türkiye otobüs firmaları Otobüs Firmaları Otogarlar Otobüs Bileti Seyahat
izmir

İzmir Gezi Rehberi

İzmir Konum ve Ulaşım

İzmir ili, Türkiye’nin batısında Ege Denizinin kıyısında, aynı adlı körfezin üzerinde kurulu bir liman şehridir. Ülkemizin en kalabalık üçüncü metropolüdür. Dört milyonu aşan nüfusunun yarısını gençler oluşturmaktadır. Modern bakış açısı, aydın halkı, hoşgörülü yaşayış formlarıyla çok sayıda bilim insanı , sanatçı ve düşünür yetiştirmiş olan İzmir, profil olarak tam bir üniversite kentidir. Dünyaca ünlü fuar alanı her yıl çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır. İzmir’in Ege Denizine toplam kıyı uzunluğu 629km’dir. İzmir’in 30 adet ilçesi vardır. Kuzeyinde 176km’de Balıkesir, güneyinde 225km’de Muğla batısında ise 35km’de Manisa illeri konumlanmıştır. Ankara’ya olan uzaklığı 579km olan İzmir’in İstanbul’a olan uzaklığı 564km, Antalya’ya ise 444km’dir.

İzmir ili Marmara Bölgesinden Ege ve Akdeniz’e inen önemli devlet karayolları üzerinde bulunmaktadır. Özellikle yaz turizminde bu bölgelere yoğun bir talep olduğu için İzmir ili geçiş noktası konumundadır. Şehirlerarası Otobüs Terminali Bornova ilçesinde olup, Türkiye’nin diğer bölgelerinden birçok otobüs firması İzmir’e ulaşımda hizmet vermektedir. İzmir Otogarı hakkında daha fazla bilgi için İzmir Otobüs Firmaları sayfamıza bakabilirsiniz.

İzmir’in Adnan Menderes Havalimanı , şehir merkezine 14km mesafede olup Gaziemir ilçesinde yer almaktadır. Havalimanı uluslararası özellikte olup iç ve dış hatlarda havayolu firmalarının uçak seferleri ile şehre ulaşımda hizmet vermektedir.

Ege Bölgesinin en büyük limanı olan Alsancak Limanı önemli bir ticaret limanı olması yanında, kruvaziyer yolcu gemilerine hizmet sunmakta ve yurtdışından deniz yolu ile gelen turistleri karşılamaktadır. Bir diğer limanı olan Çeşme Limanı da Yunanistan ve İtalya’dan gelen Roro gemileri ile yolcu ulaşımını sağlamaktadır.

Anadolu’nun en eski demiryolu hattı 1860 yılında yapılmış olan İzmir-Aydın demiryoludur. Cumhuriyet döneminden sonra hızla gelişmiş demir yolu ağı İzmir’e demiryolu ulaşımında önemli bir role sahiptir. Ankara-İzmir arası Mavi Tren, Konya-İzmir arası Mavi Tren, Balıkesir-İzmir arası Karesi Ekspresi ve Ege Ekspresi İzmir-Uşak ve İzmir-Denizli seferleri şehre trenle ulaşımı sağlamaktadır. Basmane Tren Garı İzmir şehir merkezindedir.

