osmanlı çileği de oldukça ünlü lezzetlerindendir. Yöre mutfağında pişirilen, Uğmaç Çorbası, Cevizli Dolma, Malay, Tirit, Pırasalı Mancar, Cizleme, Yaprak Sarma, Keşkek, Cevizli Kömeç, Çöpele, Beyaz Baklava, Höttürme, Gartlaç, Pırasa Çorbası, Kabuklu Fasulye, Doruk, Prinçli Börek, Kiren Çorbası, Ereğli Pidesi.. gibi yemekler geleneksel mutfağın öne çıkan lezzetleri arasındadır.

Zonguldak Otobüs Bileti

Zonguldak'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Zonguldak otobüs biletini Zonguldak Otobüs Firmaları Üstün Erçelik, Yenice Etap Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.