türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
meric nehri

Edirne Gezi Rehberi

Edirne Konum ve Ulaşım

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı Edirne ili, Marmara Bölgesinin Trakya kısmında yer almaktadır. Bulgaristan ve Yunanistan’a sınır konumunda bulunan şehrin, güneyinde Ege Denizi, doğusunda 62km’de Kırklareli, 140km’de Tekirdağ, güneydoğusunda 216km’de Çanakkale illeri ile komşudur. İstanbul’a olan uzaklığı 230km, Ankara’ya 683km , İzmir’e ise 534km’dir.Edirne ilinin merkezi hariç 8 adet ilçesi bulunmaktadır.

İstanbul yönüne D100 karayolu ve TEM otoyolu ile bağlanan Edirne iline karayolu ulaşımı oldukça kolay ve rahattır. Edirne Otogarı şehir merkezinde olup çok sayıda otobüs firmasına ait seferlerle diğer şehirlerden ulaşım mümkündür. Edirne'ye popiler orobüs seferlerini görmek için Edirne Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Demiryolu ulaşımı için TCDD’nin İstanbul-Edirne arası tren seferleri bulunmaktadır. Ayrıca Bulgaristan-İstanbul arasında işleyen Sofya Ekspresi Edirne’ye uğramaktadır. Edirne Tren Garı şehir merkezinde bulunmaktadır.

Havayolu tercih edenler için Edirne iline en yakın havalimanı 150km mesafede bulunan Tekirdağ Çorlu Havalimanıdır. Türkiye’nin birçok şehrinde bulunan diğer havalimanlarından Çorlu Havalimanına karşılıklı seferler düzenlenmektedir.

edirne selimiye camii

Edirne'nin Tarihi

Edirne çevresinde yerleşmiş en eski uygarlık, Traklar soyundan gelen Odrisler’dir. Daha sonra Makedonyalılar bölgeye hakim olmuş ,onlardan sonra da Romalılar yerleşmiştir. O dönemde ilin adı “Hadrianopolis”idi. Osmanlı dönemi başlarında ise Edrinus, Edrune, Endriye.. gibi isimlerle anıldı. 1391’de I.Murat tarafından alınmış olan il İstanbul’un fethine kadar geçen sürede 88 yıl Osmanlı Devletinin başkenti olmuştur.

Edirne Turistik Yerler

Selimiye Camii Külliyesi

Osmanlı İmparatorluğu’nun en güçlü olduğu zamanlarda Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra tahta geçen oğlu II.Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış büyük eserdir. Mimar Sinan’ın “ustalık dönemi”nde inşa ettiği mimarisi, ihtişamı ve matematiksel detayları ile muhteşem inceliklere sahip bir yapıdır. Özellikle devasa kubbesi ve ince uzun minareleri yabancı araştırmacı ve mimarlar tarafından takdir-e şayan bulunmuştur. İç süslemeleri, İznik çinileri, zarif lale figürleri, mermer detayları ve sütunları görenleri hayran bırakır. O dönemde, cami altındaki kanallardan sıcak su geçmesini sağlayarak, zeminden ısıtma sistemiyle tasarlayan Mimar Sinan, aydınlatmayı sağlayan kandillerden çıkan isin, kubbeye zarar vermemesi için cami içinde bir is odası tasarlamış ve hava akımını hesaplayarak açılan hava kanallarından, oluşan isin oraya toplanmasını sağlamıştır. Yapımı 7 yılda tamamlanan cami, her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği, Edirne’nin en önemli yapılarındandır. Selimiye Cami 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilmiştir. Külliyenin içinde ayrıca kapalı çarşı şeklinde tasarlanmış Selimiye Arastası’nı da görmeniz mümkün.

Üç Şerefeli Cami

Yapım tarihi 1437-47 yılları arasında olup Sultan II. Murat zamanında Mimar Sinan’ın hocası Mimar Müslihiddin’e yaptırılmıştır. Selçuklu mimarisinden Osmanlı mimarisine geçişin önemli örneklerinden biridir. Caminin birbirinden farklı 4 adet minaresi bulunmaktadır. Minarenin ilki üç şerefeli olup üç şerefeye ulaşan 3 ayrı yola sahiptir. Böylece üç yoldan şerefelere çıkan kişiler birbirini görmezler. Ayrıca bu cami çok kubbeli yapıdan merkezde tek kubbeli cami yapısının ilk örneğidir.

