Malatya ili Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde , Yukarı Fırat Havzası diye adlandırılan bölümünde yer almaktadır. Köklü tarihi ile geçmişten bu güne sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapan Malatya ili, tarihi İpek Yolu ve Kral Yollarının üzerinde kurulmuş olduğundan stratejik bir konuma sahiptir. 13 adet ilçesi bulunan Malatya’nın kuzeyinde 246km’de Sivas, 363km’de Erzincan, doğusunda 98km’de Elazığ, batısında 228km’de Kahramanmaraş ve güneyinde 182km’de Adıyaman illeri ile komşudur. Ankara’ya olan uzaklığı 657km olan Malatya, İstanbul’a 1110km, İzmir’e 1187km, Antalya’ya ise 944km mesafededir.
Malatya iline karayolu ile ulaşım, çevre illere bağlantısını sağlayan karayolları üzerinden yapılmaktadır. Kayseri’ye D-300 , Sivas’a D-875 , Kahramanmaraş’a D-330 , Adıyaman’a D-850 nolu karayolları ile bağlantısı bulunan şehre , Türkiye’nin birçok şehrinde hizmet vermekte olan seyahat şirketlerine ait otobüs seferleri ile ulaşmak mümkündür. Malatya Otobüs Terminali şehir merkezine 5km mesafede olup, dolmuş , minibüs ve taksilerle şehiriçi ulaşım sağlanmaktadır. Daha fazla bilgi için Malatya Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Uçak yolculuğu tercih edenler için Malatya şehir merkezine yaklaşık 35km mesafedeki Erhaç Havalimanı iç ve dış hatlarda uçuşları ile hizmet vermektedir. İstanbul , Ankara , İzmir ve Antalya şehirlerinden havayolu ulaşımının mümkün olduğu Erhaç Havalimanına çok sayıda Avrupa ülkesine ait şehirlerden de uçak seferleri düzenlenmektedir.
Malatya’ya trenle seyahat edecekler için, TCDD’nin Ankara yönüne Güney Kurtalan Ekspresi, Tatvan yönüne Vangölü Ekspresi, Elazığ-Adana yönüne Fırat Ekspresi seferleri bulunmaktadır. Tren Garı Malatya şehir merkezindedir.
Malatya ili ve çevresinde yapılmış olan arkeolojik kazılar ve araştırmalardan edinilmiş bilgilere göre, bölgede ilk yerleşimin yaklaşık 9000 yıl öncesine dayandığı belirlenmiştir. Şehrin adı Kültepe tabletlerinde “Melita”, Hitit tabletlerinde ise “Maldia” olarak geçmektedir. Hitit dilinde “bal ülkesi” anlamına gelmektedir. Hititlilerden sonra Asurlular, Urartular, Medler, Persler, Makedonyalılar, Kapadokya Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar Malatya ve çevresinde hüküm sürmüş medeniyetlerin arasındadır. Büyük İskender’in doğu seferi sayesinde kayısı meyvesi ile tanışan ve kayısı yetiştiriciliğine o dönemlerde başlayan Malatya , zaman içerisinde Türkiye’nin ve dünyanın en önemli üreticisi olmuştur. Dünyanın kayısı ihtiyacının %75’i ni Malatya ili karşılamaktadır. Malatya 1924 yılında Türkiye Cumhuriyeti vilayetlerinden biri olmuştur.
Şehir merkezine 7km uzaklıkta bulunan Ören Yeri, Ordusu Beldesi sınırları içerisindedir. MÖ.5000 yılına kadar uzanan geçmişine ait izleri barındıran Arslantepe, tarih boyunca çok sayıda medeniyete tanıklık etmiştir. Roma ve Bizans Dönemlerine ait birçok eserin gün yüzüne çıkarıldığı çalışmalar sonucunda elde edilen tarihi kalıntıların bir kısmı Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bir kısmı da Malatya Müzesi’nde görülebilmektedir. Ören Yerinin girişindeki Kral Tarhunza ve Aslan Heykellerinin asılları Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde olup , bu alana birebir kopyaları yaptırılıp koyulmuştur.
Malatya ili Darende ilçesine 7km uzaklıkta bulunan Günpınar Şelalesi, Tohma Çayı üzerinden yaklaşık 50m yükseklikten basamaklar halinde dökülmektedir. 1,5km uzunlukta yürüyüş parkuru ve yemek yiyebileceğiniz ya da çay kahve içebileceğiniz tesisleri bulunan şelale alanında eşsiz manzara eşliğinde keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.
