türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
aksaray merkez

Aksaray Gezi Rehberi

Aksaray Konum ve Ulaşım

Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak Bölümü’nde yer alan şehir 1989 yılına kadar Niğde iline bağlı olup daha sonra vilayet olarak ayrılmıştır. Ekonomisi büyük oranda tarım ve hayvancılığa dayanmakta olan Aksaray ili, turizm açısından kaplıcaları ve tarihi yerleri ile dikkati çekmektedir. Tuz Gölü’ne kıyısı olan şehrin kuzeyinde 225km’de Ankara ve 110km’de Kırşehir, güneydoğusunda 123km’de Niğde, batısında 148km’de Konya ve doğusunda da 75km’de Nevşehir illeri ile komşudur. İstanbul’a olan mesafesi 674km olan Aksaray’ın, İzmir’e uzaklığı 692km, Antalya’ya 462km, Trabzon’a ise 770km’dir. Merkez ilçesi ile birlikte toplam 8 ilçesi bulunmaktadır.

Karayolu ulaşımı açısından rahat bir coğrafi konumda olan Aksaray iline ülkemizin dört bir tarafına uzanan devlet yolları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Aksaray Otogarı şehir merkezinde olup, başta büyük şehirlerden olmak üzere Türkiye’nin birçok vilayetinden otobüs firmalarının seferleri ile yolculuk yapılabilmektedir. Aksaray Otogar hakkında daha fazla bilgi için Aksaray Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Aksaray il sınırları içerisinde havalimanı mevcut olmamakla birlikte, havayolu ulaşımı tercih edenler için en yakın istikamet 90km uzaklıktaki Nevşehir Kapadokya Havalimanıdır. Servis hizmetleri, taksi, dolmuş ve araç kiralama imkanları bulunan Kapadokya Havalimanı uluslararası statüde olup iç ve dış hatlarda uçak seferleri ile yolcularına hizmet vermektedir.

Aksaray’da demiryolu yoktur. En yakın tren istasyonu 93km mesafede Niğde ve 160km mesafedeki Kayseri tren istasyonlarıdır.

aziz gregorius kilisesi

Aksaray'ın Tarihi

Aksaray ilinin geçmişi, Neolitik Döneme kadar dayanmaktadır. Konya ilinde yer alan Çatalhöyük’te Hasandağı’na ve Aksaray’a ait bulgulara rastlanmaktadır. Eski çağlarda Anadolu’ya gelen Asurlular’ın burada koloniler çağını başlattığı ve ticari faaliyetlerde bulundukları belirlenmiştir. Asurluların kurduğu Karum denilen ticaret alanları Acemhöyük’tedir. Asurlulardan sonra bölgede saptanmış olan ilk yerleşim ise Hititlere aittir. O dönemlere ait olan yazıtlarda Aksaray’ın bulunduğu yerden Kurşura ve Nenessa adları ile bahsedilmektedir. MÖ.8.yy’ın sonlarında Frigler’in dönemi başlamış olup, bunu, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Büyük İskender, Kapadokya Krallığı, Roma ve Bizans İmparatorlukları takip etmiştir. Kapadokya Kralı Archellais şehre kendi ismini vermiş, Selçuklu Devleti’nin Anadolu’ya gelişinden sonra ise şehir Agsara adını almıştır. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Selçukluların hüküm sürdüğü bu topraklar, 1389 yılında Sultan Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına dahil edilmiştir. Osmanlı Döneminde Aksaray ili sancak ünvanı almıştır. İmparatorluğun çöküşü ile birlikte Anadolu’ya giren işgal kuvvetleri Aksaray ve çevresinde yerleşmişse de, Milli Mücadele ordularının ve halkın kahramanca müdafaası sonucunda şehir kurtarılarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları arasına dahil olmuştur. 1933 yılında Niğde iline bağlanan Aksaray, TBMM kararıyla 1989 yılında vilayet statüsüne kavuşmuştur

