türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
amasya

Amasya Gezi Rehberi

Amasya Konum ve Ulaşım

Amasya ili, Karadeniz Bölgesinin orta kısmında yer almaktadır.Kuzeyde 131 km Samsun, doğusunda 114km Tokat, güneyinde 196km Yozgat, batısında 92km Çorum illeri ile komşudur. 7 adet ilçesi bulunan Amasya İstanbul’a 670km Ankara’ya 337km mesafededir. Yeşilırmak nehrinin içinden geçtiği şehir gündüzü ve gecesi ayrı güzellikte görünümlere sahiptir.

Karadenizden Anadoluya doğru tüm yollar Amasya üzerinden geçtiğinden şehire karayolu ulaşımı oldukça rahat ve kolaydır.

İl merkezindeki Amasya Otobüs terminalinden Türkiye’nin birçok yerine araçlarıyla hizmet veren otobüs firmaları mevcuttur. Ayrıca Amasya Otobüs Firmaları'nın bilgilerini web sitemizde ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.

Amasya’ya demiryolu ile ulaşım sağlayan Samsun-Sivas demiryolu 2018’in başında yenileme çalışmaları nedeniyle geçici olarak ulaşıma kapatılmıştır.

Havayolu ulaşımı içinse Amasya’nın Merzifon ilçesine 6km mesafede bulunan Merzifon Havalimanı il merkezine 45km uzaklıktadır. Hem sivil hem de askeri özellikteki havalimanı iç hat uçuşları ile sadece İstanbul yönüne hizmet vermektedir. Amasya’ya en yakın mesafedeki diğer havalimanı ise 150km uzaklıkta bulunan Samsun Çarşamba Havalimanıdır.

borabay gölü

Amasya'nın Tarihi

Yapılan arkeolojik incelemelere göre Amasya’da ilk yerleşim MÖ 5500’lü yıllarda Hitit Medeniyeti zamanındadır. Daha sonra bölgeye Frigler, İskitler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar hakim olmuştur.Osmanlı İmparatorluğu döneminde şehzadelerin yetiştirildiği, eğitildiği ve valilik yaptıkları önemli şehirlerden biri olma özelliğine sahiptir.

Amasya ismi geçmişte dünyanın ilk coğrafyacısı olan bu topraklarda yetişmiş Strabon tarafından verilen “Amaseia”dır. Amaseia, amazonlarda yaşayan halkın kraliçelerine verdikleri isim anlamına gelmektedir.

Amasya Gezilecek Yerler

Yalı Boyu Evleri

Amasya merkezinde, Yeşilırmak kıyı şeridinde konumlanmış bu ahşap evler, bütünüyle Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşımaktadır.Bitişik nizamda inşa edilmiş bu evler, Roma döneminin tarihi sur duvarları üzerine ahşap çatkı sisteminde yerleştirilmiştir. Birçoğu zaman içerisinde restore edilerek otel, restaurant yada müze haline dönüştürülmüş evler, geceleri ışıklandırılması sayesinde görsel bir keyif sunmaktadır.

Yeşilırmak üzerinde saltanat kayıkları ile gezinti yapan ziyaretçiler bu tarihi evleri fotoğraflayarak keyifli zamanlar geçirebilmektedirler.

Yalı boyu evlerinin arasında en görkemli olanlarından Hazeranlar Konağı cumbalı mimarisiyle Osmanlı tarzının en güzel örneklerindendir. Konak 1984 yılından bu yana Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Sultan II. Bayezid Külliyesi

Şehzade II.Bayezid Osmanlı Devletinin Amasya valilerindendir. Tahta çıkan II.Bayezid 1485-86 yıllarında Amasya’ya içinde cami, imaret, çeşme ve medrese bulunan bir külliye yaptırmıştır. Külliye içindeki cami mimari özellikleri ve süslemeleriyle ziyaretçilerin bi hayli ilgisini çekmektedir.

Ferhat Su Kanalı

Amasya-Tokat karayolunun 3.kmsinden başlayan antik yapı özelliğindeki su kanalı , arazinin eğimine göre su terazisi sistemine uygun olarak kayaların oyulması ile inşa edilmiştir.Yapılış tarihi Hellenistik Dönemin bitişi ile Roma Döneminin başındaki zamanlara denk gelmektedir.Roma imparatoru Hadrianus zamanında antik Amasya şehrinin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yaklaşık 25km uzunluğunda yapılmış mühendislik harikasıdır.Fakat zaman içerisinde su kanalı Ferhat ile Şirin efsanesine mal edilmiş olduğundan halk tarafından dilden dile Ferhat Su Kanalı adını almıştır.

