Dünyada birçok yüksek dağ bulunduğu gibi ülkemizde de bulunmaktadır. Türkiye'de en yüksek 10 dağ çeşitli bölgelerimizdedir. Ülkemizde bulunan dağlar arasında pasif halde bulunan yanardağlar da mevcuttur.
Ülkemiz dağ çokluğu bakımından zengin bir ülkedir. Doğu Anadolu bölgesinde dağlar birbirine daha yakın ve yüksekliği daha fazladır. Güney ve Kuzey Anadolu bölgesinde ise sıradağlar şeklindedir. Türkiye'de bulunan en yüksek 10 dağ şöyle sıralanmaktadır.
Ağrı Dağı ülkemizin 5137 metre ile en yüksek dağıdır. İsmini aldığı Ağrı ilimizdedir. Küçük ve Büyük Ağrı Dağı olmak üzere iki ayrı dağdan oluşur. Yaz aylarında bile erimeyen buzullar görebilirsiniz. Nuh'un gemisinin de Ağrı Dağı üzerinde olduğunu söyleyenler vardır. Diğer bir ismi Ararat olan bu dağ doğa yürüyüşleri, kamp ve dağcılık için elverişlidir.
Cilo Dağı 4135 metre ile ülkemizin en büyük ikinci dağıdır. Hakkari ilimizde bulunan Cilo Dağı, 12 ay boyunca erimeyen karlarla kaplıdır. Doğal güzelliğiyle eşsiz manzaralar sunmaktadır.
Türkiye'nin en büyük üçüncü dağı olan Süphan Dağı, Bitlis ilimizdedir ve uzunluğu 4058 metredir. Dağın zirvesinde bulunan krater göl güzelliğiyle büyülemektedir. Süphan Dağı sönmüş bir yanardağdır. Zirvesindeki manzara eşsiz güzellikleriyle beraber ziyaretçilerini beklemektedir.
Rize ve Hopa arasında yer alan Kaçkar Dağı yüksekliği 3932 metredir. Tamamen doğa harikası olan bu dağ görsel şölen sunmaktadır. Yılın hemen hemen her ayında buzullar mevcuttur. Dereleri, ormanları ve gölleri ile meşhurdur. Birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.
Eski bir volkanik dağ olan Erciyes Dağı, 3916 metre yüksekliğindedir. Kayseri ilimizde yer alan Erciyes Dağı her mevsim karlarla kaplıdır. Doğa severlerin bol bol akın ettiği bir yerdir.
Ağrı ilimizde bulunan diğer bir dağdır. Ağrı Dağının güneydoğusunda bulunan lavlardan oluşmuş bir dağdır. Volkanik bir dağ olma özelliğine sahiptir. Küçük Ağrı dağı 3896 metre yüksekliğindedir. Yılın her mevsiminde buzullar görülmektedir. Doğaseverler için eşsiz güzellikler barındırır.
Adana, Kayseri ve Niğde illeri sınırlarında yer alan Kızılkaya Dağı 3767 metre yüksekliğindedir. Toros Dağları’nın en yüksek bölgesidir. Bu dağda da her mevsimde kar görmek mümkündür. Dağcıların tırmanmak için çokça tercih ettiği ulaşım açısından birçok seçenek mevcuttur.
Niğde ilimizde bulunan Demirkazık Dağı yüksekliği 3756 metredir. Aladağlar mevkisin deki en yüksek dağdır. Demirkazık Dağı kızıl kayalardan oluşmaktadır. Yine dağcılar tırmanmak için buraları ziyaret etmektedir.
Güneydoğu Torosların devamı olan bu dağ Van ilimizdedir. Artos Dağı 3550 metre yüksekliğe sahiptir.
Dağ sporları için elverişli olan bu dağ görsel güzelliğiyle de birçok ziyaretçi ağırlamaktadır.
Mercan Dağlarının bir diğer ismi de Munzur Dağlarıdır. Tunceli'de bulunur ve yüksekliği 3463 metredir, en yüksek noktası Akbaba Tepesi'dir. Birçok hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Munzur Nehri de buradan akmaktadır.
İnsanlar merak ettikçe gezerek keşifler yapmaya başladılar. Bazen akarsu bazen anakara bazen de zirvesini göremediği dağların yüksekliğini keşfetmiştir. Dünyada birçok yüksek dağ bulunur. Bu dağların ilk 5 tanesi şöyle sıralanmaktadır.
1- Çin Halk Cumhuriyeti ve Nepal arasında Himalayalarda bulunan Everest dağı 8842 metre.
2- Pakistan ve Çin Halk Cumhuriyeti arasından bulunan K2 dağı (Karakurum) 8611 metre.
3- Nepal ve Hindistan arasında Himalayalarda bulunan Kançencunga dağı 8586 metre.
4- Himalayalarda bulunan Lhotse dağı 8516 metre.
5- Nepal ve Çin halk Cumhuriyeti arasında Himalayalarda bulunan Makula dağı 8418 metre.