türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
balat evleri

İstanbul’un En Otantik Semtlerinden Biri:Balat

Eskiden İstanbul'un Rum Ortodoks ve Yahudi mahalleleri olan Fener ve Balat, bugün harap ama güzel eski evleri ve gizli kiliseleri ile biliniyor. Son yıllarda, bölge aynı zamanda yeni ve genç işletmeler için de popüler bir yer haline geldi. Balat’ın eski yükselen ve alçalan sokaklarında bir aşağı bir yukarı dolaşarak bir gün geçirmek istiyorsanız, sizler için hazırladığımız favori noktalarına mutlaka bir göz atmalısınız. Balat’ta uğrayacağınız mekanlara geçmeden önce bölgeye şehir içi ulaşım ile nasıl gidecekseniz hemen kısaca bahsedelim.

Balat’a Nasıl Gidilir?

Balat, İstanbul’un kolay ulaşılabilen yerlerinden biridir. Bu nedenle farklı ulaşım seçeneklerini kullanarak bu muhteşem mekânı keşfedebilirsiniz.

Otobüsle: Eğer Avrupa yakasında yaşıyorsanız Taksim ana noktasından kalkan otobüsler sayesinde 15-20 dakika içinde Balat durağında olabilirsiniz. Anadolu yakasından gelmek içinse Üsküdar üzerinden Eminönü iskelesinden Eyüp yönüne kalkan otobüsleri kullanırsanız yine 15-20 dakika içinde Fener – Balat’a kolayca ulaşabilirsiniz.

Metroyla: Metro ile Balat’a ulaşmayı tercih ederseniz M2 hattı Metro’nun Haliç durağında inmeniz ardından Eyüp yönüne giden otobüslere binmeniz gerekiyor. Ama hava güzelse ve etrafınızı keşfetmek isterseniz Haliç’ten yürüyerek daha çok yer keşfedebilirsiniz.

Türkiye'nin her yerinden İstanbul'un Balat İlçesini gezmek için gelen gezginler, şehirlerarası otobüs yolculuğunu kullanabilir. Bunun için Avrupa Yakasında bulunan İstanbul Esenler Otogarı Otobüs Firmaları sayfamızı, Anadolu Yakasında bulunan İstanbul Harem Otogarı Otobüs Firmaları sayfamızı karşılaştırıp kendisine en uygun İstanbul Otobüs Biletini online satın alabilirler.

Balat’ta Güzel Bir Gün Geçirmek için Alternatif Noktalar

Balat Tarihi Taşfırın Evin Unlu Mamülleri

Odun ateşiyle pişirilen ekmek kokusunu herkes iyi bilir. Peki, kurabiyelere, poğaçalara, galetalara ne dersiniz? Cumhuriyet ile aynı yıl açılan Balat Tarihi Taşfırın Evin Unlu Mamülleri Balat’a gittiğinizde uğrayacağınız ilk yer olabilir. Çünkü başta peksimetleri olmak üzere, poğaçalarının, kurabiyelerinin tadına doyamayacaksınız.

 

Öğle Yemeği: Köfteci Arnavut

Tarihi mekanı bol olan Balat’ta lezzetli köfte yemek isterseniz 1937 yılından bu yana hizmet veren Köfteci Arnavut’u mutlaka denemelisiniz. Köftesi ve ciğeri başta olmak üzere Kıbrıs tatlısı, yeni dönem Arnavut tatlısı Trileçe’yi yemeden ayrılmayın. Ama küçük bir ankedot, ciğer Salı ve Cuma günleri çıkıyor, köfte ve tatlılar ise her gün var.

Merdivenli Yokuş Tarihi Balat Evleri

Unesco’nun kültür mirası listesine giren Balat sokakları, restore edilmiş rengarenk ahşap cumbalı evleriyle Merdivenli yokuşuyla İstanbul’un en güzel fotoğraf mekanlarından birini oluşturuyor. Gezmeye geldiğiniz zaman dilimi hafta içi ise sokakları sakin yakalama şansınız çok yüksek ancak cumartesi – Pazar gezmek için oradaysanız erken saatleri tercih etmelisiniz çünkü fotoğraf meraklıları Balat’ı çok seviyor.

Antikacılar – Çıfıt Çarşısı

Balat’ın en güzel yanlarından biri eskiye dair ne varsa bulabiliyorsunuz. Çıfıt çarşısı da gezmekten hoşlanacağınız antikacılar, eskiciler, kinci el vintage kıyafet satan dükkanlar, aynacılar bulunuyor. Çıfıt çarşısı denince akla karmakarışık yer anlamı çıksa da Osmanlı’da Çıfıt Yahudi olarak bilinmektedir. Yani bu çarşı da Yahudilerin Çarşısı olarak adlandırılmıştır.

Molla Aşkı Manzara Tepesi

Balat’a geldiyseniz Molla Aşkı Manzara Tepesi’nden güzel Haliç’i seyretmeden salaş çay bahçesinde soluklanmadan ayrılmayın deriz.

Balat Surp Hreşdagabet Ermeni Kilisesi

İki adı olan ve yılda bir kez Eylül ayının 2.Cumartesisinde yapılan ayinin hastalara şifa verdiğine inanılan Surp Hreşdagabet Ermeni Kilisesi, mucizeler kilisesi olarak da biliniyor. Kilise Baş Melekler Cebrail ve Mikhail’e adanmış. Aslında eski bir Ortodoks Rum kilisesi olarak var olan ancak Ermenilerin Balat’ta çoğunluk haline gelmesiyle kilise Ermenilere verilmiştir. Kilisenin içini gezebilmek için Perşembe ya da Pazar günü 14.00’e kadar gitmeniz gerekiyor.

Agora Meyhanesi

120 yıllık tarihi Agora Meyahanesi babadan oğla geçen bir meyhane kültürünün günümüze uzanışıdır. Asteri tarafından 120 yıl önce açılan meyhane, önce oğluna sonra torun Hristo’ya kadar ulaşmış. Torun Hristo satıp Atina’ya yerleşse de meyhane hala ayakta…TV dizilerinden tanıdığımız Yönetmen ve oyuncu Ezel Akay tarafından restore edilip işletilmeye devam ediyor. Mutfağındaki Ermeni, Rum Ortodoks, Türkmen ve Zaza şefleri nedeniyle oldukça da farklı yemeklere ev sahipliği yapıyor. Hal böyle olunca da meze seçimi her zaman sıradan olmayan çok etnikli bir mutfak yolculuğuna dönüşüyor.

Balat Sahil Restaurant

Mahallenin en sevilen Türk meyhanelerinden biri olan Balat Sahil Restaurant, duvarlarında eski siyah beyaz fotoğraflar ve antika avizelerle tamamlanmış çok klasik bir meyhane. Bura da soğan dolmasını ve kalkan balığını mutlaka denemelisiniz.