II.Beyazıd Külliyesi

15. yüzyılda kurulan külliye bir nevi Osmanlı’nın ilk tıp akademisidir. Sultan II.Beyazıd tarafından Mimar Hayreddin’e yaptırılmıştır. Külliye içerisinde ücretsiz hizmet veren bir şifahane bulunurdu. Her türlü hasta burada muayene edilir, ruh sağlığı ile ilgili hastalıklar dünya üzerinde ilk burada müzikle tedavi edilirdi. Günümüzde bina sağlık müzesi olarak kullanılmaktadır.

Rüstem Paşa Kervansarayı

Edirne’nin merkezinde yer alan yapı , klasik Osmanlı mimarisinin en başarılı örneklerindendir. Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Tasarımı ile dikkat çeken eser, taş ve tuğla sıralarıyla iki katlı odalar şeklinde dikdörtgen avlu içerisinde inşa edilmiştir. Günümüzde otel olarak hizmet vermektedir.

edirne merkez

Edirne Müzesi

Şehir merkezinde bulunan müze Selimiye Camisi yanındadır. Müze iki bölümden oluşmaktadır. Etnografya bölümünde, Osmanlı dönemine ait eserler, sikkeler, tuğralı eşyalar, gümüş araç gereçler, Selimiye camii mihrabına serilmiş Gördes seccade, 19. yy’a ait kilimler yer almaktadır. Arkeoloji bölümünde ise antik kazılar sonucunda elde edilen Roma, Bizans dönemlerine ait kalıntılar sütunlar, heykeller, fosil vitrinleri, çömlek parçaları, taştan yapılma araç gereçler sergilenmektedir.

Meriç Nehri

Edirne’ye yolunuz düşerse tarihi mekanların yanında doğal güzellikleri de mutlaka görmelisiniz. Bulgaristan’dan Edirne topraklarına kadar uzanan Meriç Nehri kıyıları özellikle bahar aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır. Mesire yerlerinde piknik yapabilir, doğa içinde yürüyüşe çıkabilir, civar restoranlarda Trakya lezzetlerini tadabilir, Sultan Abdülmecit tarafından 1842 yılında yaptırılan tarihi Meriç Köprüsünden gün batımını izleyebilirsiniz.

Gola Gölü

İpsala ve Enez ilçelerinin arasında kalan Gola Gölü eşsiz manzarası ve doğal güzelliği ile Trakya’nın kuş cennetidir. Kuş gözlemcilerinin ve fotoğraf sanatçılarının uğrak mekanlarından olan Gola’da 44binden fazla kuş türü bulunmakta ayrıca göl yüzeyinde su sümbülleri, nilüferler ve çeşitli bitki türleri gözlenebilmektedir.2005 yılında Milli Park olarak tescillenen bölge Edirne’nin görülmesi gereken yerleri arasındadır.

Saroz Körfezi

Trakya’nın Ege kıyısıdır. Erikli, Enez ve Yayla sahillerinin bulunduğu bölge Saroz Körfezi olarak geçmektedir. Masmavi kıyıları uzun ve temiz kumsallarıyla özellikle yaz aylarında tatilcilerin akınına uğrayan bölge, dalış meraklılarının da oldukça rağbet gösterdiği rotalardan biridir.

edirne tava ciğeri

Edirne'de Yeme İçme

Edirne mutfağı, geleneksel Osmanlı Saray Mutfağının miraslarını çok iyi muhafaza ederek sunabilen yörelerimizdendir. Özellikle tatlılarında, Osmanlı saraylarında yemek sonrası ikram edilen zerdeçal ve safran karışımlarını belirgin bir şekilde görebilmekteyiz. Badem ezmesi ,peynir tatlısı, tahinli fındıklı Hayrabolu tatlısı gibi yöresel tatlıları geçmişten bugüne gelebilmiş, miras lezzetlerdendir. Ayrıca Türkiye’de ciğer denilince akla Edirne tava ciğeri gelir. Elbasan tava, Mamzana, Rumeli Beğendisi, Ciğer Sarma, Kandilli Mantı, Bulgurlu kol böreği, kıymalı saray pidesi gibi lezzetler de Edirne mutfağına ait yemekler arasındadır.

Edirne Otobüs Bileti

Edirne'ye yapacağınız seyahatler için en ucuz Edirne otobüs biletini Edirne Otobüs Firmaları Edirne Çağlar Turizm, Ece Turizm, Keşan Birlik sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.