Aksaray Gezilecek Yerler

Ihlara Vadisi

Aksaray ili Güzelyurt ilçesinde bulunan Ihlara Vadisi, 14km uzunluğunda tabiat harikasıdır. Aksaray’ın en popüler gezi noktalarından biri olan Ihlara Vadisi, Hasan Dağı’nın volkanik yapısı sonucunda oluşmuştur. Vadi içerisinde uzanan Melendiz Çayı ve içine alan kanyon alanında tarihi eserler, antik yapılar, manastır ve kiliselerin kalıntıları dikkat çekicidir. Aksaray kent merkezine yaklaşık 35km mesafede bulunan Ihlara Vadisi’nde, dik yamaçlarda kurulmuş olan Haç şeklinde tasarlanmış ve kayalara oyulmak suretiyle inşa edilmiş şapeller, ayrıca kiliselerin içinde İsa’nın doğumu, son yemek, Mısır’a kaçış gibi dini konuların betimlendiği süslemeler bulunmaktadır. Antik yapılar, MS.9.yy’dan başlayarak rahipler ve keşişler için sığınak ve ibadethane amacı ile kullanılmışlardır. Vadi içerisinde ziyaretçiler için merdivenli şeklinde yapılmış gezi parkuru bulunmaktadır.

Eğri Minare

Aksaray şehir merkezinde bulunan Sofular Mahallesi içindeki tarihi yapı, 1236 senesinde Selçuklular Döneminde I.Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından inşa ettirilmiştir. Kızıl tuğladan silindir şeklinde minaresi yerçekiminin aksi yönünde hesaplanarak eğri olarak dizayn edildiğinden eser mimarlık harikasıdır. Selçuklu dönem eserlerinin en dikkat çekici örneklerinden biri olan Eğri Minare yanına daha sonraki yıllarda cami inşa edilmiştir. Her yıl yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilen Eğri Minare, onun gibi ünlü olmasa da İtalya’daki Pisa Kulesi kadar ilgi çekicidir.

Acemhöyük

Aksaray şehir merkezine yaklaşık 20km mesafede bulunan Acemhöyük, Yeşilova kasabası sınırları içerisindedir. Kalkolitik döneme ait çeşitli eserlerin gün yüzüne çıkarıldığı kazı çalışmalarında, çanak çömlek gibi eşyalar, süs eşyaları takılar, damgalar, heykeller ve Tunç çağına ait araç gereçlere rastlanmaktadır. Eski çağlarda bölgede maden üretimi yapıldığına dair detaylar yer almaktadır. Hitit ve Akadlara ait yazılı eserlerde Acemhöyük’ten “Puruşhattum” olarak bahsedilmektedir. Puruşhattum Antik çağda bilinen bir Asur Kenti’dir. Anadolu’da ortaya çıkarılmış en büyük ören yerlerinden biri olan Acemhöyük’te ayrıca Hatipler Sarayı, Sarıkaya sarayı, evler, çeşitli damgalar ve mühürler, fildişinden eserler, altın süs eşyaları ve boncuklar görülebilmektedir.

Sümbüllü Kilise

Aksaray kent merkezine 35km uzaklıkta, Ihlara Vadisi sınırları içerisinde yer almaktadır. Sümbüllü Kilise, dikdörtgen planlı ve iki katlı olarak 11.yy’ın ortalarında inşa edilmiştir. Yapının en dikkat çekici bölümleri freskolarıdır. Aziz tasvirleri, Cebrail ve Mikail arasındaki Meryem, İsa’nın Tapınağa Takdimi ve Meryem’in ölümünü tasvirleyen sahneler bulunmaktadır. Oldukça ilginç mimari tarzı ve günümüze kadar ulaşabilen detaylı süslemeleri ile Sümbüllü Kilise Aksaray’a gelince görülmesi gereken önemli yerlerden biridir.

Nora Antik Kenti

Hasan Dağı’nın eteklerinde yer alan Nora Antik Kenti, Aksaray il merkezine 30 km mesafededir. Antik Roma ve Bizans dönemlerinde askeri bir merkez konumunda olan antik kent, Mokisos ya da Viranşehir adları ile de bilinmektedir. 1998 senesinden bu yana I.Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır. Akropol, freskler, kiliseler ve kale bulunan Nora Antik Kenti, kültür turizmi açısından önemli miraslardan biridir.

