türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
giresun merkez

Giresun Gezi Rehberi

Giresun Konum ve Ulaşım

Karadeniz Bölgesinin doğusunda bulunan Giresun ili, yılın her döneminde bol yağış aldığı için yemyeşil bitki örtüsüne sahip, bol oksijenli yaylaları, masmavi sahilleri ile doğal güzelliğe sahip bir ilimizdir. Ekonomik yapısını başta fındık olmak üzere tarım ve balıkçılığın oluşturduğu Giresun, yayla turizmi ile son yıllarda oldukça rağbet görmektedir. 16 adet ilçesi bulunan Giresun’un bir de aynı adlı adası bulunmaktadır. Güneyinde 292km’de Sivas, 285km’de Erzincan, doğusunda 130km’de Trabzon, 160km’de Gümüşhane batısında 48km’de Ordu illeri bulunur. Giresun ilinin İstanbul’a olan uzaklığı 930km, Ankara’ya olan uzaklığı 600km, İzmir’e olan uzaklığı 1300km, Antalya’ya olan uzaklığı ise 1085km’dir.

Giresun ili Karadeniz Sahil Otoyolu üzerinde bulunmakta olup, karayolu ulaşımı oldukça rahattır. Giresun Otogarı şehir merkezindedir ve diğer şehirlerden bir çok otobüs firması seferleri ile Giresun iline ulaşımda hizmet vermektedir. Giresun'a sefer düzenleyen otobüs firmalarını görmek içik Giresun Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Giresun il merkezine 26km mesafede bulunan Ordu-Giresun Havalimanı İstanbul ve Ankara yönlerinden her gün uçak seferleri ile karşılıklı hizmet vermektedir. Almanya ile de karşılıklı uçak seferleri yapılmaktadır. Ayrıca 197 km mesafede bulunan Samsun Havalimanı ve 134 km mesafedeki Trabzon Havalimanı da Giresun’a en yakın havalimanlarıdır.

Giresun iline demiryolu ulaşımı bulunmamaktadır.

giresun sahil

Giresun'un Tarihi

Giresun ve çevresinde yapılan çalışmaların sonuçlarına göre, bu bölgede ilk yerleşimin MÖ2000’li yıllarda Hititlerin çağdaşı olan Gaşkalar tarafından olduğu tespit edilmiştir. MÖ800’lü yıllara kadar Gaşkalar’ın hakim olduğu şehir daha sonraları sırasıyla, Persler, Makedonyalılar, Kapadokya Krallığı, Pontuslar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Moğollar ve Osmanlılar tarafından yönetilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında bir liman şehri olarak gelişmeye başlamış olan Giresun ili, Trabzon’a bağlı bir yerleşimdi. Osmanlı’nın çöküş döneminde Celali ve Kazak gruplarının yağmalamaları sonucunda şehir çok zarar görmüş ve halkın büyük çoğunluğu göç etmek zorunda kalmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra toparlanan şehir, 1923 yılında vilayet statüsüne kavuşmuştur.

Giresun Turistik Yerler

Arkeoloji Müzesi

Şehir merkezinde yer alan müze, eski Aziz Nikola Kilise’sinde hizmet vermektedir. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş yapı, 12 pencereli kasnaklı kubbeye sahiptir. Rumlar tarafından inşa edilmiş olan yapı, farklı dönem mimarisi ile dikkat çekmektedir. Müzede Eski Tunç Çağı, Hitit Dönemi, Hellenistik Dönem, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait antik eserler ile kabartmalar, savaş silahları, araç gereçler, zırhlar, giysiler ve para örnekleri sergilenmektedir.

Tirebolu Kalesi

Şehir merkezine 45km uzaklıkta bulunan Tirebolu ilçesindedir. Saint-Jean olarak da bilinen kale, deniz içerisindeki bir yarım ada üzerinde inşa edilmiştir. Yapım tarihi kaynaklarda tam olarak belirtilmese de kalenin geçmişi tahminen MÖ 15.yy’a kadar uzanmaktadır. Surları sağlam olarak bu güne dek ulaşabilmiş olan kaleye güzey tarafından dik bir merdivenle çıkılabilmektedir. Günümüze gelinceye kadar farklı birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan tarihi kale, birkaç kez tadilat görmüş olup, içerisinde Osmanlı Dönemine ait mezar taşları bulunmaktadır.