Kral Kaya Mezarları

Amasya il merkezindeki Yalıboyu evlerinin arkasında, Yeşilırmak’tan 100mt yükseklikteki kayalara oyulmuş olan antik yapılardır. Pontus krallığı döneminde MÖ333 yıllarına dayanan geçmişi ile Harşena Dağı eteklerine kayaların içinde oyulmuş olan bu tarihi yapılar irili ufaklı 21 adet kral mezarından oluşmuştur.Yine kayalar oyularak inşa edilmiş taş merdivenlerle çıkılan bu odacıklar zamanında hapishane olarak da kullanılmıştır.En çok dikkati çeken 15 mt yükseklikte birbirine yakın olarak yapılmış 3lü kral mezarlarıdır.

2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici listesine alınan bu tarihi mirası görmeye yurtdışından da oldukça fazla ziyaretçi gelmektedir.

Şehzadeler Müzesi

Amasya ili Osmanlı döneminde Manisa’dan sonra veliahtların yetiştirildiği 2.şehirdir. Aralarında Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmet Han, Fatih Sultan Mehmet Han, II.Bayezid, Yavuz Sultan Selim Han gibi Osmanlı padişahlarının da bulunduğu 12 şehzadenin balmumu heykelleri ile o dönem ait şahsi eşyaları sergilenmektedir.Müzede yerli ve yabancı turistler için farklı dillerde hazırlanan videolar şehzadelerin yaşamları hakkında olup ziyaretçilere bilgi vermektedir.

Burmalı Minare Cami

Amasya ilinde Ulu Cami olarak da bilinen yapı, dikdörtgen planı ve burgulu minare yapısıyla Selçuklu dönem mimarisinin özelliklerini yansıtmaktadır. Anadolu Selçuklu hükümdarı Gıyaseddin II.Keyhüsrev’in veziri Ferruh Bey tarafından 1237-47 yılları arasında yaptırıldığı varsayılmaktadır.

Cami zeminindeki mahzen bölümünde daha sonra Amasya Müzesine taşınarak sergilenen şehzade Cumudar’in mumyası bulunmakta idi. Cami yanındaki türbede ise veziriazam Ferruh Bey ile oğlu Yusuf Bey ‘in mezarları yer almaktadır.

Yedi Kuğular Kuş Cenneti

Amasya ilinin Suluova ilçesine 4km mesafede olan Yedikır Baraj Gölü çevresinde bulunan kuş cenneti 16 familyaya ait 34den fazla kuş türünr ev sahipliği yapmaktadır. Baraj gölü çevresinde yürüyüş parkurları , sosyal tesisler, piknik mekanları ve balık çiftlikleri bulunmaktadır.

Borabay Gölü

Amasya’nın Taşova ilçesine yaklaşık 15km mesafede olan , Borabay Gölü doğal güzelliği ile etrafı ağaçlık alanla çevrili bir krater gölüdür. Göl çevresinde kamp ve piknik alanları ,konaklamak için bungalovlar, yürüyüş parkurları ve sosyal tesisler bulunmaktadır. Gölde kayıkla gezme yada balık tutma imkanınızda vardır. Borabay Gölü çevresindeki ormanlık alanlar nedeniyle her mevsim farklı bir temaya bürünmekte renkleri ve canlılığıyla misafirlerini büyülemektedir.

amasya elması

Amasya'da Yeme İçme

Amasya coğrafi konum itibariyle hem Karadeniz hem de İç Anadolu’nun yöresel lezzetlerinin özelliklerini yansıtan geleneksel mutfağıyla ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Hem il merkezinde Yeşilırmak kıyısında bulunan restaurant ve lokantalarda hem de ilçelerdeki farklı mekanlarda bu lezzetleri tatmak mümkündür. Amasya mutfağına özgü yemekler arasında çatal çorbası , bakla dolması, helle, amasya çöreği , bat yemeği, keşkek ve etli bamya sayılabilir.

Amasya Festivallari

Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali , Atatürk’ün Amasya’ya geliş tarihi olan 12 Haziran gününden başlayarak 22 Haziran’a dek süren 10 günlük süre zarfında kültür ve sanat etkinlikleri, sergiler, söyleşiler organize edilmektedir.

Merzifon Kültür ve Sanat Haftası, 27-30 Ağustos tarihleri arasında konser sergi ve şenlik etkinlikleri düzenlenmektedir.

Uluslararası Geleneksel Okçuluk Festivali , Osmanlı Döneminden bu yana kültürel mirası tanıtma amaçlı olarak her yıl yaz aylarında Gümüşhacıköy ilçesinde düzenlenen bir festivaldir.

Amasya Otobüs Bileti

Amasya'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Amasya otobüs biletini Amasya Otobüs Firmaları Amasya Mertur, Lüks Amasya İtimat, Mis Amasya Tur sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.