izmir merkez

İzmir'in Tarihi

İzmir, antik dönemden bu yana yaklaşık olarak 8.500 yıllık köklü geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış farklı kültürlerin iç içe yaşadığı kentlerden biridir. Şehrin her noktasında bu medeniyetlerin izlerini görmek mümkün olmaktadır. İzmir’in ismini Kıbrıs Kralı Kinyras’ın kızı “Smyrna”’dan aldığı söylenmekte, arkeolojik kayıtlarda şu anki Bayraklı bölgesinde ilk yerleşimin kurulduğu belirtilmektedir. Bazı kaynaklarda da bölgeye daha da önceden Amazonların hakim olduğu geçmektedir. Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, İonyalılar, Büyük İskender, Bergama Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar bölgede hüküm sürmüş medeniyetlerden bazılarıdır. Limanların kurulması ve ticari faaliyetlerin gelişmesi ile “Smyrna”’nın görkemli kentleşmesi İonyalılar zamanında başlamış, Romalılar zamanında kalkınması zirveye ulaşmıştır.1442 senesinde Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmış fakat 1.Dünya Savaşında Yunan işgaline uğramıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşında verdiği mücadele ile tarihe geçen bir zafere imza atılmış ve İzmir Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına katılmıştır. Atatürk’ün sevgisini çok defa dile getirdiği şehir olan İzmir, Cumhuriyet Döneminde yaralarını hızla sararak güzel ve güçlü bir şehir olmayı başarmıştır.

İzmir Gezilecek Noktalar

Konak

İzmir merkez yani Konak’ta gezip görebileceğiniz yerlerin ilki tartışmasız İzmir’in sembolü olan Saat Kulesi. 1901 yılında Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. Yılının onuruna yaptırıldığı söylenen Saat Kulesi, Alman mimarisinin güzel örneklerinden biri. Muntazam taş işçiliği ve dört köşesinde çeşme oluşu yapıyı özgün kılmış. Konak Meydanı ile özdeşleşmiş bir diğer tarihi yapı ise, Yalı Camii. 18.yy klasik Osmanlı mimarisini yansıtan eser denizi gören konumundan dolayı bu ismi almış. Konak’ta gezebileceğiniz bir başka popüler yer de tarihi Kemeraltı çarşısı. İzmir’in en eski alışveriş merkezi olan çarşı içerisinde Kızlarağası Hanı’nda Türk Kahvesi içebilirsiniz. Hediyelik eşyalar, yöresel ürünler, mağazalar ve lokantaların yer aldığı mekan oldukça yoğun ilgi görmektedir. Şehir merkezinde bulunan Agora Ören Yeri İonyalılardan kalma o zamanın alışveriş merkezinden günümüze ulaşan kalıntılar. Smyrna, Efes, Bergama, Milet antik kentlerinden çıkarılan arkeolojik eserlerin sergilendiği İzmir Arkeoloji Müzesi ve İzmir Tarih ve Sanat Müzesi şehir merkezinde ziyaret edebileceğiniz bir diğer mekanlar. Kültürpark içerisinde bulunan İzmir Doğal Yaşam Parkı , içerisindeki Hayvanat Bahçesi ,maymun adası, asya filleri , kaplan ve pumaları ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Fransız Mimar Gustave Eiffel, Paristeki Eiffel Kulesinin tasarımcısı olup, İzmir şehir merkezindeki Konak Pier binasının da mimarıdır. 1800’lü yılların sonunda gümrük binası olarak inşa edilen yapı günümüzde alışveriş merkezi olarak kullanılmaktadır. Muazzam Körfez manzarası için ise adres Tarihi Asansör olmalıdır. 1907 yılında Yahudi iş adamı Nesim Levi Bayraklıoğlu tarafından yaptırılan bina iki semt arası kot farkının sebep olduğu zorluğu aşmak için düşünülmüş. 155 basamaklı merdivenle çıkılması zor olduğu için biri elektrikle diğeri buharla çalışan iki asansörlü kule yaptırılarak çözüm sağlanmış, bugün ise manzara keyfi için ziyaretçilerin uğrak mekanı halini almıştır. Son olarak durağınız Konak’taki antik kale olan Kadifekale olabilir. Büyük İskender’in döneminde yaptırıldığı sanılan kale, Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşımaktadır.