Kuzalan Şelalesi

Giresun İli Dereli ilçesi sınırlarında bulunan şelale, Tabiat Parkı içerisinde olup, doğal güzelliği ve çevresindeki yemyeşil ağaçlık alanları ile bölgenin en çok ziyaret alan mekanlarındandır. Tabiat Parkı içerisinde piknik alanları, subasar ormanları, çam ormanı ve şimşir ağaçları bulunmaktadır. Şehir merkezine 50km mesafede bulunan bu doğa alanının yakınında Mavi Göl diye adlandırılan diğer bir küçük şelale daha mevcuttur.

Giresun Kalesi

Şehir merkezinde bulunan Giresun Kalesi, I.Derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmıştır.Yapılan araştırmalara göre yapım tarihi kesin olarak bilinmese de MÖ2.yy’da Pontus Kralı I.Farnakes tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Bizans dönemi mimari özelliklerini yansıtan kale iç ve dış olmak üzere iki bölümden meydana gelmektedir. İç kalede saray kalıntılarına rastlanmakta, dış kale ise duvarlardan oluşmaktadır. Kalede ayrıca Milli Mücadele kahramanı olan Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı da bulunmaktadır. Yeşil ve mavinin buluştuğu muhteşem manzarası ile kenti gören kale, antik kaynaklarda “Bronz Duvarlı Kale” olarak da geçmektedir.

kuzualan şelalesi

Kümbet Yaylası

Giresun ilinin, Karadeniz’in diğer illerinde de olduğu gibi yayla turizmi açısından önemli ziyaretçi alan yaylaları mevcuttur. Kümbet yaylası, Kulakkaya yaylası, Bektaş yaylası, Gölyanı yaylası, Paşakonağı yaylası gibi yaylaları festivalleri, şenlikleri ve farklı etkinlikleri ile Giresun’da yayla turizmini canlı tutan mekanlarındandır. Şehir merkezine 52 km mesafede bulunan Dereli ilçesine bağlı Kümbet yaylası, bölgenin en ünlü yaylalarındandır. Konaklama tesisleri, restoranları, yöresel ürünleri satış yerleri ile temel ihtiyaçları en iyi şekilde karşılayabilecek kapasitesi bulunmaktadır. Tertemiz havası yemyeşil doğa manzarası ile Kümbet yaylası her yıl çok sayıda misafirini ağırlamaktadır.

Meryemana Kaya Kilise

Şehir merkezinde Giresun Kalesini batı kısmında kaya içerisine oyularak yapılmış mağara kilisedir. Osmanlı Döneminde yapıya tek gözlü taş kemer köprü eklenmiştir. Avluya bakan tarafında, kiliseye gelenlerin kullandığı ve denizcilerin uğradığında suyundan aldığı söylenen bir de çeşme bulunmaktadır. Bu çeşmeden akan kutsal suyun şifalı olduğuna inanılır. Kilise Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünce tescillenmiş olup inanç ve kültür turizmi açısından önem arz etmektedir.

Meryem Ana Manastırı

Giresun il merkezine 115km mesafede Şebinkarahisar ilçesinde yer almaktadır. Sarıyer Köyü’nde Kayadibi bölgesinin doğu kısmında yüksek kayalara kurulmuş olan manastır, Giresun tarihine ışık tutarcasına yıllardır durmaktadır. Eski patika yoldan ulaşılabilen manastır, MS400’lü yıllarda inşa edilmiş olup, Roma Döneminde halkın ibadet etmesi kısıtlandığı için, gizli ibadet yeri olması amacıyla yapıldığı tahmin edilmektedir. Ortaçağ boyunca büyük ölçüde tahrip olmuş olan yapı, Osmanlı Döneminde onarılmıştır. Günümüze ulaşabilmiş kalıntılar da 19.yy’dan kalmadır.

hamsi böreği

Giresun'da Yeme İçme

Karadeniz Bölgesinin yöresel özelliklerini taşıyan Giresun mutfağı, çoğunlukla sebze ve deniz mahsulleri ağırlıklıdır. Karalahana ve pancardan yapılan yemekler sıkça karşımıza çıkabilmektedir. Mısır ekmeği, lahana diblesi, Görele pidesi, Karalahana çorbası, Mendek çorbası, Pezik, Isırgan Yağlaşı, Hamsi Böreği, Merevcen Mücveri, Sakarca Kızartması, Fasulye Turşusu Kavurması, Galdirik Kavurma, Tel Kadayıf, Darı Unu Helvası, Samaksa yöre mutfağının en meşhurları arasında sayılabilmektedir.

Giresun Otobüs Bileti

Giresun'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Giresun otobüs biletini Giresun Otobüs Firmaları Fındıkkale Turizm Turizm, Görele Seyahat, Kaptanoğlu Seyahat, Sema Turizm, Ulusoy Derya Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.