Rize, Karadeniz Bölgesinin doğusunda yer alan, yeşilin her tonunu görebileceğiniz, el değmemiş yaylaları , dağlardan inen dereleri ve muhteşem doğası ile ülkemizde yoğun talep gören Karadeniz Turlarının popüler şehirlerinden biridir. Yılın her mevsiminde çok fazla yağış alan Rize, ülkemiz ormanlarının neredeyse dörtte birine sahiptir. Özellikle baharda ve yaz aylarında ılık havası ile çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Rize ili, Fırtına deresinde yapılan rafting ve zipline başta olmak üzere spor aktiviteleri ile oldukça ün yapmıştır. Bol oksijenli yaylalarında arıcılık yapan yöre halkının asıl geçim kaynağını çay yetiştiriciliği oluşturmaktadır. Rize’nin merkezi ile beraber toplam 12 ilçesi bulunmaktadır. Kuzeyinde Karadeniz’e kıyı şeridi bulunan şehrin güneyinde 379km’de Erzurum, güneybatısında 254km’de Bayburt, batısında 75km’de Trabzon ve doğusunda 161km’de Artvin illeri bulunmaktadır. İstanbul’a 1140km uzaklıkta bulunan Rize, Ankara’ya 819km, İzmir’e 1398km ve Antalya’ya 1307km mesafededir.
Rize iline karayolu ulaşımı devlet yolları ve Karadeniz sahil şeridine paralel otoyollar üzerinden sağlanabilmektedir. Türkiye’nin birçok şehrinden otobüs şirketleri Rize’ye seyahat etmek isteyen ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Otogar şehir merkezinde olup ilçelere ulaşım oldukça rahattır. Rize Otogar hakkında daha fazla bilgi için Rize Otobüs Firmaları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Havayolu tercih edenler için Rize’ye en yakın mesafede Trabzon Havalimanı bulunmaktadır. Havalimanı uluslararası statüde olup iç ve dış hatlarda uçak seferleri ile hizmet vermektedir. Trabzon Havalimanının Rize şehir merkezine uzaklığı 70km’dir. Rize’ye gidecek yolcular için servis araçları, taksi ve araç kiralama hizmeti ayrıca otobüsler mevcuttur.
Özellikle yaz aylarında Türkiye Denizcilik İşletmelerinin düzenlediği Karadeniz Hattı projesi kapsamında İstanbul-Samsun-Trabzon feribotuyla Rize Limanına ulaşım sağlanabilmektedir. Denizyolu ile seyahat etmek isteyenler için keyifli bir alternatif olacaktır.
Rize ve çevresinde elde edilen bilgilere göre şehrin geçmişi MÖ.8.yy’a kadar uzanmaktadır. Bölgede yerleşim kuran ilk kavimler Asyaniklerdir. Urartulara ait izlere o dönemlere ait kitabelerde rastlanmıştır. Şehrin ismi Kulki / Kulkha olarak geçmektedir. Daha sonra Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Pontus Devleti, Trabzon Rum Selçukluları ve Osmanlılar Rize ve çevresine egemen olmuşlardır. Milli Mücadele Döneminde Rusların işgal ettiği bölge, “Trabzon Muhafaza-i Hukuku Milliye Cemiyeti” nin Rize şubesinin açılması ve 1919 Erzurum Kongresinde alınan mücadele kararlarının akabinde şark Cephesi Komutanı Kazım Karabekir’in ordusunun zaferiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarına dahil edilmiştir. 1924 yılında vilayet statüsüne kavuşan Rize’yi aynı sene Mustafa Kemal Atatürk ziyaret etmiş ve şehrin kalkınması için çalışmalar yapılmasını söylemiştir.
Rize şehir merkezinde yer alan Rize Kalesi, şehrin manzarasını bütünüyle izleyebileceğiniz önemli tarihi miraslardan biridir. İç kale ve aşağı kale olmak üzere iki kısımdan meydana gelmiştir. İç kale 500’lü yılların ortalarında Justinyen zamanında inşa edilmişken, aşağı kale 1200’lü yılların sonlarına doğru, II.Alexios zamanında ilave edilmiştir. Osmanlı yönetimi zamanında da kalenin büyük bir restorasyondan geçirildiği bilinmektedir. Günümüzde ise kalenin bir bölümünde hizmet veren çay bahçesinde dinlenirken Rize manzarası eşliğinde keyifle çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Milli Park, yaklaşık 52.000 hektarlık bir alana sahiptir. 33 adet yayla ve 9 adet köyü içine alan bu yemyeşil bölge, zengin florası ve çok çeşitli hayvan türleri ile birçok doğal güzelliği bir arada barındırmaktadır. Son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin daha fazla ilgi gösterdiği Kaçkar Dağları Milli Parkında, rafting, trekking, heliski ve dağcılık gibi doğa sporu aktiviteleri de yapılabilmektedir. Özellikle Fırtına Deresi çok sayıda organizasyona ve turistik etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.
Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde koruma altına alınmış olan Ayder Yaylası, bol oksijeni, rengarenk çiçeklerle süslü yemyeşil florası ve şifalı sularıyla termal turizmi destekleyen kaplıcaları ile dünya çapında bir üne sahiptir. Doğa sporlarına uygun yerleri , konaklama tesisleri ve Karadeniz mutfağının meşhur lezzetlerini tadabileceğiniz restoranları ile keyifli bir gezi noktasıdır. Ayder Yaylası, ülkemizin en güzel yaylalarından biridir. Her yıl seyahat firmalarının düzenlediği turlarla çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan Ayder yaylasında yılın belli dönemlerinde festivaller ve eğlenceler tertip edilmektedir.
Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine 15km mesafede bulunan Zil Kale, Fırtına Dersinin batı kesimindedir. Sarp kayalıklar üzerinde kurulmuş olan tarihi kalenin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, 14.yy’da olduğu tahmin edilmektedir. Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde ve 1.derece arkeolojik sit alanı sınıflandırmasında koruma altındadır. Yapıldığı dönemde güvenlik ve gözetleme amaçlı kullanıldığı bilinmekte olan kale, Osmanlı yönetimine geçtikten sonra da aynı amaçla kullanılmıştır. Zil Kale, iç kale orta ve dış surlar olmak üzere üç kısımdan meydana gelmektedir. İç kale denilen kısımda baş kule, muhafız kulesi ve bir de şapel bulunmaktadır. Zil Kalesinin yakınlarında bulunan ve doğanın eşsiz güzelliklerinden biri olan Palovit Şelalesini de görmenizi tavsiye ediyoruz.
Rize denince akla gelen sembolik eserlerden birisi de Şenyuva Köprüsüdür. Dergilerde ve Rize ile ilgili tur fotoğraflarında en fazla yer verilen köprüdür.1696 senesinde Fırtına Deresi üzerinde inşa edilmiştir. Yuvarlak kemerli ve tek gözlü olarak tasarlanan tarihi yapı, Çinçiva Köprüsü olarak da bilinmektedir. Yapımında kesme ve moloz taşlar kullanılan köprü, Karadeniz’in nemli iklimine dayanacak şekilde tasarlanmıştır. 40 metre uzunluğundaki Şenyuva Köprüsü, Rize’ye yolunuz düşerse mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir.
Rize ili İkizdere ilçesine yaklaşık 35km mesafede bulunan Anzer yaylası, namı dünya çapına yayılmış olan Anzer Balı’na ev sahipliği yapmaktadır. Yaylada yetişen endemik çiçek türlerinin polenlerinden üretilen Anzer Balı, dünyanın en özel ve en pahalı ballarından biridir. Yerli ve yabancı bir çok turistin ziyaret ettiği Anzer Yaylasında, konaklama amaçlı kullanılan yayla evleri ve yöresel ürünlerinde satıldığı Karadeniz yemekleri restoranları oldukça ilgi görmektedir. Muhteşem doğası ve rengarenk bitki örtüsü ile yılın her mevsiminde ayrı güzellikte olan Anzer Yaylasına fotoğraf sanatçıları da oldukça rağbet etmektedir. Doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü ve rafting sporlarının yapılabildiği Anzer yaylası Rize’nin popüler gezi rotalarındandır.
Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine 21km uzaklıkta bulunan Pokut Yaylası, Çinçiva Köyüne 12 km mesafededir. Pokut Ermenice’de “Rüzgarlı Vadi” demektir. Yayladaki yerleşimin günümüzden ikiyüz yıl öncesine dayandığı bilinmektedir. Tipik Karadeniz tarzı yayla evlerinin olduğu Pokut’ta, evlerin bazıları restore edilmiş konaklama amaçlı kiraya verilmektedir. Muhteşem manzarası ve tertemiz havası ile Pokut yaylası, Kaçkar Dağlarının terası olarak nitelendirilmektedir. Yaylanın özelliği olan sisin meydana getirdiği bulut denizi hayranlık verici güzelliktedir. Pokut Yaylasına yürüme mesafesinde bulunan Sal Yaylası da mutlaka görülmesi gereken gezi rotaları arasındadır.
Rize, Karadeniz yöresinin en güzel lezzetlerini tadabileceğiniz şehirlerinden biridir. Şehrin hangi noktasında olursanız olun, tertemiz havasında gezerken acıktığınızda, en yakınınızdaki restorana girin ve yöre mutfağının lezzetlerinden mutlaka deneyin. Çünkü burada herkesin damak tadına göre bir şeyler mutlaka vardır. Öncelikle muhlama, sonra Laz Böreği, kuru fasulye, hamsili ekmek, mısır ekmeği, turşu kavurma, hamsili pilav, kara lahana yemeği, lahana sarma, pepeçura, enişte lokumu, sütlaç, pekmezli kabak..Rize mutfağında yapılan yemeklerin en ünlüleri olarak sayılabilir.
Rize'ye yapacağınız seyahatler için en ucuz Rize otobüs biletini Rize Otobüs Firmaları Doğu Karadeniz Seyahat, Golden Turizm, Lüks Karadeniz Seyahat, Nuhoğlu Karadeniz, Rize Ses Seyahat, Yeşil Sahil Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.