ıhlara vadisi

Hasan Dağı

Niğde ve Aksaray illerinin arasında bulunan Hasan Dağı, 3268m yüksekliğinde bir volkanik dağdır. Erciyes’ten sonra Anadolu’daki en büyük yanardağ olma ünvanına sahiptir. En son antik çağda faaliyete geçmiş olan Hasan Dağı’nın iki krateri bulunmaktadır. Dağcılık sporu ile ilgilenenlerin popüler tırmanma noktalarından biri olan Hasan Dağı, eteklerinde bulunan Nora Antik Kenti ve Helvadere Göleti ile tarihi ve doğal güzelliklerin bir arada görülebileceği nitelikli yerlerden biridir. Ayrıca dağ eteklerinde yer alan Süt Kilisesi mevkiinde kamp yapılabilmektedir. Kış mevsiminde Aralık ve Nisan ayları arasında kayak için elverişlidir.

Aksaray Zinciriye Medresesi

Aksaray şehir merkezinde kurulmuş olan Zinciriye Medresesi, 1336 senesinde Karamanoğullarından Yahşi Bey tarafından inşa ettirilmiştir. O dönemlerde önemli bir eğitim merkezi olan Zinciriye Medresesinde birçok alim ve ilim insanı yetiştirilmiştir. Osmanlı Döneminde hapishane olarak kullanılmış olan yapı, 1985 yılından itibaren şimdiki yerine taşınıncaya kadar Aksaray Müzesine ev sahipliği yapmıştır. Mimari özellikleri, karakteristik tarzı ve süslemeleri ile oldukça ilgi gören Zinciriye Medresesi Aksaray’ın kültür turizmini temsil eden önemli eserlerinden biridir.

Aziz Gregorius Kilisesi

Güzelyurt ilçesinde bulunan Aziz Gregorius Kilisesi, şehir merkezine 40km uzaklıktadır. Ortodoks cemaati için önemli mabetlerden biri olan yapı, Bizans İmparatoru Theologos için yaptırılmıştır. Zaman içerisinde restore edilen yapının çan kulesi minareye çevrilerek camiye dönüştürülmüştür. Kilise Camii’nin ayrıca misafirhanesi ve yer altında ayazması bulunmaktadır.

Güzelyurt Evleri

Şehir merkezine 35km uzaklıkta Güzelyurt ilçesinde bulunan bu evler, eski Rum evleri olup, bir bölümü kayalara oyularak inşa edilmiş ve ön kısımları işlemeli tasarlanmış olan, Kapadokya yapılarını andıran taş evlerdir. 1924 senesine kadar Rumların yaşadıkları , onlar göç ettikten sonra da Türklerin ikamet ettikleri Güzelyurt Evleri, günümüzde restore edilerek butik otellere dönüştürülmüştür. Mimarisi hayranlık uyandıran bu evlerin her birinin kapısında yapıldıkları tarih yazmaktadır.

aksaray tava

Aksaray'da Yeme İçme

Aksaray’a gelince bu şehrin meşhur tatlarından Köpük Helvası’nı mutlaka denemelisiniz. Yöresel mutfağına gelince Aksaray ili, tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu bir yöre olduğundan, et ürünleri ve başta hububat olmak üzere buğday ve diğer tarım ürünlerine şehrin mutfağında sıklıkla rastlanmaktadır. Sıkma, Bamya Çorbası, Aksaray tava, Mantarlı bulgur pilavı, papara, çiğleme, karıştırma, dolaz, sapa, saç böreği, erişte, katmer, mantı, katıklı aş, etli ekmek ve künefe geleneksel mutfağı öne çıkan örnekleri arasında sayılabilir.

Aksaray Otobüs Bileti

Aksaray'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Aksaray otobüs biletini Aksaray Otobüs Firmaları Aksaray Birlik Turizm, Karacaerler Turizm, Yeni Aksaray Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.