Tohma Çayı Malatya ili sınırlarından geçen Fırat Nehri’ne ait bir koldur. Karakaya Barajına dökülen Tohma, Darende ilçesinden geçerken 20km’lik bir kanyon oluşturmuştur. Her iki yamacı dik kayalıklardan oluşan kanyon alanında, doğa sporu meraklıları için uygun alanlar mevcuttur. Rafting, trekking ve kaya tırmanışı yapılan Tohma Kanyonunda gezebilir, muhteşem manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Ayrıca kanyonun bir ucundaki Taş Köprü ile diğer ucundaki tarihi Somuncu Baba Camiini görebilirsiniz.
Malatya şehir merkezine 47km mesafede bulunan Levent Vadisi, Akçadağ ilçesi sınırları içerisindedir. 104m yükseklikte kurulmuş seyir terası ile çok sayıda turistin ilgi odağı haline gelmiş olan Levent Vadisi’nde, ilginç yüzey şekillerini, mağaraları, uçurumları ve Genç Hitit Çağı’na ait olduğu varsayılan kabartmaları görebilirsiniz. Ayrıca, kampçılık, kaya tırmanışı, paraşüt ve trekking yapılabilen Levent Vadisi, son yıllarda Malatya’nın popüler turizm mekanlarından biri haline gelmiştir.
Malatya şehir merkezinde bulunan müze, geleneksel Malatya konaklarının beşinden meydana gelmiştir. 1900’lü yılların başında yapılmış olan konakların iki tanesi 2008 yılından bu yana Etnografya Müzesi olarak kullanılmaktadır. Osmanlı dönemi ve sonrasına ait silahlar, araç gereçler, mühürler, tarım aletleri, saatler, paralar, takılar ve müzik enstrümanları gibi eserlerin sergilendiği Etnografya Müzesi Malatya’ya gidince görmeniz gereken mekanlardandır.
Battalgazi ilçesi Eski Malatya olarak bilinmektedir. Geçmişi 7.yy’a kadar uzanan ilçede Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat Ulu Cami’yi inşa ettirmiştir. İran’da da örnekleri bulunan Büyük Selçuklu camilerinin en güzel örneklerinden biridir. Tarihi yapıya ait tuğla ve taş işçiliği ile hat süslemeleri görülmeye değerdir. Yapıldığı zamandan bu güne kadar çok sayıda revizyon ve restorasyon geçirmiş olan Ulu Cami, orjinalliğinden çok fazla bir şey kaybetmemiştir.
Battalgazi ilçesinde mutlaka görülmesi gereken bir diğer eser de Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayıdır. 1637 yılında IV.Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Dikdörtgen planlı olarak açık avlu ve kapalı hol şeklinde yaptırılmıştır. Giriş kapılarının üstünde toplamda 2 adet kitabe bulunmaktadır. Yakın zamanlarda yapılan restorasyonlarda kervansarayın ön kısmında yer alan dükkanlar kaldırılmış, mescit, havuz ve revaklar bakım görmüştür. Son dönemde, çocuklara çini, seramik, ney, piyano ve resim gibi sanatsal faaliyetlerde eğitim yeri amacıyla kullanılmaktadır.
Malatya’nın yöresel mutfağında en çok et ve bulgur ürünleri kullanılmaktadır. Özellikle bulgurdan yapılan köfte çeşitlerinin sayısı 70 civarındadır. Analıkızlı , İçliköfte, Keloğlan Köftesi, Kiraz Yaprağı Köftesi, Sıkma Köfte bunlardan bazılarıdır. Bunun dışında Malatya denince akla ilk gelen lezzetlerden biri Kağıt Kebabıdır. Ayrıca, Kuzu Dolma, İncik kebabı, Kuzu Tandır, Geleli Kebap, Kaburga Dolması, Domatesli Kebap, Patlıcan Tava, Dangoş Yemeği, Kayısılı Kavurma.. Malatya mutfağına özgü yemekler arasında sayılabilir.
Malatya'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Malatya otobüs biletini Malatya Otobüs Firmaları Malatya Beydağı Turizm, Kayısı Kent Turizm, Malatya Kernek Turizm, Malatya Medine Turizm, Malatya Zafer Turizm, Vip Malatyalılar sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.