Alaçatı

İzmir şehir merkezine yaklaşık 98km uzaklıktaki Alaçatı, meşhur sokakları , begonvilleri, renkli evleri, butik otelleri ,şirin restoranları ile son yılların gözde turizm yerlerinden biridir. Her yıl bahar aylarında düzenlenen ot festivali bölge tanıtımı açısından olumlu sonuçlar vermiş ve binlerce ziyaretçiyi kendine çekmeyi başarmıştır. Koylarında ve sahillerinde denize girebileceğiniz, sezonunda sörf yapanları, yelken sporcularını görebileceğiniz, restoranlarında deniz mahsullerini , kafelerinde meşhur dondurmasını yiyebileceğiniz Alaçatı, tatil için güzel bir alternatif olabilmektedir.

Çeşme

Masmavi denizi , altın kumsalları ile Çeşme, İzmir’in en popüler tatil yerlerinden biri. Lüks otelleri, eğlence kulüpleri, marinası, modern plajları ile yaz aylarında oldukça talep görmektedir. 2km’lik beyaz kumsalı ile Ilıca Plajı en ünlü plajıdır. Erythrai Antik Kenti ve Çeşme Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Çeşme kumrusu, sakız dondurması ve sakız reçeli yiyebilir, marinasında muhteşem manzara eşliğinde mükellef bir sabah kahvaltısı yapabilirsiniz.

Seferihisar

İzmir’in eski zamanlardan beri balıkçı köyüdür Seferihisar. Köy evleri, üzüm bağları, zeytin ağaçları tertemiz sahili ile sakin bir yerdir. Hemen yakınında liman kasabası olan Sığacık bulunuyor. Selçuklular döneminden kalan Sığacık Kalesini gezebilir burada kurulan yöresel ürünler pazarından alışveriş yapabilirsiniz. Üçbin yıllık Teos Antik Kenti’ni ziyaret edebilir ya da limandan kalkan motorlarla günübirlik turlara katılabilirsiniz. Yakınlardaki Akkum plajı ve Ekmeksiz koyu ise görülmeye değer güzelliktedir.

Şirince

Selçuk ilçesine bağlı, eski bir Rum köyü olan Şirince, bugün Rumeli göçmenlerinin yaşadığı şirin bir Ege kasabasıdır. Taş sokakları ile köy evlerinin bahçelerinden sardunyaların sarktığı, zeytin ve şeftali ağaçları ile ünlü bu güzel kasabanın ziyaretçileri hiç eksik olmaz. St.John Kilisesi ve şimdi restoran olarak kullanılan Taş Mektep görmeniz gereken yapılardandır. Yöresel ürünler, bitkisel sabunlar, zeytinyağı ve şaraplar Şirince’den alabileceğiniz ürünlerden birkaçı. Konaklama için butik otel ve pansiyonlar bulunmaktadır.

izmir foça

Selçuk

İzmir merkezinden 82 km uzaklıkta bulunan Selçuk, dünya üzerindeki en büyük açık hava müzelerindendir. İlçenin tarihi 9000 yıl öncesine dayanmaktadır. Dünyanın yedi harikasından birisi olan Artemis Tapınağı, kutsal kitap İncil’in yazarı St.Jean’ın mezarı ve kilisesi, Meryem ana’nın Evi, Selçuk Kalesi, Ayasuluk Kalesi ve ünlü Efes Antik Kenti Selçuk’tadır.

Efes Antik Kenti Büyük İskender zamanında kurulmuş, Hellenistik ve Roma çağlarında en görkemli haline ulaşmış olan Türkiye’nin en muhteşem antik kentidir. İki yanı dev sütunlarla süslenmiş, kralların yolu olan, uzun Liman Caddesini, Hıristiyan aleminin dünya üzerindeki ilk yedi kilisesinden biri olan Meryem Kilisesi’ni, Roma Döneminden kalma görkemli Celsus Kütüphanesini, İmparator Cladius tarafından yaptırılan ve gladyatör dövüşlerine de ev sahipliği yapmış dünyanın en büyük antik tiyatrosu olan Büyük Tiyatroyu, Mermer Caddeyi, girişinde Afrodit heykeli bulunan Aşk Evini, Kuretler Caddesini, üç katlı Skolastika Hamamını, göz alıcı kabartmaları ile Hadrian Tapınağı’nı, meclisin toplandığı Odeon’u , kentin yönetildiği belediye binası Prytaneion’u ve Domitian Tapınağı’nı görebilirsiniz. Efes Antik Kenti’nin biraz ilerisinde Bülbül Dağı’nda yer alan Meryem Ana’nın Evi’de Hıristiyan aleminin kutsal hac yeri olarak Vatikan tarafından ilan edilmiş mekandır. İnanışa göre; Hz. İsa çarmıha gerildikten sonra annesi Hz.Meryem havari Yuhanna yani ST.Jean ile birlikte bu eve gelmiş ve hayatının son dönemini burada tamamlamıştır.

