Kastamonu Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölgesinde konumlanmış, kuzeyinden Küre Dağları batısından ise Ilgaz Dağları ile sarılmış bir şehrimizdir. Bazı ilçeleri ile Karadeniz’e kıyısı olan ilin merkezi hariç 20 adet ilçesi bulunmaktadır. Doğusunda Sinop 183km, batısında Bartın 184km, güneyinde Çankırı 112km ve güneydoğusunda Çorum 196km’de komşudur. Kastamonu İstanbul’a 510km İzmir’e 822 km ve Ankara’ya 243 km mesafededir.
Doğa turizmi açısından dağları kanyon ve şelaleleri ile ünü olan Kastamonu, inanç turizmi açısından da oldukça popüler gezi rotalarından biridir.
Kastamonu ili karayolu ile ulaşımı için oldukça elverişli bir konumdadır. Anadolu otoyolu ve önemli karayolları üzerinde bulunmaktadır. Otobüsle seyahat edecekler için, ülkemizin birçok şehrinden Kastamonu’ya otobüs seferleri düzenlenmektedir. Kastamonu Otobüs terminali şehir merkezindedir. Popüler Kastamonu otobüs seferleri için Kastamonu Otobüs Firmaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kastamonu Havaalanı şehir merkezine 9km mesafede olup, İstanbul-Kastamonu arası uçak seferleri ile hizmet vermektedir. İle en yakın diğer havalimanları 132km’de Sinop ve 143km’de Zonguldak Havalimanlarıdır.
Kastamonu ve çevresinde bugüne kadar yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre, bölgede paleolitik çağdan itibaren yerleşimin var olduğu saptanmıştır. Araştırmaların ışığında kayıtlara geçmiş olan medeniyetler geçmişten günümüze Frigler, Lydialılar, Persler, Helen , Pontus ve Romalılardır.
Daha sonra Bizanslıların hüküm sürdüğü şehre, o dönemde “Castamon” ismi verilmiştir. Anadolu Selçuklu Devletinin ele geçirmesiyle Türklerin hakimiyetine giren şehir, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet Han tarafından Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına dahil edilerek Sancak haline getirilmiş ve Cumhuriyet dönemine dek idari merkez özelliği taşımıştır. Cumhuriyet’in ilanından iki sene sonra 23 Ağustos 1925’de ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk Kastamonu’ya gelerek Şapka ve Kıyafet Devrimi’ni yapmıştır.
Şehir merkezinin batı ucundaki bir tepenin üzerinde bulunan Kastamonu Kalesi Kommenler tarafından 12.yy’da inşa edilmiştir. Bizans dönemi mimarisini yansıtan kale şehrin simgesi olmakla birlikte önemli bir tarihi mirastır. Zaman içerisinde dış surları tamamen yıkılan kalenin iç surları günümüze kadar ulaşmıştır. 15 adet burç ve kuleye sahip olan kale, beylikler döneminde birçok tadilat geçirmiştir.
Şehir merkezinde 400’ünün yaşları bir asırdan fazla olan toplam 564 adet tarihi konak bulunmaktadır. Kastamonu’nun tarihte önemli bir idari merkez olması sebebiyle, şehir merkezinde farklı kültürler harmanlanmış olup, bu da inşa edilen yapıların mimari özelliklerine ve estetiklerine yansımıştır. Konakların ortak özelliği giriş katlarının günlük yaşantının, orta katın aile yaşantısının, üst katın da misafirlerin ağırlandığı bölüm olmasıdır. Ayrıca bir diğer özellikleri de konakların inşa edilirken, hiç birinin diğerinin güneşini ve manzarasını engellemeyecek şekilde tasarlanmasıdır. Kimi pencereleri , vitrayları, iç süslemeleri ve ahşap işçiliği ile konakların her biri kendine has güzellikte olup, günümüzde bir kısmı otel, restoran ve müze olarak hizmet vermektedir.
Şehir merkezinde bulunan bu tarihi konak, Osmanlı dönem mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Mir Liva olarak şehirde görev yapmış Sadık Paşa tarafından 1879-81 yıllarında inşa edilmiş yapı 4 katlıdır. Günümüzde Etnografya müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlayan Liva Paşa Konağı’nın, giriş katında tarihi şehir fotoğrafları, ilk katında, yörenin kültürel ve etnik değerleri, ikinci katında, türlü zanaat örnekleri ve desenler, en üst katında ise eski zaman kent yaşamını anlatan simgeler ve canlandırma örnekleri görülebilmektedir.
