türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
şırnak merkez

Şırnak Gezi Rehberi

Şırnak Konum ve Ulaşım

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Şırnak, Irak ve Suriye ile sınır konumundadır. Coğrafi yapısı bakımından dağlık bir arazi üzerinde kurulu olan Şırnak il sınırlarından ülkemizin en büyük akarsularından biri olan Dicle Nehri geçmektedir. Ayrıca şehir, dinler tarihinde önemli bir yeri olan Nuh Tufanı’nın sona erdiği Cudi Dağı’na da ev sahipliği yapmaktadır. Ekonomik yapısını büyük ölçüde hayvancılığın oluşturduğu il, bazalt ve asfaltit rezervleri bakımından zengindir. Şırnak’ın şehir merkezi ile beraber toplam 7 adet ilçesi bulunmaktadır. Kuzeyinde 95km’de Siirt ve 355km’de Van, doğusunda 189km’de Hakkari ve batısında da 209km’de Mardin illeri ile çevrilidir. İstanbul’a mesafesi 1628km olan Şırnak ili, Ankara’ya 1175km, İzmir’e 1620km ve Antalya’ya 1272km uzaklıktadır.

Şırnak otogarı, kent merkezindeki rahat konumunda yolcularına hizmet vermektedir. Türkiye’nin başta büyük şehirleri olmak üzere birçok ilinden Şırnak’a otobüs seferleri düzenlenmektedir. Şırnak otobüs yolculuğu hakkında daha fazla bilgi almak için Şırnak Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Şırnak’a uçakla yolculuk etmeyi tercih edenler için, Şerafettin Elçi Havalimanı Cizre ilçesine 10km mesafede olup, yurtiçi uçak seferleri ile hizmet vermektedir. Havalimanından şehre ulaşımda servis araçları, taksi ve araç kiralama opsiyonları bulunmaktadır.

Şırnak ilinde demiryolu hattı bulunmamaktadır. En yakın tren istasyonu, Siirt ilindeki Kurtalan istasyonudur. Ankara-Diyarbakır-Siirt arasında sefer yapan Güney Kurtalan Ekspresi, tren yolculuğu tercih edenler için alternatif bir ulaşım olabileceği gibi, Kurtalan istasyonu Şırnak kent merkezi arası yaklaşık 147km mesafededir.

cizre ulu cami

Şırnak'ın Tarihi

Tarihi Mezepotamya’nın kentlerinden biri olan Şırnak ilinin geçmişi MÖ.4000 yıllarına kadar uzanmaktadır. İlk yerleşimin Guti Devleti tarafından kurulduğu belirlenmiştir. MÖ.1894 yılında Babil Devleti’nin hakimiyeti altına giren Cizre ve çevresi aynı zamanda Babil’in başkenti olmuştur. Daha sonraları Arapların egemenliğine girmiş olan şehir, Asurlular, Medler, Persler, Sasaniler, Artuklular, Eyyubiler, Abbasiler, Romalılar, Selçuklular, Moğollar ve 1627 senesinden itibaren de Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına katılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra Siirt iline bağlı bir ilçe olan Şırnak, TBMM ‘nin aldığı kararla, 1990 yılından itibaren vilayet statüsüne kavuşmuştur.

Şırnak Gezilecek Yerler

Finik Ören Yeri

Şırnak ilinin Cizre ilçesinin sınırları dahilinde yer alan Finik Ören Yeri bölge kültür turizmi açısından popüler yerlerdendir. Özellikle bu bölge içerisinde kurulmuş olan Finik Kalesi’nin geçmişi MÖ4000’li yıllara tekabül etmektedir. Kale içerisinde kayalara oyulmak suretiyle resmedilmiş kadın siluetleri, kalker taşı kullanılarak inşa edilen evler, medrese, zindan ve su sarnıçları, oldukça ilgi çekicidir. Mezepotamya’nın en eski yerleşimlerinden olan Finik, antik çağlardan itibaren çok fazla uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

Bazebde Ören Yeri

Şırnak ilinin Cizre ilçesine 2km mesafede bulunan Bazebde Ören Yeri Dicle Nehri kıyısındadır. Antik çağdan kalma olan yerleşim yeri geçmiş medeniyetlerin izlerini barındırmaktadır. Özellikle ilk çağ dönemlerinden günümüze kadar ulaşan taş köprü ile çeşitli kalıntılar yapıldığı dönemler hakkında bilgi vermektedir. Dicle Nehrinin yıllar içerisinde yatağının değişmesi nedeniyle Bazebde Ören Yeri Suriye sınırına kaymıştır.