Bergama

İzmir şehir merkezine 100km mesafede bulunan Bergama, başlı başına bir kültür hazinesidir. İonyalılar döneminden başlayarak Helen, Roma ve Bizans dönemlerinde kültür , sanat ve sağlık merkezi olmuştur. Teleferikle çıkılabilen Pergamon Antik Kenti Pergamon Krallığının Başkentidir. Sağlık merkezi Asklepion ve ilk yerleşim yeri Akropol , Zeus Sunağı ve döneminin dini anıtsal yapılarından Sarepeion Tapınağı Bergama’da görebileceğiniz alanlardır.

Foça

İzmir’e 64km uzaklıkta bulunan Foça, antik kent ile doğal güzelliklerin iç içe bulunduğu harikulede bir Ege sahil kasabasıdır. Tarihte İonyalıların yerleşim kurdukları Eski Foça ile Cenevizlilerin yerleşim kurdukları Yeni Foça olarak adlandırılmıştır. Hellenistik dönemden kalan tiyatrosu , Athena Tapınağı, Liman Kutsal Alanı, Pers Anıt mezarı ile önemli arkeolojik bölgedir. Bugünkü yerleşim yeri ise şirin balıkçı tekneleri, eski taş evleri, yerel çarşısı ile sakin tatil köyü edasındadır. Homeros’un destanında adı geçen, tarihte fok balıklarının yaşadığı söylenen Siren Kayalıkları, bölgenin en fazla ziyaretçi çeken doğal güzelliklerindendir. Foça açıklarında bulunan 6 adet adacık yerleşimin olmadığı fakat plajlarının turistlerce kullanılabildiği kayalık adalardır. Türkiye’de kalan son Akdeniz foku türünün kolonisine ev sahipliği yapan bu adacıklar koruma altındadır.

izmir boyoz

İzmir'de Yeme İçme

İzmir Ege Bölgesi mutfağının merkezindedir. Deniz ürünleri, mezeler, ot çeşitlerinden yapılan yemekler ve mükellef kahvaltı sofraları ile başlı başına bir kültürdür. Sokaklarında boyoz, gevrek, simit, torpil, kumru, midye dolma yenir. Dibek kahvesi, şerbet içilir. Yöreye özgü mutfağın ürünleri arasında ise, Kuyu tandır, Tire köfte, İzmir Köfte, Bergama köftesi, oğlak dolması, yaprak sarma, kabak çiçeği dolması, Radika Salatası, Zeytinyağlı enginar, Isırgan, Deniz Börülcesi, Hindiba, Sarmaşık, Sütlü Balık, Şevketi Bostan, İzmir Lokması, Şambali Tatlısı, Gerdan Tatlısı, Zerde sayılabilir.

İzmir Otobüs Bileti

İzmir'a yapacağınız seyahatler için en ucuz İzmir otobüs biletini İzmir Otobüs Firmaları ATS Turizm, İzmir Turizm sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.

İzmir Seyahat Yazıları

İzmir'de Gezilecek Doğal Güzellikler >

İzmir'de Gezilecek Tarihi Yerler >

İzmir'de Ne Yenir? >

İzmir'de Yapılacak Eğlenceli Aktiviteler >

İzmir Kordon Gezi Rehberi >

İzmir Saat Kulesi >