türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
kars merkez

Kars Gezi Rehberi

Kars Konum ve Ulaşım

Kars ili Türkiye’nin kuzey doğusunda, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Kış mevsiminin en sert geçtiği illerimizden biridir. Köklü tarihi geçmişi, etkileyici doğası ve gezi noktaları ile Kars, turizm açısından popüler rotalardan biridir. Kuzeyinde 93 km’de Ardahan, batısında 203 km’de Erzurum, güneyinde ise 217 km’de Ağrı ve 140 km’de Iğdır illeri ile komşudur. Kars, Ermenistan ile sınır komşusudur. İstanbul’a olan uzaklığı 1428 km, Ankara’ya 1075 km, İzmir’e 1654 km, Antalya’ya ise 1448 km’dir. Kars ilinin 7 adet ilçesi bulunmaktadır.

Kars Otogarı şehir merkezine 3 km mesafede olup, ülkemizin birçok şehrinden otobüs şirketlerinin seferleri ile ulaşım sağlanabilmektedir. Kars ilinin, Erzurum, Ardahan, Iğdır ve Ağrı üzerinden karayolları bağlantıları mevcuttur. Kars'a sefer düzenleyen otobüs firmaları için Kars Otobüs Firmaları sayfamızı gezebilirsiniz.

Kars Harakani Havalimanı şehir merkezine 7 km uzaklıktadır. Yurtiçi hatlara açık olan havalimanından Ankara, İstanbul ve İzmir’e karşılıklı uçak seferleri bulunmaktadır.

Kars tren istasyonu şehir merkezine 1 km mesafededir. Son yıllarda yurtiçi turların demiryolu üzerinden oldukça ilgi gördüğü “Doğu Ekspresi” Ankara-Kars arası seferlerine devam etmektedir. Doğu Ekspresinin güzergahı Ankara-Kırıkkale-Kayseri-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars şeklindedir.

kars kalesi

Kars'ın Tarihi

Kars ili ve çevresinde yapılan araştırmalara göre, şehrin köklü tarihi MÖ.5000’lere dayanmaktadır. Bölgeye ilk yerleşimi kuran Huriler kavmidir. MÖ.1000’de is Urartular Kars ili ve çevresinde hüküm sürmüşler, daha sonra sırasıyla İskitler, Partlar, Karsaklar, Sasaniler, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Gürcüler, Moğollar, Karakoyunlular, Akkoyunlular bu topraklarda medeniyetlerini sürdürmüşlerdir. 1535’de Osmanlıların sınırları arasına katılan Kars, 1853-56 yılları arasında Osmanlı-Rus Savaşında kahramanca mücadele edip teslim olmasa da daha sonra 1877-1918 yılları arasında 40 yıl boyunca Rus işgali altında kalmıştır. 1914 yılının Aralık ayında Kars’ın Sarıkamış ilçesi Allahuekber dağlarında Kars’ı Rus işgalinden kurtarmak için Osmanlı ordusunun Başkumandanı Enver Paşa komutasında eksi otuz derece soğukta yazlık üniformaları ile harekata katılan 60.000 asker donarak şehit olmuştur. Milli Mücadele Döneminde 1920’de Kazım Karabekir komutasındaki Türk Ordusu Kars’ı kurtarmış ve T.C. topraklarına dahil edilmiştir.

Kars ilinin ismi “Türkiye’nin ilk Türkçe il adı” olma özelliğine sahiptir. İsmin temeli geçmişte burada yaşamış olan Karsaklar Beyliği’nden gelmektedir.

Kars Turistik Yerler

Ani Harabeleri

Kars merkezine 42 km uzaklıkta bulunan Ani Antik Kenti, Ocaklı köyü sınırlarındadır. Kış aylarında Doğu Ekspresi ile gelen turistlerin özellikle ziyaret ettiği ve son yıllarda popüler olan antik kentlerden birisidir. 10.yy’da Ermeniler tarafından inşa edilen kent, Çin’den Venedik’e uzanan 6400 km’lik tarihi İpek Yolu’nun üzerindedir. Bagratlı Kral Aşot tarafından kurulan kent, 11.yy’da en görkemli haline ulaşmış, kalabalık nüfusu ile ticaret ve aynı zamanda din şehri olmuştur. Çok sayıda kilise ve katedral bulunan Antik kent için tarihi kayıtların bazılarında “Binbir kiliseli kent” olarak da geçmektedir. En büyük katedrali Meryem Ana’ya adanmıştır. Ayrıca ilk Zerdüşt tapınağı ve 1072’de Sultan Alparslan’ın yaptırdığı Anadolu’daki ilk cami de Ani antik kentindedir. Ani ismi, MÖ.900’lerde burada yaşamış olan Urartuların Yer Tanrıçası An’dan gelmektedir. Kırmızı, kahverengi taşlar kullanılarak inşa edilmiş tarihi yapıların mimari özellikleri yapıldığı dönem medeniyetinin mimari tarzlarını yansıtmaktadır. Bazı yapıların iç süslemeleri ve resmedilen figürleri hayranlık uyandırıcı güzelliktedir. Ani Antik Kenti , UNESCO Dünya Mirası Listesindedir.