Cizre Ulu Camii

Şırnak ili Cizre ilçesinde konumlanmış olan tarihi cami, kiliseden dönüştürülmüş bir yapıdır. Eserin, 639 senesinde cami haline getirildiği bilgisi bulunmaktadır. Camiye 1156’da minare ilave edilmiş olup, 1160 senesinde Abbasiler bölgeye hakim iken ise, Cizre Emiri Baz Şah oğlu Emir Ali Sencer tarafından tamamen yenilenmiştir. Mimari tarzı ile oldukça ilgi çeken özellikleri bulunan Cizre Ulu Cami, günümüzde halen ibadete açıktır.

Nuh Peygamber Türbesi

Şırnak il merkezine 47km uzaklıkta bulunan Cizre ilçesinde, dünyanın ilk türbeleri arasına girebilecek kadar eski olan Nuh Peygamber Türbesi bulunmaktadır. Nuh Camii’nin yanında bulunan türbe, bölgenin din turizmi açısından önemli mekanlarından biridir. Nuh tufanından sonra Cizre’ye yerleşip ölene kadar burada ikamet eden Nuh Peygamber, vefat edince buraya türbesi inşa edilmiştir. 639 senesine tekabül eden zamanda yaptırılan mekan, daha önceleri önce havra sonra kilise olarak hizmet veren ibadethaneden dönüştürülmüştür.

Kırmızı Medrese

Şırnak ilinin Cizre ilçesinde bulunan Kırmızı Medrese, Şah Mahallesinde konumlanmıştır. Şehrin batısında yer alan surların kalıntıları üzerinde 14.yy’da inşa edilmiştir. Yapımı ile bilgilerin bulunduğu bir kitabesi maalesef bulunmamaktadır. Medresenin bulunduğu alan içerisinde Mela Ahmedi Ciziri’ye ait bir de türbe yer almaktadır.

kırmızı medrese

Cudi Dağı

Şırnak ilinin İdil ve Silopi ilçelerine yakın konumda olan Cudi Dağı, 2114m yüksekliğe sahiptir. Nuh Tufanının sona erdiği yerin bu bölge olduğu hatta, Nuh’un Gemisinin kalıntılarının da Cudi Dağının tepesinde olduğunu savunan bir grup mevcuttur. Kültür turları kapsamında Cudi dağına geziler düzenlenmekte çeşitli etkinlik organizasyonları yapılmaktadır. Cudi Dağına tırmanarak şehir manzarasının keyfini çıkarabilir, veya çeşitli zamanlarda düzenlenen yamaç paraşütü aktivitelerine dahil olabilirsiniz.

Kasrik Boğazı

Şırnak ilinin Cizre ilçesinde yer alan Kasrik Köyünde, Cudi ve Gabar dağlarını ayıran boğaza Kasrik Boğazı denilmektedir. Akan suyun manzarasında kahvaltı mekanları, alabalık restoranı ve dinlenme tesisleri bulunan mekan, Şırnak’ın tabiat güzelliklerini görebileceğiniz aynı zamanda da keyifli vakit geçirebileceğiniz popüler yerlerinden biridir.

Mem-u Zin Türbesi

Şırnak ilinin Cizre ilçesinde bulunan Abdaliye Medresesi aynı zamanda Mem-u Zin Türbesini de kapsamaktadır. Zin, Bekir ve Mem’e ait olan mezarlar bulunan türbe bölge için oldukça ünlüdür. Mezarların, Şeyh Ahmed Hani’nin Kürtçe kaleme aldığı “Ferhat ile Şirin”, “Leyla ile Mecnun” tarzında aşk efsaneleri konulu bir mesnevinin kahramanlarına ait olduğuna inanılır. Zaman içerisinde birçok defa restorasyon yapılmış olan Abdaliye Medresesi halen ibadete açıktır.

şırnak kutlik

Şırnak'ta Yeme İçme

Güneydoğu Anadolu’nun en çeşitli yöresel mutfaklarından biri olan Şırnak, gerek tarihsel geçmişinin, gerekse etnik kültür yapısının etkilerini yöresel yemeklerine yansıtmaktadır. Şırnak mutfağına has yemeklerin öne çıkanları arasında, Kutlık, Serbıdev, Perdepilavı, Kipe, Hekeheşandi, Meyre, Bırınzer, Mahmılatık, Fıreydin, Suryaz, Kadge Dıfse, Gulul ve Şımşıpe.. sayılabilir.

Şırnak Otobüs Bileti

Şırnak'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Şırnak otobüs biletini Şırnak Otobüs Firmaları Cizre Nuh İtimat, Özlem Cizre Nuh sayfamız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.