Kastamonu şehir merkezinde bulunan müze, 1951 yılından bu yana hizmet vermektedir. Ellibinin üzerinde eser sergilenen müze üç ayrı bölümden oluşmaktadır. Bunlardan biri Atatürk’ün Şapka ve Kıyafet İnkilabı temalı bölümdür ve alakalı eserleri sergilenmektedir. Bir diğer bölüm ise Taş Eserler bölümüdür ve çeşitli heykeller görülebilmektedir. Üçüncü bölümde ise tarihi dönemlerde bu bölgede yaşamış medeniyetlere ait kalıntılar, Kastamonu ve çevresinde yapılan kazılarda çıkarılmış arkeolojik eserler ziyaretçilere sunulmaktadır.
Kastamonu şehir merkezine yaklaşık 40km uzaklıktaki Taşköprü ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Pompeiopolis Antik Kenti, MÖ.64 yılında Roma İmparatorluğu generali Gnaeus Pompeius tarafından kurulmuştur. Yapıldığı dönemin kent yapısı ve mimarisi hakkında önemli ipuçları veren antik kent , 1818 yılında Fransız arkeolog tarafından keşfedilmiş ve çok uluslu bir ekibin çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılmıştır. Antik kentteki kazılarda elde edilen eserlerin bir çoğu Kastamonu Arkeoloji müzesinde sergilenmektedir.
Kastamonu şehir merkezine 135km uzaklıkta bulunan Cide, şehrin sahil ilçesidir.
Gideros Koyu Cide ilçesinde bulunan Karadeniz’in coğrafi yapısından farklı olarak nadir özellikte Akdeniz koylarını andıran güzellikte bir yerdir. Tarihte Amozon kadınlarının yerleşim yeri olduğu söylenen bu cennet köşe daha sonraki dönemlerde korsan gemilerinin sığınağı olmuş bir koydur. Yaz aylarında deniz severlerin akınına uğrayan bölgede konaklama tesisleri, balık restoranları ve halk plajı mevcuttur.
Kastamonu şehir merkezine 40km uzaklıkta bulunan Ilgaz Dağı Milli Parkı , bölgenin doğa turizmi açısından popüler iki milli parkından biridir. Çok sayıda kuş ve bitki türüne ev sahipliği yapan milli parkta doğal yaşamında bir çok hayvan türü bulunmaktadır. Yaz aylarında tertemiz havası güzel manzarasında keyifli doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz Ilgaz Dağı Milli Parkında kış mevsiminde de kış sporları ve kayak severler için tesisler hizmet vermektedir. Bölgede iki kayak pisti, telesiyej ve teleski olanağı mevcut olup, konaklama tesisleri de bulunmaktadır.
Kastamonu merkezinden yaklaşık 180km uzaklıkta bulunan Küre Dağı Milli Parkı, ülkemizin ilk pan parkı olma özelliğindedir. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından “Türkiye’nin Dünyaya Armağanı” olarak kabul edilmiştir. Milli Park içerisinde bulunan Valla Kanyonu dünyanın en derin 2. Kanyonudur. Teknik açıdan geçilmesi çok zor bir kanyon olup yalnızca profesyonel sporcuların geçebileceği 10 km uzunluğuyla kayalık uçurumlara sahiptir. Milli Park sınırlarında ayrıca muhteşem güzellikteki göletiyle Ilıca Şelalesi ve Prehistorik döneme ait kalıntıları barındıran Ilgarini Mağarası görülebilmektedir.
Kastamonu ili coğrafi konumu itibariyle, sahil ilçelerinde balıkçılık ve deniz mahsulleri, iç kesimlerinde ise hayvancılık ve tarımın hakim olduğu bir yerdir. Bu sebepledir ki yöresel mutfağı çok çeşitlilik ve özgünlük göstermektedir. Merkezde özenle restore edilmiş ve yöresel lezzetlerin hakim olduğu restoranlara dönüştürülmüş konaklarda Kastamonu yemeklerini deneyimleyebilirsiniz. Bunlardan öne çıkanlar; Etli ekmek, Pastırmalı ekmek, Tirit, Ecevit Çorbası, Banduma, Ala pilavı, Haluçka, Kastamonu Döneri, Manca, Cırık Tatlısı olarak sayılabilir.
Kastamonu'ya yapacağınız seyahatler için en ucuz Kastamonu otobüs biletini Kastamonu Otobüs Firmaları Abana Bozkurt Seyahat, Cide Aslan Seyahat, Cide Tekiner Doğuş, Cideliler Turizm, İnebolu Aksakal Seyahat, Kastamonu Güven Turizm, Kastamonu Özlem Seyahat, Şenpazar Seyahat, Tosya Seyahat sayfalarımız aracılığıyla online satın alabilirsiniz.