Çıldır Gölü

Kars şehir merkezine 70km mesafede bulunan Çıldır Gölü, Ardahan il sınırındadır. Doğu Anadolu’nun Van Gölü’nden sonra en büyük ikinci gölü olan Çıldır 120 kilometrekare büyüklüğünde olup kış aylarında kalın bir buz tabakasına dönüşmektedir. Kış aylarında göl tamamen donduğuna gerçekleştirilen Çıldır Göl Festivali’nde Gürcistan, Kırgızistan ,Azerbaycan ve Türkmenistan’dan ziyaretçileri ağırlayan Kars’ta , göl üzerindeki atlı kızak yarışları ilgiyle izlenebilmektedir. Yaz aylarında etrafı yemyeşil olan ve çiçeklenen Çıldır Gölü’nde, yetişen lezzetli sazan balığını kıyısındaki balık lokantalarında tadabilirsiniz. Ayrıca yakında bulunan Kuyucuk Kuş Cenneti’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Sarıkamış Kayak Merkezi

Kars şehir merkezine 54 km uzaklıkta bulunan kayak merkezi, Alpler’le aynı özellikte toz kristal kar yapısı ile en iyiler arasındadır. Etrafı sarıçam ormanları ile kaplı merkeze kayak sezonunda ilgi oldukça yoğundur. Zorluk derecesine göre farklı 9 adet pist , telesiyeji ve snowboard yapma imkanı bulunan kayak merkezinde kayak malzemeleri kiralama tesisi ve meraklılar için kayak dersi alabilme imkanları da mevcut. Konaklama tesisleri ve restoran imkanı bulunan Sarıkamış kayak merkezi , keyifli zaman geçirebileceğiniz alternatif rota olabilir.

Kars Kalesi

Kars şehir merkezini tepeden görecek şekilde konumlandırılmış Kars Kalesi, 1153 senesinde Selçuklular zamanında Lala Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Şehre gelen ziyaretçilerin uğrak noktası olan bu tarihi yapının üç büyük bir de küçük giriş kapısı bulunmaktadır. İçerisinde bir mescit, bir türbe, cephanelik alanı ve askeri koğuşlar bulunmaktadır. Günümüzde belirli zamanlarda etkinliklere ve konserlere ev sahipliği de yapmıştır.

kars ani harabeleri

Homoros Manastırı

Ortaçağ Ermenilerine ait önemli dini merkezlerden birisi olan Homoros Manastırı, Ani Antik Kentine 15 km uzaklıktadır. MS.931 yılında inşa edildiği söylenmektedir. Zaman içerisinde işgal ve yağmalamalar sonucunda tahrip olmuş olan yapı, Bagratidler tarafından onarılmışsa da bir kısmı günümüze ulaşabilmiştir. Bazı Ermeni kayıtlarında, manastırın Roma imparatorluğundan kaçan keşişler tarafından kurulduğu bu yüzden de isminin “Goşavank” yani “Romalılardan” olarak anıldığı yazmaktadır.

Fethiye Camii

Kars şehir merkezinde bulunan yapı, 19.yy’da Rus işgali döneminde kilise olarak inşa edilmiştir. Kesme taştan dikdörtgen olarak tasarlanmış eser Baltık mimarisinin güzel bir örneğidir. Kars’ın Türk hakimiyetine geçmesinin ardından restore edilerek camiye dönüştürülmüştür.

Kars Müzesi

Kars şehir merkezinde İstasyon mahallesinde 1981 yılından beri hizmet vermekte olan Kars müzesinin Arkeoloji salonunda, Paleolitik dönem eserleri, taş el baltaları ve dinazor kemiği, eski tunç çağı eserler, Urartu eserleri, sikkeler, Roma ve Bizans dönemleri eserleri, Hıristiyanlık dönemi eserleri, Pithoslar, Selçuklu eserleri, porselenler; Etnografya salonunda ise, yöresel yün dokuma aletleri, Osmanlı kaftanları, Kafkasya’dan göç ederken giyilmiş kıyafetler, mahalli kıyafetler, gümüş Kafkas kemerleri, el dokumaları, takılar, bakır eşyalar, müzik aletleri, şamdanlar sergilenmektedir. Ayrıca çocuk atölyesi bölümü ile müze bahçesinde taş eserler de görülebilir.

kaz eti yemeği

Kars'ta Yeme İçme

Kars mutfağı daha çok hayvansal ürünlerden ve hamur işlerinden oluşan zengin kültürlü bir mutfaktır. Yöresel ürünleri arasında balı ve kaşar peyniri başta olmak üzere çeçil peyniri ve lor gibi peynir çeşitleri meşhurdur. Ayrıca bölge çayırlarında ve yaylalarında yetiştirilen kazların etinden yapılan kaz dolması, kaz haşlaması, bulgurlu kaz eti, hınkal, tandırda kaz çekmesi, kaz kurusu.. gibi Kars’a özgü yemekler yöre mutfağında öne çıkmaktadır. Bundan başka, umaç helvası, elma dolması, hörre çorbası, evelik aşı, pişi, kuymak, Bozbaş, kemikli, haşıl ve Kars böreği Kars mutfağının yemekleri arasında sayılabilir.

Kars Otobüs Bileti

Kars'a yapacağınız seyahatler için en ucuz Kars otobüs biletini Kars Otobüs Firmaları Kars Kalesi Turizm, Öz Doğu Kars Turizm, Turgutreis Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.